Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ako uvoľniť stuhnutý KRK bez použitia liekov? Po týchto OBKLADOCH si konečne vydýchnete

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prečo by ste mali nechať stuhnutý krk nechať vás vyradiť z každodenných povinností, keď sa tým dá niečo robiť? Tentokrát však vynechajte tradičnú medicínu!

Zlé držanie tela, náhle pohyby a nadmerné namáhanie často spôsobujú nepríjemné poranenia v oblasti krku. Ide o tzv. torticollis, čo je stav, resp. nedobrovoľná kontraktúra krčných svalov, ktorá často zahŕňa intenzívnu bolesť a stuhnutosť. 

Čítajte tiež: Bojíte sa NÁKAZY? Robte túto AKTIVITU, šanca na COVID bude nižšia!

Bez ohľadu na príčinu, torticollis spôsobuje nepríjemný pocit stuhnutosti v oblasti krku. Vo všeobecnosti sa hlava otáča na jednu stranu a jej pohyb sa stáva ťažkým. Časté sú aj kŕče, bolesť a neschopnosť vykonávať každodenné úlohy.

Hoci protizápalové a analgetické lieky zvyčajne udržia príznaky tohto stavu pod kontrolou, inou možnosťou je siahnuť po niektorých prírodných alternatívach, ktoré tiež prispievajú k úľave. Pozrite sa na prírodné prostriedky podľa steptohealth.com, ktoré obsahujú zložky s protizápalovými vlastnosťami, vyvolávajúcimi pocit úľavy. 

1. Oregano

Zložky oregana majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu byť účinné pri uvoľňovaní stuhnutých svalov. Výťažky, ktoré bylinka uvoľňuje, majú relaxačné a protizápalové zložky, ideálne na zmiernenie príznakov torticollis. Hoci najčastejšie sa táto rastlina používa na kulinárske účely, môžete ju použiť aj zvonka ako obklad.

Ako uvoľniť stuhnutý KRK
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice oregana (40 g)
  • 1 šálka vody (250 ml)

Príprava:

Najprv pridajte polievkové lyžice oregana do vriacej vody. Potom nápoj prikryte a nechajte 5 až 10 minút lúhovať. Keď nálev dosiahne vhodnú teplotu, preceďte a ponorte do neho utierku alebo uterák.
Potom aplikujte na oblasť krku ako obklad. Nechajte pôsobiť 5 minút a odpočívajte. Opakujte, kým bolesť nezmizne.

2. Rozmarínový esenciálny olej

Jednou z najobľúbenejších relaxačných procedúr na torticollis je rozmarínový esenciálny olej. Táto terapeutická zložka pomáha uvoľniť stiahnuté svaly a stimuluje krvný obeh. Okrem toho má mierny analgetický účinok, takže znižuje bolesť.

Ingrediencie:

  • 5 kvapiek rozmarínového esenciálneho oleja
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja (15 g)

Príprava:

Najprv zmiešajte rozmarínový olej s tým kokosovým, kým nezískate homogénnu zmes. Po získaní olejovej zmesi ho vmasírujte na postihnuté miesto. Potom nechajte vstrebať bez oplachovania a ak to bude potrebné, opakujte dvakrát denne.

3. Jablčný ocot

Tento tradičný liek má množstvo využití a účinkov, vrátane zníženia napätia krku. Obklady s jablčným octom pomáhajú znižovať napätie krku v prípade torticollis. Hoci vedecké dôkazy chýbajú, je to liek, ktorý mnohí tradične používajú na mnohé svalové ochorenia. 

Ako uvoľniť stuhnutý KRK
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky jablčného octu (125 ml)
  • 1/2 šálky horúcej vody (125 ml)

Príprava:

Jablčný ocot rozrieďte v rovnakom množstve horúcej vody. Do tekutiny ponorte handričku alebo uterák. Potom aplikujte ako obklad na postihnutú oblasť. Nechajte pôsobiť 10 minút a odpočívajte.

4. Levanduľový esenciálny olej

Vedeli ste, že masáže s levanduľovým esenciálnym olejom majú protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zmierniť svalové kontrakcie a zranenia? Vyniká ako jeden z najúčinnejších a najpoužívanejších spôsobov liečby torticollis.

Ingrediencie:

  • 10 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja
  • 1 lyžica mandľového oleja (15 g)

Príprava:

Zmiešajte kvapky levanduľového esenciálneho oleja s lyžicou mandľového oleja. Po spojení ingrediencií prípravok rozotrite na postihnuté miesto pomocou jemných masáží. Potom pokračujte v trení, kým nepocítite mierny pocit tepla. Oddýchnite si a opakujte, kým nepocítite úľavu.

Ako uvoľniť stuhnutý KRK
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Arniková masť

Arnikový esenciálny olej, podobne ako masť, stimuluje krvný obeh a znižuje bolesť svalov. Preto sú oba produkty účinnými prostriedkami na upokojenie torticollis a iných poranení krku. Jeho lokálne použitie výrazne znižuje bolesť a zápal.

Ingrediencie:

  • 10 kvapiek arnikového esenciálneho oleja
  • 1 polievková lyžica kakaového masla (15 g)
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja (15)

Zaujme vás: KORENIE, ktoré vás zbaví dlhoročného problému: NÁVOD na výrobu domácej KÚRY proti AKNÉ

Príprava:

Nalejte všetky suroviny do tepelne odolnej nádoby a roztopte ich. Potom dobre premiešajte, aby sa  spojili do jednej zmesi. Nechajte vychladnúť, kým nestuhne. Zmes rozotrite na postihnuté miesto a naneste jemnou masážou. Opakujte denne, kým sa vám krk úplne neuvoľní.

Viac o téme: ZdravieLiečbaStuhnutý krkTorticollis
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9