O vzniku DEMENCIE rozhoduje toto: PREDĹŽI dobré fungovanie STARNÚCEHO mozgu!

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-14 06:00:00

Je prirodzené, že mozog každým rokom stárne viac a viac. Tento proces sa nedá zastaviť, no je možné urobiť niečo pre to, aby pomalšie zostarli mozgové bunky. Stačí mať na tanieri určité potraviny.

Najčastejším typom demencie je Alzheimerova choroba. Človek ju spozná podľa niektorých symptómov vrátane ťažkostí s krátkodobou pamäťou, jazykom a rozhodovaním. Hoci je liek na túto chorobu stále v nedohľadne, rastie záujem o hľadanie nefarmakologických prostriedkov ako sú zmeny životného štýlu a stravovania, na zníženie rizika a celkovo demencie. 

Vedci sa zamerali na diéty bohaté na antioxidanty, teda zlúčeniny, ktoré môžu zabrániť alebo spomaliť počkodenie poškodenie buniek spôsobené oxidačným stresom, ako sa píše na medicalnewstoday.com. V novej štúdii výskumníci z Laboratória epidemiológie a populačných vied v Národnom inštitúte pre starnutie zisťovali, či antioxidanty v krvi súvisia s pravdepodobnosťou rozvoja Alzheimerovej choroby a iných demencií. Zistenia boli publikované v časopise Neurology.

Čítajte tiež: Čo je za poobedným ŠLOFÍKOM? Žiadny nedostatok spánku, môže ísť o varovný SIGNÁL tejto CHOROBY!

Antioxidanty a mozgové bunky

Štúdia použila veľký súbor údajov, ktorý zahŕňal viac ako 7 000 ľudí v USA vo veku 45 – 90 rokov, pričom boli sledovaní v priemere 16 – 17 rokov. Vedci skúmali hladiny niekoľkých antioxidantov v krvi účastníkov vrátane vitamínov A, C a E a niekoľkých karotenoidov, čo sú pigmenty nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré sa premieňajú v tele na vitamín A. Preskúmali vzťah medzi hladinami týchto antioxidantov a výskytom Alzheimerovej choroby a iných demencií.

Podľa Dr. May Beydounovej, vedúcej autorky štúdie, môžu antioxidanty chrániť mozog pred poškodením spojeným s demenciou.

„Oxidačný stres sa môže v našom tele vyskytovať na abnormálne vysokej úrovni, a to aj v našom mozgu. Za takýchto okolností môže konzumácia antioxidantov pomôcť chrániť naše bunky pred poškodením, vrátane mozgových buniek,“ povedal doktor Beydounová.

Karotenoidy môžu chrániť pred demenciou

Výsledky naznačujú, že na tejto teórii môže niečo byť. Vedci zistili, že vyššie hladiny karotenoidov luteínu a zeaxantínu, ktoré sa nachádzajú v zelenej listovej zelenine, ako je kel a špenát, súviseli so zníženým rizikom demencie. Vyššie hladiny β-kryptoxantínu, karotenoidu nachádzajúceho sa v bobuliach, jablkách a papáji, boli tiež spojené so zníženým rizikom demencie zo všetkých príčin.

Tieto povzbudivé zistenia zodpovedajú pôvodnej hypotéze Dr. Beydounovej, že antioxidanty môžu chrániť pred demenciou.

„Naša pozorovacia štúdia naznačuje, že ak ľudia konzumujú stravu, ktorá je bohatá na špecifické karotenoidy, čo sa odráža v hladinách týchto živín v krvi, môžu mať s vekom nižšie riziko rozvoja demencie,“ vysvetlila odborníčka. „Tieto odhalenia sú v súlade s tým, čo sme videli v podobných štúdiách skúmajúcich špecifické zložky stravy a riziko demencie,“ pridáva sa Heather Snyderová, Ph.D., viceprezidentka pre medicínske a vedecké vzťahy v Asociácii Alzheimerovej choroby.

Zaujme vás: Prekvapivý ORGÁN v tele, ktorý ROZHODUJE o zotavení sa z DEMENCIE: MOZOG to nie je!

To, čo jeme, má vplyv na mozog

Hoci sú tieto zistenia povzbudivé, je dôležité poznamenať, že išlo o pozorovaciu štúdiu založenú na meraní hladín antioxidantov v jedinom časovom bode. Je tiež potrebný ďalší výskum na určenie množstva antioxidantov potrebných na dosiahnutie týchto priaznivých účinkov.  V každom prípade skutočne to vyzerá tak, že konzumácia určitých množstiev antioxidantov prostredníctvom jedla, nápojov a doplnkov by mohla pomôcť chrániť mozog, podporiť zdravé starnutie a znížiť riziko demencie.

Heather Snyder, Ph.D., však zdôraznila dôležitosť celkového zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa diétu a úroveň fyzickej aktivity: „Neexistuje jediná potravina, prísada alebo doplnok, o ktorom by sa na základe prísneho klinického výskumu preukázalo, že zabraňuje alebo lieči Alzheimerovu chorobu alebo inú demenciu. Existuje však stále viac dôkazov, že to, čo jeme, môže mať vplyv na náš mozog, keď starneme, a mnohé štúdie naznačujú, že najlepšie je jesť zdravú stravu s nízkym obsahom nasýtených tukov a cukru a s vysokým obsahom výživných potravín, ako je zelenina a ovocie. Na dosiahnutie maximálneho úžitku bude pravdepodobne potrebné vyváženú stravu skombinovať s inými postupmi zameranými na zníženie rizika kognitívneho poklesu, ako je napríklad fyzická aktivita, aby sa podporila ochrana starnúceho mozgu."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia demencia antioxidanty

2022-05-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia