Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po TOMTO budete mať jasno: Ako je to s BIELENÍM zubov, známe spôsoby podporia ich ZOŽLTNUTIE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Biele žiarivé zuby sú snom takmer každého. Môžeme si aj sami vybieliť chrup? Je dobré vyskúšať rôzne domáce triky na bielenie alebo sa viac oplatí poradiť sa so zubárom? 

Americká zubná asociácia uviedla, že keď sa ľudí pýtala, čo by najradšej zlepšili na svojom úsmeve, najčastejšou odpoveďou boli belšie zuby, uvádza livescience.com. Podľa informácií z časopisu Journal of Evidence-based Dental Practice použitie profesionálnych bieliacich prostriedkov je účinné, no mnoho ľudí hľadá prírodné prostriedky na dosiahnutie žiarivejšieho úsmevu.

Radšej odborník

Odborníci sa zhodujú a nie je žiadnou novinkou, že dodržiavanie ústnej hygieny je kľúčové pre zdravé a čisté zuby. Každý už určite počul o mnohých spôsoboch prirodzeného bielenia zubov, hoci dôkazy často chýbajú. Ešte horšie je to, že niektoré metódy môžu spôsobiť pravý opak a poškodiť chrup.

Čítajte tiež: KVÍZ o problémoch po SEXE: Ktoré POHLAVNÉ choroby sú STRAŠIAKOM letnej sezóny?

Doktor Safa Al-Naher, riaditeľ a hlavný zubár v Serene Dental and Facial Aesthetics, hovorí jednoznačne: „Navštívte zubného odborníka a neberte to do vlastných rúk.“ 

Zubný lekár môže ponúknuť odborné a najmä individuálne rady týkajúce sa možností na zlepšenie vzhľadu vášho úsmevu. 

Ako zlepšiť vzhľad zubov? 

Prirodzený úsmev nie je perleťovo biely, v skutočnosti je prirodzené žltý. Naše zuby sa skladajú z troch vrstiev: sklovina, dentín a dreň. Stredná vrstva, dentín, je žltá a ak je sklovina tenká, môže tak odkryť podkladový dentín. 

Po TOMTO budete mať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak si chcete prirodzene vybieliť zuby, najskôr potrebujete pochopiť, prečo vlastne strácajú farbu. Podľa American Dental Association existujú vnútorné a vonkajšie faktory, ktoré ovplyvňujú vzhľad zubov. Medzi vnútorné faktory patrí vek a zdravotný stav, ktoré menia farbu zubov. V takomto prípade by zubný lekár musel predpísať bielenie zubov bieliacim činidlom. Ak sú však na povrchu vonkajšie faktory alebo škvrny, práve zmena životného štýlu môže zlepšiť vzhľad zubov. 

Obmedzenie potravín a nápojov

"Vyhnite sa všetkému, čo obsahuje silné farbivá, ako je čaj, káva, červené víno, kurkuma, rôzne koreniny a paradajkové omáčky," upozorňuje Al-Naher. 

Aj keď nie je reálne ich úplne odstrániť, aspoň ich obmedzte. 

Trik pomocou slamky 

Ak sa nechcete vzdať svojich obľúbených nápojov, existuje šikovný trik. 

„Na konzumáciu farebných nápojov používajte slamku, aby vám nezafarbili zuby,“ hovorí doktorka Manrina Rhode, estetická zubná chirurgička a majiteľka kliniky DRMR. 

Slamka znižuje kontakt s farbiacimi prísadami a minimalizuje zmenu farby. 

Preč s fajčením 

Podľa American Dental Association má stopnutie fajčenia pozitívny vplyv na celkové zdravie, vrátane zubov. Dosiahnutie belšieho úsmevu môže byť skvelou motiváciou! Fajčenie má totiž za následok zmenu farby chrupu z dvoch dôvodov. Keď sa nikotín dostane do kontaktu s kyslíkom, spôsobuje žlté sfarbenie. Aby toho nebolo málo, decht je prirodzene tmavá látka, ktorá taktiež môže spôsobiť zmenu farby. 

