Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Za STRATOU vlasov môže byť obľúbená INGREDIENCIA v STRAVE: Skrytý dôvod PLEŠATENIA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že zvýšený príjem určitej látky v strave môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Ak ste si všimli, že vám rednú vlasy alebo začína už plešina, tu môže byť pes zakopaný.

Vypadávanie vlasov u mužov nie je ničím nezvyčajným. Zatiaľ čo niektorí sa zo strachu pred plešatosťou rozhodnú pre operáciu ustupujúcej vlasovej línie, iní prijímajú proces starnutia, aj keď s rôznym stupňom nevôle. Tak či onak, väčšina mužov sa zhodne na jednom. Neradi by prišli o svoje vlasy. 

Čítajte tiež: Viete rozlíšiť zlú NÁLADU od DEPRESIE? KVÍZ napovie, či nepodceňujete VÁŽNY stav

Genetika je kľúčovou hybnou silou, ktorá stojí za vypadávaním vlasov. Avšak, počet vlasov, ktoré nám na hlave zostali, ovplyvňujú aj faktory ako užívanie liekov, stres a dokonca aj strava. Trichológ Kevin Moore upozorňuje, že príliš veľa soli vo vašej strave môže poškodiť zdravie vašich vlasov a potenciálne spôsobiť ich vypadávanie, ako sa píše na gq-magazine.co.uk. Konkrétne soľ má na tom veľký podieľ! Ak teda máte pocit, že vám rednú vlasy, možno je načase prehodnotiť príjem sodíka. 

Vplyv soli na vlasy

„Prílišná konzumácia soli spôsobí nahromadenie sodíka, ktorý sa potom vytvorí okolo vlasových folikulov. To ovplyvňuje krvný obeh prúdiaci do vlasových folikulov a bráni tomu, aby sa základné živiny dostali do folikulov. V konečnom dôsledku to spôsobuje, že vlasy sú bez života, matné a dokonca vypadávajú,“ vysvetľuje Moore.

Dodáva, že priemerný človek zje približne o tretinu až dve tretiny viac soli, než je odporúčaná zdravá denná dávka 2,3 g, pričom muži majú tendenciu skonzumovať viac ako ženy. Žiaľ, soľ nie je to jediné, čo treba obmedziť. Medzi ďalšie potraviny plné sodíka patrí údené, nakladané, solené alebo konzervované mäso, taktiež slanina, údeniny, šunka, klobásy, kaviár a ančovičky. Ak ste milovníkom konzervovaných potravín a jedál z plechoviek, rozhodnite sa radšej pre domácu odrodu. 

Za STRATOU vlasov môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Druhá strana príbehu

Zatiaľ čo podľa Moora je spojenie soli a vypadávania vlasov očividné, odborník na výživu Rob Hobson hovorí, že aj tak záleží predovšetkým na genetike.

„Nedá sa urobiť veľa pre to, aby ste zabránili plešateniu. Môžete ale aspoň ovplyvniť kvalitu vlasov. Ak máte pramienky krehké, máte málo železa. Vitamíny B skupiny sa podieľajú na tom, aká je zdravá vaša hriva, takže sa môžete sústrediť na stravu bohatú na živiny," radí odborník. 

Je však dôležité vedieť, kedy nerobiť paniku. Vlasy nám vypadávajú každý deň. Ako hovorí Jack Merrick-Thirlway, stylista a kreatívny riaditeľ londýnskeho salónu Neville, väčšine ľudí vypadne 50 až 100 vlasov denne.

Ak obmedzíte príjem slaných jedál, prospeje to nielen vlasom! Moore odporúča vymeniť slané oriešky za čerstvé orechy a ryby, ako aj vychutnať si viac uvareného jedla. Navrhuje tiež jesť avokádo a banány, pretože draslík nachádzajúci sa v týchto potravinách pomáha udržiavať sodík pod kontrolou. Medzi ďalšie potraviny plné tejto látky patrí listová zelenina, sušené ovocie a fazuľa.

Za STRATOU vlasov môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ani málo soli neprospieva

Na druhej strane Moore varuje, že príliš málo sodíka môže zase viesť k problémom s rastom vlasov.

Príliš málo soli zníži množstvo jódu vo vašom tele, ktorý je nevyhnutný pre dobrú funkciu štítnej žľazy. Ak je teda štítna žľaza v nerovnováhe, trpia aj vaše vlasy. Môžu byť bez života, matné a dokonca vám môžu rednúť,“ vysvetľuje Moore.

Či už vám vypadávajú vlasy alebo nie, najoptimálnejšie je neustále dodržiavať zdravú a vyváženú stravu. 

Viac o téme: SoľVypadávanie vlasov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9