Toto by nikto nečakal: Znížiť krvný tlak a zachrániť si život môžete jednoduchým spôsobom!

Slnko znižuje tlak
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-24 16:00:00

Ďalší z dôvodov, prečo sa budete tešiť každý rok na letné mesiace! Okrem toho, že toto ročné obdobie mnohí milujú kvôli kúpaniu, opaľovaniu či šanteniu pod vodou, slnečné lúče si budú užívať hlavne tí, ktorých trápi vysoký krvný tlak.

Zatiaľ, čo príliš veľké vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže spôsobiť rakovinu kože, vedci našli dôkaz, ako by UV lúče mohli chrániť človeka proti vysokému krvnému tlaku. Vedci vo Veľkej Británii aplikovali vo svojej štúdii s UV žiarením skupine zdravých dobrovoľníkov dávku ultrafialového (UVA) žiarenia v laboratóriu. Tá simulovala dávku slnečného žiarenia, ktorú by ste prijali v južnej Európe po dobu asi 30 minút slnenia.

Výsledok výskumu bol prekvapujúci. Vedci zistili, že cievy účastníkov výskumu boli po aplikácii UV žiarenia rozšírené a ich krvný tlak sa znížil. Vysoký krvný tlak (hypertenzia) je pritom veľmi vážny stav. Vedie k závažným smrteľným kardiovaskulárnym ochoreniam, ako je:

  • Infarkt.
  • Cievna mozgová  príhoda.

Rizikové faktory hypertenzie

Týchto faktorov je celý rad počnúc od:

  • Fajčenia.
  • Obezity.
  • Fyzickej pasivity.
  • Stravy s vysokým obsahom sodíka.
  • Nezdravej stravy a iné.

Tento výskum zrejme dokázal nový potenciálny prínos UV žiarenia, ktorý tu ešte nikdy nebol, ako povedal výskumník Martin Feelisch, profesor experimentálnej medicíny a integračnej biológie na univerzite v Southamptone.

Oxid dusnatý

Vedci vedia, že oxid dusnatý hrá úlohu v regulácii krvného tlaku. Oxid dusnatý pôsobí na bunky vo výstelke ciev relaxačne, tie rozširujú, čím sa znižuje tlak.

Výsledky vedcov zatiaľ podporujú hypotézu, že krvný tlak poklesol kvôli slnečnému teplu.

Niektoré veci nie sú jasné

Zatiaľ stále zostáva veľa nezodpovedaných otázok, čo sa týka účinkov slnečného žiarenia na ľudský organizmus. Napríklad nie je tiež ešte jasné, či by krvný tlak osôb aj po opakovanej expozícii UVA žiarenia stále klesal. Tiež ešte treba objasniť, či sa reakcie na slnečné žiarenie líšia v závislosti od veku, pohlavia alebo choroby osoby.

Výskum bude pokračovať

Stále bude prebiehať výskumy a výsledky nových štúdií by mohli zmeniť spôsob, akým výskumní pracovníci budú posudzovať rovnováhu zdravotných rizík a prínosov slnečného žiarenia.

Môžeme predísť rakovine

Slnečné svetlo pomáha našemu telu syntetizovať aj vitamínu D, ktorý veľmi dôležitý. Rozsiahle výskumy, ktoré vykonali v The Moore´s Cancer Center na Univerzite v Kalifornii zistili, že ak by sa zvýšila hladina vitamínu D3 (cholekalciferol) u obyvateľstva, tak by sa predišlo ročne 250 000 prípadom rakoviny hrubého čreva a 350 000 prípadom rakoviny prsníka

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-24 16:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livescience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia