Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bolí vás KRK a RAMENÁ? Žiadne zlé držanie tela, môže byť za tým VÁŽNEJŠÍ stav!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trápi vás nepríjemná bolesť krku a ramien, či už po zobudení alebo počas dňa? Problém nemusí byť len v zlom držaní tela. Takto sa vyjadrili odborníci.

Tento problém trápi viacero ľudí. Ak patríte medzi nich, napadlo vám niekedy sa poradiť s lekárom alebo to stále len pripisujete spánku či zlému držaniu tela pri sedení? Neriešenie tohto problému je rovnako škodlivé ako samotná bolesť. V ETimes je uvedený rozhovor s odborníkmi o tom, prečo vzniká táto nepríjemnosť a tiež čo treba zmeniť, aby sa bolesti zmiernili, uvádza timesofindia.indiatimes.com.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý preverí, či sa vyznáte v SLADKÝCH nápojoch: FAKTY a MÝTY o limonádach!

Bežné príčiny bolesti krku a ramien

"Najčastejšími príčinami sú zlé držanie tela, vyvrtnutia a natiahnutia pri športe a nadmerná námaha," hovorí hovorí Dr. Satnam Singh Chhabra, riaditeľ oddelenia neurochirurgie v nemocnici Sir Ganga Ram Hospital a dodáva, že niektorí ľudia majú stuhnutosť krku, ramena alebo chrbta hneď, keď sa prebudia.

Matrace, vankúše a polohy pri spánku - to všetko má vplyv na to, ako veľmi trpí váš krk, ramená a chrbtica počas spánku. Preťaženie spôsobené nadmernou námahou, vykĺbené rameno, poranenie miechy či poškodenie kostí a chrupaviek v dôsledku artritídy, tiež spôsobujú obrovskú bolesť v ramenách. Dr Chhabra tiež varuje pred nosením ťažkých tašiek alebo peňaženiek. Syndróm zamrznutého ramena je tiež hlavným dôvodom, prečo mnohí ľudia pociťujú strašné bolesti v tejto oblasti tela.

Zmrznuté ramená? Čo to je?

Zamrznuté rameno, alebo medicínsky označované ako adhezívna kapsulitída, je stav charakterizovaný stuhnutosťou s obmedzenými pohybmi a bolesťou ramenného kĺbu.

"Bežne sa vyskytuje u diabetikov a po úraze imobilizovaných pacientov," hovorí Dr. Rajendra Reddy, senior ortopedický konzultant a vedúci oddelenia ortopédie a traumatológie, Narayana Multispeciality Hospital, HSR Layout v  Bangalore.

"V tomto prípade kapsula, ktorá je krycou vrstvou kĺbu, držiacou kosti pohromade, zhrubne, stuhne a zapáli sa, čo spôsobí zrasty a fibrózu, čím sa zníži priestor pre pohyb hlavice humeru v kĺbe a zníži sa rozsah pohybov," hovorí Dr. hovorí Reddy.

3 štádiá zmrznutého ramena

"Tento bolestivý stav sa objavuje pomaly a postupuje do troch štádií, pričom každé jedno môže trvať niekoľko mesiacov," hovorí Dr Reddy.

Bolí vás KRK a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1.fáza: pohyby ramena sú bolestivé, pohyb je obmedzený, časté sú bolesti v hornej časti paže a za ramenom.

2.fáza: bolesť sa zlepšuje, pohyby sú obmedzujúcejšie. Na druhej strane, bolesť sa zhoršuje v noci, a tým výrazne narúša spánok, čím negatívne ovplyvňuje každodenný životný štýl človeka.

3.fáza: tiež sa nazýva štádium rozmrazovania, u ľudí s inou obštrukčnou patológiou, ako sú kostné ostrohy alebo tendinopatie, stav postupuje k nárazu do ramena a k úplnemi zotaveniu nemusí vôbec prísť.

Aké skryté ochorenie môže spôsobovať bolesť v krku a ramenách?

Príčinou môže byť osteoartritída, degeneratívne ochorenie disku a porucha rotátorovej manžety, ktorá obklopuje ramenný kĺb a pomáha ho udržiavať stabilný, pretože môže poškodiť tkanivá v ramene, informuje Dr. Chhabra.

Kedy treba vyhľadať odbornú pomoc?

Bolesť krku a ramien môže byť príznakom vážnejšieho problému. Ak bolesť pretrváva viac dní, mali by ste uvažovať o návšteve lekára.

„Ak je bolesť sprevádzaná necitlivosťou alebo stratou sily v ramenách či rukách, alebo pretrváva niekoľko týždňov bez akejkoľvek úľavy, alebo ak máte vystreľujúcu bolesť do ramena alebo ruky a ak je bolesť ramena sprevádzaná začervenaním alebo opuchom, potom treba skutočne navštíviť lekára,“ radí doktor Chhabra.

Môže viesť až k infarktu?

 "Bolesť ramena by sa mala brať vážne. Ak postupuje do hrudníka a ak sú ťažkosti aj s dýchaním, môže to byť príznakom srdcového infarktu alebo mŕtvice,” upozorňuje Dr Chhabra. 

Aké zmeny je potrebné spraviť v životnom štýle?

"Zmeny životného štýlu zohrávajú dôležitú úlohu pri zvládaní bolesti ramien,'' hovorí Dr Reddy.

Strava bohatá na protizápalové potraviny, ako je ovocie, zelenina, orechy, semená a mastné ryby, obsahuje proteolytické enzýmy a omega-3 mastné kyseliny, o ktorých je známe, že sú užitočné, zatiaľ čo zníženie sacharidov a nasýtených trans-tukov dokáže zázraky. Odporúča sa obmedziť sedavý spôsob života a treba zahrnúť viac fyzickej aktivity.

Bolí vás KRK a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Človek by mal venovať pozornosť držaniu tela a polohe tela pri spánku. Nespite na postihnutej strane a počas spánku na chrbte vždy používajte vankúš pod postihnutú ruku, príp. ruku nechajte odpočívať na bruchu," hovorí Dr Reddy.

O samoliečbách, ktoré ľudia často používajú počas bolesti, má Dr Reddy jasné stanovisko.

"Ak samoliečba nepomôže do niekoľkých týždňov, jednoducho vám nepomôže už nikdy. V týchto situáciách je dôležité vyhľadať lekársku pomoc, aby sa predišlo ďalším problémom a aby došlo k rýchlejšiemu zotaveniu.”

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRamenáBolesť krku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9