Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

2 nové PRÍZNAKY opičích kiahní, o ktorých by ste mali VEDIEŤ: Aj takto sa UKÁŽE choroba

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa neočakáva pandémia ako v prípade korovanírusu, i napriek tomu počet prípadov opičích kiahní neustále narastá. Najnovšie možno spoznať chorobu podľa dvoch nových znakov.

Choroba opičích kiahní bola v súčasnosti zistená už vo viac ako 80 krajinách, čo predstavuje viac ako 17 000 prípadov na celom svete. Nedávno Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila vírus za globálnu zdravotnú hrozbu a varovala ľudí, aby si dávali pozor. 

Zatiaľ čo zdravotníci a vedci stále hľadajú odpovede, ako sa vírus opičích kiahní šíri a či ide o pohlavne prenosnú chorobu, skupina výskumníkov našla dva ďalšie príznaky opičích kiahní, ako informuje timesofindia.indiatimes.com. Doteraz sa o nich nevedelo, že sú typickými znakmi choroby.

Čítajte tiež: Ruky PREČ od KÁVY: Títo ĽUDIA by NEMALI piť kofeínový nápoj, ste medzi nimi aj VY?

O aké symptómy ide? 

Štúdia, publikovaná v British Medical Journal, skúmala údaje od 197 pacientov s opičími kiahňami z Veľkej Británie. Výskumníci sa pozreli na chorobu, či sa niečo nezmenilo od posledného prepuknutia. Zistili, že na rozdiel od predchádzajúcich verzií opičích kiahní súčasné prepuknutie vírusu spôsobuje nové príznaky spolu s klasickými symptómami.

Zatiaľ čo 71 pacientov zapojených do štúdie pociťovalo bolesť konečníka, 33 trpelo bolesťami hrdla, 31 edémom penisu a 27 orálnymi léziami, 22 pacientov malo solitárne lézie a 9 hlásilo zväčšené mandle.

Autori však objasnili, že existuje niekoľko obmedzení vrátane pozorovacej povahy štúdie, potenciálnej variability vo vedení zdravotných záznamov a skutočnosti, že ich pacienti boli z jedného zdravotného strediska. Štúdia však potvrdila, že opičie kiahne sa šíria najmä medzi mužmi, ktorí majú sex s inými mužmi.

Jedným z nových symptómov, zistených v štúdii, boli solitárne lézie. Vo všeobecnosti je solitárna lézia malá a lokalizovaná kožná lézia, ktorá sa môže pohybovať od neškodných (bradavice) až po život ohrozujúcich lézií, ako je melanóm. To znamená, že osamelá lézia spojená s opičím kiahňam môže byť nesprávne diagnostikovaná a liečená na nesprávny stav vrátane syfilisu a iných STI.

Pacienti v štúdii tiež hlásili opuchnuté mandle, o ktorých spolu s osamelými léziami, nebolo predtým známe, že sú typickými znakmi infekcie opičích kiahní a mohli byť zamenené za iné stavy.

2 nové PRÍZNAKY opičích
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ostatné príznaky choroby

Medzi klasické a výpovedné príznaky opičích kiahní patria:

  • Horúčka
  • Bolesť hlavy
  • Bolesť svalov a kĺbov
  • Bolesť chrbta
  • Zdurené lymfatické uzliny
  • Vyrážky
  • Únava

2 nové PRÍZNAKY opičích
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSymptómyPríznakyOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9