Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je ideálny čas na jarnú grilovačku: Zdravé tipy, ako na to

Dávajte si pozor, aby sa vám mäso na grile príliš nespálilo.
Dávajte si pozor, aby sa vám mäso na grile príliš nespálilo.

Konečne sú tu teplé dni, ktoré nás lákajú na trávenie času v prírode. Slnečné jarné dni, kedy ešte nie je tak horúco, je priam ideálne na grilovačku v spoločnosti priateľov. Pozrite sa, ako na zdravé grilovanie, aby ste z toho mali kulinársky zážitok!

Je pravda, že pri príprave mäsa vznikajú rakovinotvorné látky. To však ešte neznamená, že by ste sa mali vzdať jarného grilovania. Ponúkame vám návod, vďaka ktorému bude riziko vzniku karcinogénov minimálne. Tak si môžete ugrilovať jedlo, ktoré bude chutné a pre vás bezpečné.

Tip 1: Vyčistite si gril.

Udržujte svoj gril čistý pravidelným drhnutím štetcom pred a po grilovaní. Tak sa budú karcinogény nahromaďovať minimálne na rošte grilu a vaše jedlo bude mať omnoho lepšiu chuť a nebude zdraviu škodlivé.

Tip 2: Nezabudnite na marinovanie mäsa.

Marinovanie mäsa prispieva k zníženiu karcinogénov. Potvrdili to vedci z Kansas State University, ktorí marinovali steaky v troch rôznych zmesí oleja, octu, byliniek a korenia. Po grilovaní boli karcinogény v marinovaných steakoch znížené o 57 až 88 percent. Desiatky štúdií potvrdzujú účinok marinovania. Dôvod, prečo to tak funguje, zatiaľ nie je jednoznačný. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že marináda vytvára ochrannú bariéru medzi proteínmi v mäse a teplom z grilu.

Tip 3: Na veľkosti záleží.

Pokiaľ ide o grilovanie mäsa, dôležité je, akú má veľkosť. Nakrájajte si plátky mäsa na kocky alebo si ugrilujte krevety. Uprednostnite redšej menšie kúsky. Dobu grilovania bude kratšia a budete ich mať z každej strany rovnomerne prepečené.

Tip 4: Často prevracajte mäso a zbavíte sa baktérií.

Aby ste zabili nebezpečné baktérie E. coli, ktoré sa môžu nachádzať v mletom hovädzom mäse, Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) ho odporúča grilovať na 160 stupňov. V každom prípade ho často prevracajte na grile. Štúdia v časopise Journal of Food Protection ho odporúča každých 30 sekúnd prevrátiť pre optimálnu redukciu E. coli. Iná štúdia zistila, že aj keď dva karbonátky sa grilovali pri 160 stupňoch, tá, ktorá sa častejšie prevracala na grile, mala len jednu pätinu baktérií E. coli.

Tip 5: Pozor na teplotu v grile.

Škodlivé látky sa tvoria hlavne vtedy, keď je mäso priamo v plameni. Platí, že čím vyššia je teplota v grile, tým viac nebezpečných splodín vzniká. Dávajte si preto pozor, aby ste mäso negrilovali v plameni. Navyše, grilovať treba na rošte umiestnenom najmenej 30 centimetrov nad horúcimi kúskami uhlia.

Tip 6: Vyhnite sa spáleninám.

Spálenému mäsu sa človek úplne nevyhne, navyše je to chutné. Nezabúdajte však na to, že čím viac je spálené, tým viac bude obsahovať rakovinotvorné látky. Nenechávajte mäso dlho na rošte nad žeranými uhlíkmi. Sčernela by časť mäsa, kde sa vytvoria karcinogény.

Tip 7: Vyhnite sa mastnému mäsu.

Keď grilujete mastný kus mäsa, tuk vám z neho odkvapkáva do ohňa, čím sa vytvára dym, ktorý môže obsahovať karcinogény. Ak grilujete chudé mäso, hydinu a ryby, budete mať menej tukov, čo znamená menej dymu a tým aj škodlivých látok.

Tip 8: Zistite, či je mäso hotové aj zvnútra.

Aj keď môže mäso rýchlo získať chrumkavú zlatistú farbu, nemusí byť správne prepečené aj zvnútra. Aj keď je mäso len trochu zvnútra surové, nejedzte ho.  Napr. surová hydina môže obsahovať nebezpečné salmonely. Majte po ruke ihlicu, ktorou pichnete do mäsa. Keď po jej vytiahnutí z mäsa vyteká číra šťava, mäso je prepečené, ak vyteká šťava zafarbená krvou, mäso by ste mali ešte nejaký čas ponechať na grile.

Tip 9: Negrilujte len mäso.

Nemusíte grilovať len mäso. Skúste aj iné potraviny ako broskyne, špargľu alebo aj chlieb. Taktiež ostatné ovocie a zelenina sú na grile chutné a bohaté na živiny. Na rozdiel od mäsa ich nenechávajte na grile príliš dlho.

Nebojte sa experimentovať, grilovanie ponúka množstvo chuťových kombinácií. Jediné, na čo si dávať pozor je správna teplota a dĺžka grilovania.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9