Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

To, ako VYZERÁTE, môže PREDPOVEDAŤ riziko záhadnej CHOROBY: PRAVDA ukrytá v zrkadle

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je veľmi ťažké ju liečiť a to už ani nie je reč o diagnostike, podľa odborníčky existuje spôsob, ako zistiť, u koho je väčšie riziko vzniku ochorenia.

Endometrióza je stav, keď tkanivo podobné výstelke maternice, rastie mimo orgánu. Bežné príznaky zahŕňajú bolesť pri pohlavnom styku, silnú menštruáciu, neplodnosť a nadmerné menštruačné kŕče. Dokonca môže prispieť k neplodnosti! Považuje sa za záhadný stav, ktorého diagnostika môže trvať aj sedem až desať rokov. 

Čítajte tiež: PROBLÉM s názvom BIELKOVINY: Po tomto ZISTENÍ sa na ne budete pozerať INAK

Ktoré faktory majú na to vplyv? 

Doktorka Charlotte Reddingtonová, výskumníčka z nemocnice v Austrálii, sa pozrela na deväť štúdií s cieľom identifikovať biologické markery u žien, ktoré by mohli naznačovať väčšiu pravdepodobnosť vzniku tohto stavu, ako sa píše na thesun.co.uk.

Prišla na zaujímavé zistenie! Ukazovatele, ako je farba vlasov a očí, môžu mať podľa nej vplyv na to, či máte alebo nemáte tento stav. Taktiež potvrdila, že aj index telesnej hmotnosti (BMI) by mohol mať na to vplyv. Ako ďalej dodala, faktorom môže byť aj vzdialenosť medzi vagínou a konečníkom, čo je indikátorom expozície estrogénu. Väčšina prípadov endometriózy nie je viditeľná na ultrazvuku a rieši sa chirurgickým zákrokom, ktorý môže byť bolestivý a nie vždy funguje.

To, ako VYZERÁTE, môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Chceli by sme, aby ľudia mali lepšiu predstavu o pravdepodobnosti výskytu endometriózy ešte pred tým, ako sa začne riešiť operáciou. Snažíme sa vytvoriť kalkulačku na základe symptómov u ľudí a iných demografických údajov, ako je ich vek, výška a hmotnosť a genetické faktory,“ povedala Dr Reddingtonová.

Pomôžu s otehotnením

Odborníčka dodala, že jej tím chce skombinovať a uviesť faktory, ktoré by vypočítali riziko ochorenia.  Iní experti súhlasia a tvrdia, že podobné testy ako tento by mohli pomôcť ženám, ktoré sa snažia otehotnieť. 

Vanessa Rossová, špecialistka na IVF, povedala, že u 30 až 50 percent žien, ktoré majú endometriózu, sú hlavným príznakom problémy s otehotnením. Ženy s týmto ochorením majú často horšie výsledky vrátane vyššej miery potratov, gestačného diabetu a detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaEndometrióza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9