Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tento VEK je kľúčový: Ak máte vtedy CHOLESTEROL v norme, ZACHRÁNITE sa pred Alzheimerom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čím skôr zakročíte, tým lepšie! Ak sa chcete vyhnúť ochoreniu mozgu, je najvyšší čas pre to niečo urobiť. V opačnom prípade môže byť neskoro.

Dosiahnutie zdravých hladín cholesterolu a glukózy v mladom veku vás môže v neskoršom veku zachrániť pred Alzheimerovou chorobou, ako sa píše na eastbaytimes.com. Tvrdia to výskumníci z Bostonskej univerzity, ktorí zistili, že nižší HDL (je považovaný za „dobrý“) cholesterol a vysoké hladiny triglyceridov vo veku 35 rokov sú spojené s vyšším rizikom tejto choroby. Bostonskí vedci v novej štúdii taktiež dospeli k záveru, že vysoké hladiny glukózy v krvi namerané vo veku 51 až 60 rokov súvisia s rizikom Alzheimerovej choroby v budúcnosti.

Čítajte tiež: Za STRATOU vlasov môže byť obľúbená INGREDIENCIA v STRAVE: Skrytý dôvod PLEŠATENIA

„Zatiaľ čo naše zistenia potvrdzujú aj ďalšie štúdie, ktoré spájali hladiny cholesterolu a glukózy v krvi s budúcim rizikom Alzheimerovej choroby, po prvýkrát sme ukázali, že tieto asociácie siahajú oveľa skôr do života, než sa pôvodne predpokladalo,“ povedal vedúci autor štúdie Lindsay Farrer, vedúci oddelenia biomedicínskej genetiky na Lekárskej fakulte Bostonskej univerzity.

Vysoký LDL (zlý cholesterol) bol spojený s rizikom choroby už v predchádzajúcich štúdiách, ale spojenie medzi HDL a Alzheimerom v minulosti bolo podľa vedcov nepresvedčivé.

Tento VEK je kľúčový:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Treba ich mať pod kontrolou

Odborníci použili údaje od účastníkov z Framingham Heart Study, ktorí boli skúmaní v 4-ročných intervaloch počas väčšiny svojho dospelého života. Vedci zistili, že nižší HDL cholesterol predpovedá riziko Alzheimerovej choroby v období ranej dospelosti (35 až 50 rokov) a stredného veku (51 až 60 rokov). Prišli tiež na to, že vysoká hladina glukózy v krvi – prekurzor cukrovky – v polovici dospelosti predpovedá riziko choroby.

Ak budete mať tieto faktory pod kontrolou už od ranej dospelosti, znížite tým šancu na vznik kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky, ako aj Alzheimerovej choroby.

"Kontrola cholesterolu a glukózy začínajúca v ranej dospelosti môže pomôcť maximalizovať kognitívne zdravie v neskoršom živote," povedal Farrer. „Framingham Heart Study, táto perspektívna štúdia zdravia, ktorá sa začala v roku 1948, nám umožnila spojiť Alzheimerovu chorobu s rizikovými faktormi srdcových chorôb a cukrovky, ktoré boli namerané oveľa skôr v živote. ako to bolo vo väčšine iných štúdií kognitívneho poklesu a demencie,“ dodal.

Tieto zistenia sa objavili online v časopise Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Viac o téme: CholesterolPrevenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9