Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hygienické NÁVYKY, ktoré môžu POTICHU zabíjať vaše telo: Sú HORŠIE, ako si mnohí myslia

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: gettyimages.com)

Občas sa stáva, že pravdou sa stávajú mýty, ktoré opakuje množstvo ľudí. Hoci na prvý pohľad vyzerajú tieto hygienické zvyky neškodne, skutočnosť je iná.

Každému sa občas stane, že vynechá sprchu, alebo nepoužije zubnú niť. Pokiaľ je to len sem-tam, nič závažné sa nedeje. Čo však v prípade, že sa to stane pravidelnosťou? Toto je podľa odborníkov 15 zlých hygienických návykov, ktoré sú oveľa horšie, ako si mnohí myslia, píše sa na thehealthy.com.

1. Nepravidelné čistenie zubov, žiadna niť

Čo sa deje vo vašich ústach, keď si neumývate pravidelne zuby a nepoužívate dentálnu niť?

Najskôr vám začnú opúchať a krvácať ďasná, váš dych bude páchnuť a začnú sa tvoriť kaziť,“ tvrdí prezidentka Kalifornskej zubnej asociácie Natasha Leeová.

Ako upozornila, napadnuté môžu byť aj koreňové kanáliky, hrozia ochorenia ďasien a vypadávanie zubov.

„Mnoho výskumov tiež naznačuje súvislosť medzi ochorením ďasien a inými zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby a cukrovka,“ varuje Leeová.

Hygienické NÁVYKY, ktoré môžu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Slabá osobná hygiena

Osobná hygiena dôležitejšiu úlohu, ako len udržať telesný pach na uzde.

„Mydlo a voda bránia tvorbe akné, vyrážkam a život ohrozujúcim infekciám,“ konštatovala odborníčka na starostlivosť o pleť Janine Francesová.

Podľa nej baktérie rastú na tele rýchlo a keď máte priveľa odumretých kožných buniek, môžu spôsobiť svrbenie, podráždenie a zápal.

„Ak už máte kožné ochorenie ako je ekzém, pravidelné sprchovanie to môže zhoršiť,“ vysvetlila.

Znakom, že s vašou osobnou hygienou nie je všetko v poriadku je, keď si na tele všimnete hnedé škvrny podobné plaku, ktoré môžu viesť k sekundárnym infekciám. Našťastie, dermatitída je zvyčajne liečiteľná pravidelným umývaním. V závažných prípadoch môže byť potrebná lokálna liečba.

3. Chodíte do postele s make-upom

Na konci dlhého dňa môže byť lákavé ľahnúť si bez toho, aby ste si zmyli make-up. Každý vizážista alebo odborník na starostlivosť o pleť vám povie, že toto je jedna z najzávažnejších hygienických chýb, ktoré môžete urobiť.

„Neodličovanie tváre denne môže spôsobiť upchatie pórov, ktoré vyvolá tvorbu čiernych bodiek a pupienkov, ale aj nerovnomernú farbu pleti v dôsledku nadmerného rastu kožných buniek," poznamenala Francesová.

Hygienické NÁVYKY, ktoré môžu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

A to nie je všetko. Nezmývanie maskary, očnej linky a iného očného make-upu môže vážne poškodiť vaše oči. Make-up obsahuje baktérie, ktoré môžu migrovať pod viečkami a viesť k zapáleným folikulom na mihalniciach a vážnym kožným infekciám. Neliečené infekcie môžu nakoniec viesť k slepote.

4. Nemeníte si často posteľnú bielizeň

Pravidelná výmena posteľnej bielizne by mala byť samozrejmosťou. Ak ju nemeníte niekoľko týždňov, stáva sa Petriho miskou baktérií, húb, a roztočov.

„V najhoršom prípade vedú k infekciám ako je stafylokok. Ak sa dostanú do krvného obehu, môue eskalovať do závažnejšieho stavu, ako je septikémia alebo syndróm toxického šoku, ktorý môže byť smrteľný,“ varuje odborníčka.

5. Používate tie isté kontaktné šošovky niekoľko dní

Jedným z najhorších hygienických návykov, ktorým sa očný chirurg Alan Mendelsohn kedy stretol, je nosenie tých istých kontaktných šošoviek niekoľko dní, bez toho, aby ste ich vložili do roztoku, v ktorom sa dezinfikujú.

„To má za následok exponenciálny nárast závažných očných infekcií vrátane vredov na rohovke,“ tvrdí Mendelsohn.

Tento zvyk sa prirovnáva k noseniu tej istej špinavej spodnej bielizne niekoľko dní po sebe. Vred na rohovke je vlastne otvorená rana, ktorá spôsobuje bolesť, začervenanie, výtok a rozmazané videnie. Lieči sa zvyčajne antibakteriálnymi, antimykotickými alebo antivírusovými očnými kvapkami, ale v niektorých prípadoch je nevyhnutná transplantácia rohovky.

Hygienické NÁVYKY, ktoré môžu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Neperiete pravidelne spodnú bielizeň

Používanie tej istej spodnej bielizne môže viesť ku kvasinkovým infekciám a infekciám močových ciest. Keď sa neliečia, môžu sa dostať do obličiek a spôsobiť sepsu, ktorá môže byť život ohrozujúca. Týka sa to aj podprseniek, ktoré väčšina žien nezvykne prať po každom nosení. Pravda je však taká, že špinavé podprsenky zachytávajú oleje a baktérie, ktoré nakoniec spôsobia akné a vyrážky na prsiach, hrudníku a chrbte.

7. Zdieľate tú istú kefku, žiletku a kefu na vlasy

Niekedy je dobré byť sebeckí a produkty osobnej starostlivosti sú dokonalým príkladom situácie, v ktorej zdieľanie nemusí byť nevyhnut. Určite nepotrebujete, aby sa baktérie z úst niekoho iného dostali do vašich. Následky orálnych infekcií siahajú od ochorenia ďasien až po potenciálne smrteľné stavy, ako sú srdcové choroby a cukrovka. Používanie rovnakej žiletky nie je oveľa lepšie, pretože sa z jedného človeka na druhého môžu rozšíriť kožné infekcie, ako stafylokok, ale aj vírusy, ako hepatitída a HIV. Zdieľanie kief na vlasy vás zase môže vystaviť riziku vzniku vší a kožných vyrážok.

Hygienické NÁVYKY, ktoré môžu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Nemeníte si uterák

Je bežné znova použiť ten istý uterák po niekoľkých sprchách, než ho hodíte do koša na špinavú bielizeň. Ale ak ich používate viac ako 5 dní, mali by ste ich okamžite vyprať. A rozhodne by sa o ne nemali deliť, pretože sa v nich môžu ľahko ukrývať baktérie a telesné sekréty. Zdieľanie spotených uterákov je vynikajúci spôsob, ako šíriť nebezpečné kožné ochorenia a infekcie, ako je stafylokok, ktorý môže byť smrteľný. Potrebujete viac dôvodov, prečo nezdieľať uteráky? Ohroziť vás môžu bradavice, svrab, alebo vážnejšie stavy, ako je meningitída, hepatitída a sexuálne prenosné infekcie, či chlamýdie.

9. Chôdza naboso vo verejných sprchách

Žabky či šľapky do vody sa vyrábajú z nejakého dôvodu. Keď sa pot, vlasy a moč hromadia na podlahe sprchy, množia sa aj baktérie, huby a plesne. Chôdza naboso je skvelý spôsob, ako sa nakaziť lišajom, atletickou nohou a plesňou nechtov.

10. Neumývate si fľašu na pitie

Zostať hydratovaní je dôležité, ale opakované použitie fľaše bez dôkladného umytia môže byť rovnako nehygienické ako lízanie hračiek vášho psa. Ak nie sú dôkladne umyté, hromadia sa v nich rôzne baktérie a plesne, ktoré sú zdraviu škodlivé.

11. Neoplachujete dôkladne ovocie a zeleninu

Možno si aj vy kladiete otázku, či je dôležité umývať ovocie a zeleninu po ich kúpe. Ukázalo sa, že áno. Požitie baktérií na neumytom ovocí a zelenine môže spôsobiť otravu jedlom a konzumácia pesticídov môže zvýšiť riziko vážnych stavov. Tie sa totiž spája s hnačkou a nespavosťou, v závažných prípadoch môžu byť zodpovedné za stavy, ako je zvýšená srdcová frekvencia, respiračné ochorenia, strata reflexov, bezvedomie a dokonca smrť.

Hygienické NÁVYKY, ktoré môžu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

12. Nesprávne si aplikujete umelé mihalnice

Najčastejším dôvodom, prečo pacient skončí v ordinácii očného experta doktora Mendelsohna, je predlžovanie mihalníc.

„Keď sa lepidlá dostanú do oka, môžu spustiť rôzne stupne toxicity,“ varuje odborník.

Lepidlo v oku môže spôsobiť mierne až stredne ťažké poškodenie zraku a v najhoršom prípade sa môže usadiť v rohovke a viesť ku keratitíde alebo zápalu rohovky, ktorý je akútne bolestivý a zvyčajne sa nevyrieši sám od seba.

13. Príliš dlhé používanie toho istého tampónu

Najznámejším dôsledkom toho, že si tampón nevymieňate dostatočne často, je syndróm toxického šoku. Ide o potenciálne život ohrozujúcu infekciu. Príznaky začínajú horúčkou, vracaním, hnačkou a bolesťami hlavy. Ak sa nelieči, môže nakoniec viesť k zlyhaniu obličiek alebo smrti. Našťastie je to veľmi zriedkavé. Šance sa zvyšujú, ak náhodou zabudnete úplne odstrániť tampón, v takom prípade môže byť potrebné chirurgické odstránenie.

Hygienické NÁVYKY, ktoré môžu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

14. Neumývate si vlasy

Existujú vlasoví odborníci, ktorí veria, že časté umývanie a šampónovanie môže poškodiť vlasy. Čo je ešte škodlivejšie? Ak si ich umývate málo. Pokožka hlavy začne zapáchať, baktérie sa začnú zhromažďovať a upchávať vaše vlasové folikuly, čo môže viesť k infekcii. Nahromadenie mazu môže spôsobiť kožné zápaly, vznik lupín a rozvoj kvasiniek. Nakoniec, bez akéhokoľvek umývania, môžu prestať rásť.

15. Používate kuchynskú špongiu príliš dlho

Špongie sú notoricky známe magnety na choroboplodné zárodky. Špinavá špongia môže šíriť okrem iných škodlivých látok aj salmonelu, E. coli a stafylokoka. V skutočnosti môže bešte toxickejšia ako toaleta. Aby ste sa vyhli chorobám prenášaným potravinami a hubami, vymieňajte ich častejšie.

Viac o téme: ZdravieHygienaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9