Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

PROBLÉM s názvom BIELKOVINY: Po tomto ZISTENÍ sa na ne budete pozerať INAK

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

O bielkovinách sa hovorí, že sú stavebnými kameňmi života. Telo ich potrebuje, aby správne fungovalo. Ale keď je ich príliš veľa, nastane problém!

Bielkoviny sú veľmi dôležité, vďaka nim si vytvárame a opravujeme svoje bunky. Ako sa píše na livestrong.com, väčšina dospelých ich potrebuje prijať 40 až 50 gramov denne. Preťaženie živinami, ako sú bielkoviny, môže viesť k nepríjemným vedľajším účinkom. Ako sa to môže prejaviť na tele?

Čítajte tiež: Veľká CHYBA, ktorú mnohí robia po kúpe VAJÍČOK: Umožníte vstup BAKTÉRIÍ do potraviny!

1. Trpíte dehydratáciou

Dehydratácia je jedným z vedľajších účinkov, ktoré sa môžu vyskytnúť, keď spotreba bielkovín prevyšuje potreby tela. 

„Aj keď sa váš príjem tekutín nezmenil, môžete sa cítiť dehydrovane, pretože jete stravu bohatú na mäso, vajcia, grécky jogurt a iné potraviny s vysokým obsahom bielkovín,“ konštatovala dietologička Alicia Galvinová. 

Ako vysvetlila, jednou zo zložiek bielkovín je dusík. Keď sa ho telo snaží vyplaviť, odchádza aj voda, čo môže viesť k dehydratácii.

 „Aby ste sa vyhli konzumácii príliš veľkého množstva bielkovín, uistite sa, že nie viac ako 35 percent vašich denných kalórií pochádza z týchto látok,“ upozornil doktor David Buchin.

2. Bolí vás hlava a cítite sa slabo

Bolesti hlavy a celková únava sú ďalšie príznaky dehydratácie z príliš veľkého množstva bielkovín.

„Tieto symptómy sa môžu prejaviť v dôsledku toho, že telo je v ketóze,“ povedal Buchin. 

Ide o metabolický stav, ktorý nastáva, keď sa telo spolieha na tuk ako palivo a nie na cukor zo sacharidov.

Keď držíte ketodiétu, môžete sa cítiť slabo a unavene, pretože ste spálili všetky zásoby cukru,“ uviedol doktor Buchin.

PROBLÉM s názvom BIELKOVINY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Váš dych páchne

Veľa ľudí, ktorí držia ketodiétu sa sťažuje na to, že ich dych páchne.

„Ak jete priveľa bielkovín, môže sa stať, že vám z úst bude vychádzať zápach podobný zhnitému ovociu,“ konštatoval Buchin. 

Je to pravdepodobne preto, že telo v ketóze môže produkovať acetón, ktorý sa odrazí v dychu. Podľa dietologičky Galvinovej môžu byť na vine aj dve aminokyseliny nachádzajúce sa v bielkovinách. Ide o cysteín a metionín. 

„Ak je človek priveľa bielkovín, určité typy baktérií v ústach ich premenia na zlúčeniny síry, čo môže viesť k zápachu,“ vysvetlila.

4. Máte zápchu

Ak jete veľa bielkovín, je pravdepodobné, že to bude na úkor iných dôležitých látok. Keď vám napríklad chýba vláknina, môže sa stať, že budete trpieť zápchou. Práve konzumácia potravín, ako sú celé zrná a strukoviny, tomu zabránia. Dehydratácia je ďalšou bežnou príčinou problémov s vyprázdňovaním pri diéte s vysokým obsahom bielkovín. Vaše obličky musia viac pracovať, aby zbavili telo odpadových produktov z trávenia a spoliehajú sa na vodu, aby svoju prácu vykonali efektívne. V kombinácii s nízkym príjmom vlákniny to môže spôsobiť výraznú zmenu vo vašich črevných návykoch.

5. Trápi vás hnačka

Hrozí nielen zápcha. Príliš veľa bielkovín môže spôsobiť aj hnačku. Citlivosť na potraviny je jej hlavnou príčinou a mliečne výrobky patria medzi najbežnejších vinníkov. U mnohých sa nevytvára dostatok tráviacich enzýmov potrebných na trávenie laktózy, čo vedie k tráviacim ťažkostiam. Aj mnohé srvátkové doplnky obsahujú laktózu, ktorá môže spôsobiť hnačku. Aby ste sa jej vyhli, rozhodnite sa pre chudšie zdroje živín, ako je kura, ryby a strukoviny.

6. Priberiete

Ďalším znakom je priberanie. Stane sa to vtedy, keď nahrádzate živiny, ako sú uhľohydráty, bielkovinami. Keď budete jesť príliš veľa červeného mäsa, vyprážaných jedál, plnotučných mliečnych výrobkov, môže to mať opačný efekt a vy začnete priberať. Nadbytok bielkovín totiž spôsobuje ukladanie tuku. 

Uistite sa, že bielkoviny, ktoré jete, sú kvalitné. Malo by ísť najmä o:

  • sójové produkty ako tofu a tempeh
  • fazuľu
  • orechy
  • ryby
  • hydinu bez kože
  • nízkotučné mliečne výrobky

PROBLÉM s názvom BIELKOVINY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Problémy s obličkami

Ak máte problémy s obličkami, príliš veľa bielkovín môže byť dôvodom na obavy. Môžu ich totiž trvale poškodiť. Dôvodov je niekoľko. Konzumáciou príliš veľkého množstva živočíšnych bielkovín sa zvyšuje hladina kyseliny močovej vo vašom tele, čo vedie k tvorbe obličkových kameňov. Diéta s vysokým obsahom bielkovín tiež znižuje v tele hladiny citrátu v moči, ktorý zabraňuje tvorbe obličkových kameňov. 

Koľko bielkovín je priveľa?

Neexistuje jednoznačná odpoveď na to, koľko bielkovín by ste mali denne zjesť, pretože to závisí od veku, telesnej hmotnosti a životného štýlu. 

„Vo všeobecnosti však platí pravidlo 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti," konštatovala Galvinová.

Ak ste fyzicky aktívni a pravidelne cvičíte, príjem sa zvyšuje na 1,2 až 1,7 gramu bielkovín na kilogram. Niektoré diéty s vysokým obsahom bielkovín môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny, srdcových chorôb, osteoporózy, ako aj problémy s obličkami a pečeňou. Dobrou správou je, že väčšina vyššie uvedených symptómov zmizne hneď, ako znížite množstvo bielkovín a zjete viac sacharidov. 

Viac o téme: ZdravieBielkoviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9