PREVRÁTI vám ŽIVOT hore nohami: CHOROBA, ktorá vyvolá STRACH z PITIA vody!

Zdroj: gettyimages.com
2022-03-08 11:00:00

Hyperaktívny močový mechúr môže prekážať v práci, spoločenskom živote, pri cvičení, ako aj počas spánku. Bez liečby môžu príznaky sťažovať váš každý deň neustálymi výletmi na toaletu.

Nebudete mať chuť ísť von s priateľmi so strachom, že sa budete nachádzať ďaleko od kúpeľne. Toto ochorenie môže u viacerých ľudí vyvolávať pocity osamelosti a izolácie.

„V prípade, že močíte viac ako 8x cez deň a viac ako 1x v noci a máte silné nutkanie na močenie, ktoré nedokážete oddialiť, najskôr ide o hyperaktívny močový mechúr (HMM). Toto ochorenie je pomerne časté a postihuje ľudí v každom veku. V dospelosti sa vyskytuje asi u 20% populácie,“ vysvetľuje doktorka MUDr. Nikoleta Lédererová. 

Čítajte tiež: KVÍZ o duševnej pohode: Viete, ako ZVLÁDNUŤ ťažké situácie a UPOKOJIŤ myseľ?

Hyperaktívny močový mechúr môže mať vplyv na vzťahy s priateľmi ako aj s rodinou. Môže to narušiť spánok a sexuálny život. Nedostatok spánku spôsobí, že človek sa cíti unavene a depresívne. Vnímajte príznaky a začnite tento problém riešiť.

Príznaky hyperaktívneho močového mechúra

Urgencia predstavuje prvotný príznak hyperaktívneho močového mechúra. Je definovaná ako neodkladné a nekontrolovateľné nutkanie na močenie, ktoré sa nedá zastaviť ani ovládať. V takej situácii musí človek všetko nechať tak a utekať na najbližšiu toaletu.

Sprievodným príznakom je aj nepríjemná a chúlostivá inkontinencia – nechcený únik moču. Nastáva pri urgencii, kedy sa človek náhli za toaletou, avšak mimovoľne nastane únik moču. Často sa pletie so stresovou inkontinenciou, ktorá nastáva ako reakcia pri smiechu, kýchaní alebo pri vykonávaní fyzickej aktivity (beh, skákanie). Ďalším príznakom je noktúra – nočné močenie. Je to stav, pri ktorom je osoba prebudená zo spánku silnou potrebou na močenie. V tomto prípade je potrebné rozlíšiť nočné močenie od typickej noktúrie. U ľudí trpiacich nespavosťou sa môže vyskytnúť častejšie močenie v noci, spôsobené ľahším spánkom. Ak človeka prebudí z hlbokého spánku naliehavý pocit na močenie, v takom prípade sa môže jednať o jeden z príznakov hyperaktívneho močového mechúra. 

Čo spôsobuje hyperaktívny močový mechúr

Vysvetľuje doktorka MUDR. Lédererová : „Vo väčšine prípadov ale nie je možné príčinu identifikovať.  Príznaky HMM sú častejšie s pribúdajúcimi rokmi a viac sa vyskytujú u žien ako u mužov. Nemali by sa ale považovať za neliečiteľné následky starnutia. HMM môže vzniknúť aj po pôrode, alebo po operáciách v oblasti panvy.“ 

Prvotne je dôležité vedieť odlíšiť ochorenia, ktoré môžu spôsobovať podobné alebo rovnaké príznaky.

„To sú napr. zápal močových ciest, defekt panvového dna, kamene, alebo nádory močového mechúra. Aj niektoré neurologické ochorenia (napr. Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, stav po cievnej mozgovej príhode) môžu mať okrem iného aj príznaky HMM,“ dodáva doktorka Lédererová.

Ako prebieha liečba hyperaktívneho močového mechúra

Pred začatím liečby predchádza konzultácia s urológom, ktorý na základe série otázok sa bude snažiť porozumieť vášmu zdravotnému stavu. Anamnéza bude obsahovať otázky týkajúce sa vašich minulých a súčasných zdravotných problémov. Pripravte si zoznam liekov, ktoré užívate, ako aj vaše stravovacie návyky, koľko a aké typy tekutín pijete počas dňa a noci. Na základe odpovedí sa nastaví liečba. V ľahších prípadoch stačí úprava životného štýlu, v ťažších prípadoch sa prejde na medikamentóznu liečbu. Najprv sa liečba nastaví na mesiac, ak je účinná, tak sa pokračuje aspoň na 1 rok. Po roku sa liečba preruší, aby sa zistilo, ako reaguje močový mechúr bez liekov.

Vysvetľuje doktorka Lédererová : „Na začiatok sa nastaví medikamentózna liečba na mesiac. Ak bude účinná, v liečbe sa pokračuje aspoň 1 rok, potom sa liečba môže prerušiť, aby sa zistilo, ako sa močový mechúr správa bez liekov. U niekoho je liečba aj doživotná. Užívaním liekov sa zníži frekvencia, urgencia a inkontinencia. Tým sa zlepšia zdravotné komplikácie, ktoré HMM sprevádzajú ako kožné ochorenia, poruchy spánku,  uroinfekcie, psychické problémy, a tým sa zlepší aj kvalita života.“.

Úprava životosprávy

  • Naplánujte si výlety na toaletu a choďte iba vtedy, keď to potrebujete
  • Obmedzte kofeínové nápoje (káva, čaj, kola)
  • Udržujte zdravý pitný režim ( 1,5 až 2,5 litra denne)
  • Jedzte menej exotických a citrusových plodov
  • Vyvarujte sa korenistým a mastným jedlám
  • Obmedzte alkohol a fajčenie (u niektorých ľudí môže zhoršiť príznaky)
  • Cvičte kegelove cviky na posilnenie panvového dna

Fakty o hyperaktívnom močovom mechúre

  • Nie je iba bežnou súčasťou starnutia
  • Nepostihuje iba ženy
  • Nie je iba problém prostaty
  • Nie je spôsobený vašou vinou
  • Operácia nie je jediným riešením
  • Je liečiteľný

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia močový mechúr

2022-03-08 11:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia