Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bolí vás JAZYK po konzumácii tohto JEDLA? Neviňte z toho ovocie, málo VITAMÍNU ako problém!

Zobraziť galériu (2)

Milujete exotické ovocie, no niekedy vás po jeho konzumácii bolí jazyk a neviete prečo? S týmto problémom bojuje veľa ľudí. Môže za to alergická reakcia, vredy v ústach, či nedostatok vitamínu B12.

Najčastejšou príčinou nepohodlia na jazyku je orálny alergický syndróm (OAS) alebo syndróm peľového ovocia. Podľa Americkej akadémie pre alergiu, astmu a imunológiu je asi 50 až 75 percent dospelých alergických na peľ. Keďže mnohé druhy ovocia a zeleniny obsahujú bielkoviny podobné tým, ktoré sa nachádzajú v peli, môžu spôsobiť alergickú reakciu, ako sa píše na livestrong.com. Syndróm zvyčajne postihuje ústa a hrdlo. Najčastejšie sa prejavuje opuchom jazyka a pier, svrbením v ústach, výtokom z očí, kýchaním, bolesťou žalúdka a tiež vracaním. V závažných prípadoch môže zhoršiť dýchanie, prehĺtanie, dokonca spôsobí anafylaktický šok.

Jazyk po konzumácii ovocia nemá bolieť

Bolesť jazyka nie je bežnou reakciou. Niektoré druhy ovocia, najmä jablká, broskyne, hrušky, nektárinky a jahody, môžu spôsobiť svrbenie v ústach, ale je nepravdepodobné, že vyvolajú bolesť jazyka. Aj po konzumácii ananásu, ktorý obsahuje enzým bromelaín, môžete pociťovať pálenie, nie však bolesť. Alergickú reakciu môžu spôsobiť aj banány, najmä u tých, ktorí sú alergickí na prírodný kaučukový latex. Aj v tomto prípade platí, že ide skôr o brnenie a nie fyzickú bolesť.

Čítajte tiež: POVLAK na jazyku PREDPOVIE, či je vaše telo CHORÉ: Táto FARBA môže napovedať VÁŽNEJŠÍ stav

Bolí vás JAZYK po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo je za tým?

Boľavý jazyk po zjedení banánu, jabĺk či iného ovocia nemusí nutne súvisieť s ovocím samotným. Vo väčšine prípadov za to môžu afty, praskliny v kútikoch úst alebo biele škvrny v ústach. Často je na príčine premnožená Candida, ktorá sa môže rozšíriť na mandle a hrdlo. Dôvodom sú aj orálne afty, niektoré formy sú extrémne bolestivé a môžu zanechať jazvy. Kyslé jedlá a nápoje, vrátane ovocných štiav a citrusových plodov, môžu zhoršiť príznaky a spomaliť hojenie, no nesúvisia priamo s bolesťou.

Na vine nedostatok živín

Za bolesťou jazyka sa môže skrývať nedostatok vitamínu B12. Táto živina podporuje neurologické funkcie a pomáha telu produkovať červené krvinky. Nízke hladiny môžu viesť k anémii, vredom v ústach, problémom so zrakom, depresii a podráždenosti. Ďalším príznakom je glositída, stav, ktorý spôsobuje boľavý červený jazyk, sprevádzaný jeho opuchom.

Hoci tieto príznaky nesúvisia s konzumáciou ovocia, niektoré druhy môžu bolesť zhoršiť. Medzi menej časté príčiny bolesti patria vírusové infekcie, anémia z nedostatku železa, syndróm pálenia v ústach a niektoré lieky, ako sú betablokátory, podporujúce tvorbu vredov v ústach.

Ako zastaviť bolesť?

Vylúčte kyslé a príliš slané jedlá zo svojho jedálnička minimálne na jeden týždeň. Nejedzte ani paradajky, nepite ovocné šťavy, sú totiž vysoké kyslé a zbytočne ústa podráždia. Vyhnite sa korenením jedlám a tvrdšiemu ovociu ako sú jablká. Ak príznaky pretrvávajú, poraďte sa so svojim lekárom, ako ďalej postupovať.

Viac o téme: Ovocie BolesťJazyk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9