Použitie oleja

Na sociálnych médiách už dlhšie koluje jeden trik, ktorý spočíva vo vyplachovaní si úst olejom. Tento spôsob má svoje korene v ajurvédskych ľudových metódach. Pointa je taká, že keď si opláchnete ústa olejom, jeho následným vypľutím sa odstránia baktérie z ústneho prostredia. 

Výskum v Indian Journal of Dental Research z roku 2009 naznačil, že preplachovanie olejom môže znížiť tvorbu zubného povlaku. Napriek tomu, recenzia z roku 2017 v Dental Hypotheses zase dospela k záveru, že dôkazy o použití oleja chýbajú, pretože mnohé štúdie zahŕňajú menej vzoriek  alebo účastníkov alebo je metóda chybná. American Dental Association nepodporuje požitie oleja z dôvodu nedostatku údajov o jeho účinnosti a bezpečnosti. Ako alternatívu sa odporúča použiť zubnú niť. 

Aktívne uhlie

O používaní aktívneho uhlia koluje veľký rozruch, ale podporuje to aj veda? Podľa Medline Plus je aktívne uhlie porézne a môže zachytávať chemikálie. Napriek tomu majú odborníci obavy, čo sa týka bezpečnosti metódy. 

„Používanie prírodných produktov ako sú jahody, citrón, drevené uhlie a jedlá sóda, môže mať viac škody ako úžitku. Odstránia totiž len povrchovú škvrnu na zuboch, takže spočiatku vyzerajú belšie. Pri ďalšom používaní však odstránia už sklovinu. Akonáhle ju stratíte, už nenarastie. Pod sklovinou je dentín, ktorý je ešte žltší a citlivejší,“ objasňuje Rhode. 

Jedlá sóda 

Jedlá sóda má ''vydrhnúť'' povrchové škvrny a výsledkom bude žiarivý úsmev. Štúdia z roku 1998, zverejnená v Journal of Clinical Dentistry ukázala, že používanie zubnej pasty obsahujúcej sódu bikarbónu viedlo k belším zubom v porovnaní s pastou bez nej. Ide však o starú štúdiu, pričom neexistujú žiadne dôkazy o účinnosti. 

Po TOMTO budete mať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí odborníci sa obávajú, že jedlá sóda je abrazívna, najmä ak sa používa v nadmernom množstve. Mohlo by to poškodiť zuby a hrozí risk, že by došlo k opaku - použitím sódy by ste mohli  na zuboch odhaliť základný žltý dentín. 

Al-Naher radí používať zubnú pastu s jemne zrnitou konzistenciou, čo bude vlastne peeling pre zuby. 

Zaujme vás: Kašlite na šumivé tabletky: TOP potraviny s HORČÍKOM, ktoré sú PALIVOM pre telo!

"Nepoužívajte žiadne domáce peelingy. Používajte zubnú pastu, ktorá je špeciálne navrhnutá na tento účel,‘‘ dodala. 

Čistite, ale nie moc

Každodenná ústna hygiena je veľmi dôležitá. Americká zubárska asociácia odporúča čistiť si zuby dve minúty dvakrát denne, aby sa zachoval zdravý úsmev. Ale nepreháňajte to.

„Mnoho ľudí si myslí, že veľmi častým čistením si vybielia zuby, ale nakoniec si ničia sklovinu a pod ňou zostáva žltá farba," hovorí Al-Naher. 

Ak hľadáte spôsoby, ako si vybieliť zuby prirodzene, dbajte na pravidelné a správne umývanie zubov a obmedzte kontakt s látkami, ktoré spôsobujú škvrny. Myslite na to, že určité metódy nemajú dostatočné dôkazy o účinnosti a môžu tak spôsobiť viac škody než úžitku.

Viac o téme: ZdravieZubyBielenie zubov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9