Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je 10 000 VYMYSLENÉ číslo? Z omylu vás vyvedie NOVÝ ÚDAJ o počte KROKOV od odborníkov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stále veríte tomu, že na to, aby ste boli fit, by ste mali spraviť 10-tisíc krokov? Dostane vás z toho nová štúdia, ktorá potvrdzuje to, čo sa už naznačilo. V skutočnosti stačí menej krokov.

Metaanalýza 15 štúdií, ktorá zahŕňala takmer 50 000 ľudí zo štyroch kontinentov, ponúka nový pohľad na identifikáciu počtu krokov pri chôdzi, ktoré zlepšia zdravie a dlhovekosť dospelých. Taktiež prináša odpoveď, či sa počet krokov, ktorý by mal človek spraviť, líši od veku. 

Čítajte tiež: KVÍZ o duševnej pohode: Viete, ako ZVLÁDNUŤ ťažké situácie a UPOKOJIŤ myseľ?

Často opakované tvrdenie, že 10 000 krokov je optimálnych pre zdravie, pochádza spred desaťročí z jednej marketingovej kampane pre japonský krokomer. Háčik je však v tom, že nie je podporené žiadnou vedou, ktorá by potvrdila deklarovaný vplyv na ľudské zdravie.

Nezáleží na tempe

Medzinárodná skupina vedcov, ktorú vytvorila organizácia Steps for Health Collaborative, pod vedením epidemiologičky fyzickej aktivity z Massachusetts Amherst Amandy Paluchovej zistila, že viac krokov denne pomáha znižovať riziko predčasnej smrti, ako sa píše na umass.edu. Zistenia sú uvedené v článku publikovanom 2. marca v časopise Lancet Public Health.

Presnejšie povedané, u dospelých vo veku 60 rokov a starších sa riziko predčasného úmrtia znížilo, ak spravili 6 000 – 8 000 krokov za deň. To znamená, že viac krokov neposkytlo žiadny ďalší prínos pre dlhovekosť. U dospelých mladších ako 60 rokov sa riziko predčasnej smrti ustálilo na približne 8 000 – 10 000 krokoch za deň.

Je zaujímavé, že výskum nezistil žiadnu súvislosť s rýchlosťou chôdze, okrem celkového počtu krokov za deň, poznamenáva Paluchová. Stačí spraviť určitý počet krokov bez ohľadu na tempo, akým kráčate, a znížite riziko smrti. 

Je 10 000 VYMYSLENÉ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nový výskum podporuje a rozširuje zistenia z inej štúdie vedenej Paluchovou, publikovanej v septembri minulého roka v JAMA Network Open, ktorá zistila, že chôdza aspoň 7 000 krokov denne znižuje riziko predčasnej smrti u ľudí v strednom veku.

Paluchová patrí medzi výskumníkov, ktorí sa snažia pomôcť vytvoriť základňu dôkazov, ktorá by viedla k odporúčaniam pre jednoduchú a dostupnú fyzickú aktivitu, ako je chôdza.

Sledovanie krokov je veľmi jednoduché a počet zariadení na sledovanie kondície rýchlo rastie,“ hovorí Paluchová. "Je to taký jasný komunikačný nástroj pre verejné zdravie."

Aj menší pohy sa ráta

Výskumná skupina spojila dôkazy z 15 štúdií, ktoré skúmali vplyv denných krokov na úmrtnosť zo všetkých príčin u dospelých vo veku 18 rokov a starších. Takmer 50 000 účastníkov zoskupili do štyroch porovnávacích skupín podľa priemerného počtu krokov za deň. Skupina s najnižším počtom krokov spravila v priemere 3 500, druhá 5 800, tretia 7 800 a štvrtá 10 900 krokov za deň.

Podľa metaanalýzy u troch najviac aktívnych skupín, ktoré urobili viac krokov denne, bolo o 40 – 53 % nižšie riziko úmrtia v porovnaní so skupinou s najnižším počtom krokov.

"Existuje veľa dôkazov, ktoré naznačujú, že i menší pohyb je prospešný, najmä u tých, ktorí vykonávajú veľmi málo aktivít," zdôrazňuje Paluchová. „Viac krokov za deň je pre vaše zdravie lepšie. A prínos z hľadiska rizika úmrtnosti sa pohybuje okolo 6 000 až 8 000 pre starších dospelých a 8 000 až 10 000 u mladších dospelých.“

Viac o téme: ZdravieKroky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9