Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SYMBOL jari s veľkým POTENCIÁLOM: NARCIS ako SPÚŠŤAČ protinádorovej aktivity v bunkách?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nejde len o pekný kvet, ktorý sa spája s jarným obdobím. Narcis sa čoraz viac dostáva do popredia ako dôležitá liečivá rastlina, ktorá môže byť v budúcnosti kľúčom k liečbe ľudí i zvierat.

V jarnej rastline sa nachádza chemická látka s názvom gulantamín, ktorá má svoje využitie pri liečbe Alzheimerovej choroby. Navyše, je bohatá na ďalšie alkoloidy, ktoré by sa mohli použiť na lekárske účely. O rastlinných alkaloidoch je známe, že majú široké využitie a nachádzajú sa napr. v kofeíne kávy, nikotíne tabaku a morfíne maku. 

Čítajte tiež: Starý CHLIEB ako ochrana ČRIEV pred CHOROBOU? Dôvod, prečo ho NEZAHADZOVAŤ!

Antibiotiká pre zvieratá? 

Tentokrát vedci zo Severného Walesu a Škótska spojili svoje sily, aby zistili, či sa výťažky z narcisov dajú použiť ako prírodné antibiotiká v črevách dobytka a oviec, ako sa píše na dailypost.co.uk. Potenciálne by totiž nimi mohli byť kŕmené hospodárske zvieratá, u ktorých by zlepšili ich rastu a zdravie. Môžu dokonca znížiť množstvo metánu produkovaného hospodárskymi zvieratami, ktoré sa často uvádza ako prispievateľ ku globálnemu otepľovaniu.

„Dúfame, že v budúcnosti získame metabolity z vedľajších produktov narcisov, ktoré budú zaujímavé pre farmaceutický priemysel,“ povedal Dr Paddy Murphy, organický chemik z Bangorskej univerzity.

SYMBOL jari s veľkým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Univerzita spolupracuje so škótskou Rural College (SRUC) na skúmaní účinkov alkaloidov narcisov. Kľúčovým cieľom je nájsť alternatívne liečivé zlúčeniny zo zvyškov cibúľ narcisov po extrakcii galantamínu. Výskumníci však zistili, že je ťažké izolovať požadované alkaloidy, ako je hemantamín, bez toho, aby sa objavili nečistoty. Dokonca aj keď sú pripravené z rovnakej cibule a použitím rovnakých procesov, kompozície extraktu, sa môžu líšiť. Z tohto dôvodu môžu byť výhody podávania rastlinných extraktov zvieratám nekonzistentné.

Štúdia Bangor-SRUC, publikovaná Scientific Reports, zistila, že drobné vylepšenia v chemickej štruktúre hemanthamínu majú veľký vplyv na trávenie u hovädzieho dobytka a oviec. Ak teda majú rastlinné extrakty nahradiť tradičné antibiotiká v krmivách pre zvieratá, je potrebný spoločný postup medzi chemikmi a biológmi, uzavrela štúdia.

Dr Eva Ramos-Morales zo SRUC povedala: „Bolo veľmi prekvapivé zistenie, že podobné zlúčeniny by mohli mať taký rozdielny vplyv na trávenie. Táto štúdia zdôrazňuje potrebu štandardizácie procesov a získavania rastlinných extraktov s konzistentným chemickým zložením, aby sa maximalizovali pozitívne účinky u zvierat."

Potenciálne účinky na ľudské telo

Minulý rok belgická štúdia zistila, že hemantamín – extrahovaný z narcisov – spúšťa protinádorovú aktivitu v ľudských bunkách. To vyvolalo nádej, že narcisy sa raz môžu použiť na liečbu rakoviny.

Na výrobu liekov sú vhodné cibuľka, list aj kvet rastliny. Ľudia používajú narcis na bežnú nádchu, opuch (zápal) hlavných dýchacích ciest v pľúcach (bronchitída), hojenie rán a bolesti kĺbov, no neexistujú žiadne dobré vedecké dôkazy na podporu tohto použitia. Ako sa však uvádza na webmd.com, stále nie je dostatok spoľahlivých informácií o tom, ako narcis pôsobí na ľudské telo.

SYMBOL jari s veľkým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Často sa však spája s liečbou:

  • Astmy
  • Opuchu (zápal) hlavných dýchacích ciest v pľúcach (bronchitída)
  • Popálenín
  • Bežného prechladnutia
  • Bolesti kĺbov
  • Výronov
  • Zvracania
  • Čierneho kašľa (pertussis)
  • Hojenia rán

O rastline sa dokonca hovorí, že by mohla byť aj nebezpečná. Všetky jej časti by mohli byť jedovaté a spôsobiť zvracanie a hnačku. Obzvlášť, ak sú dávky väčšie, hrozia i vážnejšie príznaky. Pozor by si mali dávať hlavne tehotné ženy a tie, ktoré dojčia.

Istý potenciál tam však je. Momentálne sa skúma vplyv narcisov na určité choroby, ako je malária a astma. Obľúbená cibuľka, ktorá sa dlho používa v ľudovom liečiteľstve, sa ukazuje čoraz viac dôležitou pre zdravie ľudí a zvierat.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaNarcisy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9