Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Je dátum narodenia NEPODSTATNÝ? Takto to je v skutočnosti so STARNUTÍM telesných ORGÁNOV

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Starnutie možno zbadať v priebehu niekoľkých sekúnd. Stačí sa pozrieť do zrkadla na svoju pleť a vrásky. Iné je to v prípade telesných orgánov, ktoré podľa vedcov v tele starnú odlišne!

Nová štúdia zistila, že biologický vek orgánov človeka sa môže výrazne líšiť. Podľa Čínskeho výskumného tím z Pekingského inštitútu genomiky (BGI) ľudské orgány môžu starnúť rôzne a majú odlišný vek napriek tomu, že sú v tom istom tele.

Čítajte tiež: Menej známe TRIKY, ako na HUSTÉ a dlhé vlasy: Žiadne STRIHANIE, soľ a obliečky ako riešenie!

Celkový vek sa netýka orgánov v tele

Pojem „biologický vek“ je známy väčšine ľudí. Deklaruje, že stres, kondícia a iné faktory životného štýlu môžu spôsobiť degradáciu ľudského tela rôznou rýchlosťou. Hoci ľudia považujú za všeobecný celkový vek, výskumný tím upozorňuje, že sa to netýka telesných orgánov, z ktorých každý starne odlišne. 

Výskumníci, ktorí svoje zistenia zverejnili v časopise Cell Reports, zhromaždili údaje od 4 066 ľudí vo veku 20 až 45 rokov. Každý účastník poskytol vzorku krvi a stolice, podstúpil fyzikálne vyšetrenie a taktiež preskúmanie pokožky tváre. Pomocou zhromaždených informácií výskumníci určili odhadovaný „vek“ pre obličky, srdce, pečeň, pohlavný hormón, kožu a črevá účastníka. V závislosti od ich zistení tiež určili vek fyzického zdravia, imunitného zdravia a genomiky človeka. Zistenia sa potom rozdelili do deviatich kategórií: črevá, srdce, kondícia, pečeň, výživa, koža, imunita, obličky a zdravie pohlavných hormónov.

"Naša štúdia tak môže pomôcť zlepšiť naše chápanie, čo sa týka starnutia a čo je dôležitejšie - zistenia by mohli byť jedného dňa použité v praxi," povedal Xun Xu, spoluautor z BGI, vo vyhlásení. "Použili sme biomarkery, ktoré bolo možné identifikovať zo vzoriek krvi a stolice a taktiež niektoré merania z rutinnej telesnej prehliadky."

Je dátum narodenia NEPODSTATNÝ?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Korelácie medzi jednotlivými orgánmi

Desať spomínaných kategórií sa potom navzájom porovnalo v rámci študijnej skupiny, aby sa zistilo, ako môže zdravie niektorých orgánov korelovať s inými. Najsilnejšia zistená korelácia bola medzi pohlavnými hormónmi a zdravím obličiek. Pohlavné hormóny mali silné spojenie aj s imunitným systémom. Ďalší silný vzťah bol odhalený medzi zdravím obličiek a zdravím imunitného systému. Celková úroveň kondície zase korelovala so zdravím srdca a pečene a celkovou úrovňou výživy.

Zdravie obličiek a zdravie čriev bolo jedinou negatívnou koreláciou zistenou medzi účastníkmi - to znamená, že keď mal človek zdravšie črevá, často mal menej zdravé obličky a naopak. Výskumníci vysvetľujú, že to môže byť spôsobené špecifickým spôsobom interakcie črevnej mikroflóry s inými časťami tela.

„Črevná mikroflóra ovplyvňuje pôsobenie celého radu xenobiotík, prospešným aj potenciálne škodlivým spôsobom a bolo hlásené, že akumulácia metabolitov v mikrobiote bola spojená s chronickými ochoreniami obličiek,“ napísali vedci v štúdii.

Výskumný tím plánuje budúci týždeň opäť nadviazať kontakt s účastníkmi štúdie, aby zistil, či sa tieto korelácie upravia. Taktiež chcú prísť na to, ako veľmi sa môže zmeniť zdravie jednotlivých orgánov len za jediný rok. Dúfajú, že ich práca pomôže lekárom robiť lepšie rozhodnutia prispôsobené každému pacientovi.

Viac o téme: ZdravieVekPrevenciaTelesné orgány
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9