Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KVAPKY do nosa ako dvojsečná zbraň: Z pomocníka sa stáva NEPRIATEĽ, ako tomu zabrániť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak bez nich neurobíte ani krok, niekde sa stala chyba. Zrejme ste priveľmi podľahli silnému účinku nosových kvapiek, po ktorých sa vám dobre dýcha. Je však zdravé používať ich každý deň?

Závisí to od druhu spreja, ktorý človek použije.

„Niektoré sa môžu bezpečne aplikovať dlhšiu dobu, ale nosové dekongestanty len niekoľko dní,“ konštatoval otolaryngológ Rafael Cardona.

Väčšina sprejov funguje tak, že znižujú zápal v nosových priechodoch, čo zmierňuje opuch a upchatie sliznice. Ako sa uvádza na livestrong.com, existujú tri základne druhy nosových sprejov. Ide o dekongestanty, steroidné a antihistamínové spreje.

Druhy sprejov do nosa

  • Dekongestívne nosové spreje - znižujú upchatie spôsobené miernym prechladnutím alebo chrípkou. Môžu sa užívať iba niekoľko dní, maximálne týždeň.
  • ‌Nosové steroidné spreje - sú to spreje, ktoré sa používajú raz denne. Pomáhajú znížiť upchatie nosa, ktoré spôsobili sezónne alergie. Môžu sa užívať dlhodobo a najlepšie fungujú vtedy, ak ich začnete užívať niekoľko týždňov pred sezónou.
  • Antihistamínové spreje - pomáhajú pri sezónnych alergiách, užívajú sa tiež raz denne a sú dostupné na predpis.

KVAPKY do nosa ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dekongestant len krátky čas

Ak používate dekongestantné nosové spreje počas dlhšieho časového obdobia, môžete dostať niečo, čo sa nazýva rinitis medicamentosa. Ide o stav opätovného prekrvenia sliznice nosa. Cievy v nosových priechodoch očakávajú väčšie množstvo dekongestantu, aby zostali otvorené.

„Keď liek prestanete používať, jeho účinky vyprchajú a cievy reagujú opuchom,“ vysvetlil odborník.

Výsledkom je ešte väčšie upchatie, ktoré vás potom núti používať sprej čoraz viac. Podľa National Library of Medicine sa to stáva vtedy, ak ste dekongestanty používali vyše týždňa a náhle ste prestali. Vtedy je najlepšie poradiť sa so svojim lekárom na postupe znižovania dávky, pretože náhle zastavenie môže zhoršiť príznaky.

Alternatívy k dekongestantným nosovým sprejom

Ak zistíte, že dekongestant v spreji je jediná vec, ktorá vám uvoľní nos, môže byť ťažké nájsť jeho adekvátnu náhradu. Môžete vyskúšať steroidné alebo antihistamínové spreje a zistíte, či vám naoazj zaberajú. Našťastie, existujú aj iné spôsoby, ako ľahšie dýchať. Toto sú podľa otolaryngológa Cordonu ďalšie možnosti, ako uvoľniť nos.

KVAPKY do nosa ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ústne dekongestanty

„Ak chcete pre rýchlu a dlhotrvajúcu úľavu zostať pri dekongestantoch, lepšou voľbou je orálna možnosť, ako je pseudoefedrín,“ radí Cardona.

Znižuje opuch nosa, ale bez toho, aby spôsobil opätovné upchatie.

Nosový fyziologický roztok

Uprednostňujete prirodzenejší prístup?

„Nosové fyziologické spreje fungujú v podstate ako sterilná slaná voda," poznamenal Cardona. 

Podľa neho zaberajú, no môžu spôsobiť určité podráždenie.

‌Výplach nosa

Aj fyzické preplachovanie nosových ciest pomocou konvičky naplnenej fyziologickým roztokom funguje. Nie je to však príjemný zákrok a nie každý to zvládne.

Môže sa nosový sprej používať každý deň?

Zatiaľ čo steroidné a antihistamínové spreje sú bezpečné na denné použitie počas alergickej sezóny, dekongestívne by sa nemali používať dlhšie týždeň. Ak ich používate dlhodobo, vaše dutiny sa môžu stať závislými na liečivých účinkoch lieku.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPrechladnutieNosové kvapkyNádch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9