Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežná CHEMIKÁLIA môže spôsobiť PROBLÉMY v tehotenstve: Nečakané ZMENY hormónu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Takmer každý má v sebe určitú hladinu týchto chemických látok, keďže s nimi prichádzame do kontaktu v každodennom živote. O to horšie, že podľa vedcov môžu narušiť funkciu tehotenského hormónu.

Nedávna štúdia, ktorá sa objavila v časopise Environmental International, ukazuje možnú súvislosť medzi vystavením ftalátom a narušením funkcie dôležitého hormónu potrebného na udržanie zdravého tehotenstva. Ftaláty sú bežne používané syntetické chemikálie v plastoch a predmetoch osobnej starostlivosti.

Čítajte tiež: Nedostatok SEXU vás môže OHROZIŤ: Takto sa PREJAVÍ na tele obdobie sucha!

Zákon o zlepšení bezpečnosti spotrebných výrobkov z roku 2008 obmedzil používanie niekoľkých ftalátov v mnohých výrobkoch pre domácnosť, najmä v tých, ktoré používajú deti. Tieto chemikálie a mnohé im podobné sú však stále prítomné v každodennom tovare.

Environmentálna expozícia, ku ktorej môže dôjsť požitím, vdýchnutím alebo cez kožu znamená, že väčšina ľudí má vo svojom tele merateľné hladiny týchto všadeprítomných chemikálií.

Vplyv hormónu na pôrod

Placenta produkuje hormón uvoľňujúci kortikotropín (CRH), ktorého hladina sa v priebehu tehotenstva zvyšuje. Mozog tiež produkuje CRH ako súčasť stresovej reakcie tela. Počas tehotenstva je hladina placentárneho CRH až 10 000-krát vyššia ako u tých, ktoré nie sú v radostnom očakávaní. Koncentrácia placentárneho CRH má tendenciu sa zvyšovať neskôr počas tehotenstva a výskum ukázal, že reguluje kontrakcie podporujúce pôrod, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Ak sú však hladiny CRH nadmerne vysoké alebo rýchlo stúpajú v tehotenstve, môžu sa vyskytnúť problémy, ako je predčasný pôrod, problémy s rastom plodu, vysoký krvný tlak, tehotenská cukrovka alebo popôrodná depresia.

Bežná CHEMIKÁLIA môže spôsobiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

CRH a ftaláty

Nedávna štúdia bola jednou z prvých, ktorá skúmala účinok ftalátov na placentárnu CRH. Spoluautorka štúdie Emily Barrettová, Ph.D., docentka bioštatistiky a epidemiológie na Rutgers School of Public Health v Piscataway, NJ vysvetlila, že vedci „strávili mnoho rokov učením sa o tom, ako expozícia ftalátom u ľudí ovplyvňuje vývoj plodu a v konečnom dôsledku aj zdravie detí“.

„V skutočnosti,“ pokračovala, „sme ukázali, že prenatálna expozícia ftalátom zrejme zvyšuje pravdepodobnosť predčasného pôrodu a po narodení môžu ftaláty zmeniť rast, neurovývoj a ďalšie. Tieto účinky môžu byť spôsobené zmenami kľúčových hormónov, ako je testosterón, estrogény a hormóny štítnej žľazy. Náš záujem o túto tému podnietilo to, že sme rozpoznali medzeru v literatúre. Nikto však nesledoval, či ftaláty interferujú s hormónom uvoľňujúcim kortikotropín."

Tehotenské komplikácie

Štúdia s názvom "Podmienky ovplyvňujúce neurokognitívny vývoj a učenie v ranom detstve", alebo CANDLE, prijala 1 018 tehotných žien, ktoré dostávali prenatálnu starostlivosť na vybraných klinikách v Shelby County, TN, od roku 2001 do 2011.

Výskumníci odobrali vzorky moču od každého účastníka počas dvoch prenatálnych návštev. Jedna návšteva sa uskutočnila v 16-29 týždni tehotenstva a druhá v 22-39 týždni. Merali metabolity ftalátov v moči na posúdenie expozície ftalátom. Tím zistil, že prítomnosť rôznych ftalátov bola spojená s vyššími hladinami placentárneho CRH v polovici tehotenstva a poklesom hladín CRH neskôr v tehotenstve. Hladiny hormónov boli najvyššie u žien, u ktorých sa rozvinuli tehotenské komplikácie, ako je tehotenská cukrovka a vysoký krvný tlak.

Bežná CHEMIKÁLIA môže spôsobiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Zdá sa, že tieto chemikálie najviac zasiahli ženy s tehotenskými komplikáciami, ako je preeklampsia a gestačný diabetes,“ povedala Barrettová.

Obmedzenia štúdie

Autori uvádzajú niekoľko silných stránok a obmedzení štúdie. Najvýraznejšou silnou stránkou bol veľký počet účastníkov, z ktorých viac ako polovicu tvorili černošky. Farební ľudia sú zvyčajne nedostatočne zastúpení v štúdiách tehotenstva, ale môžu zaznamenať vyššiu expozíciu ftalátom v životnom štýle a spotrebnom tovare.

Medzi obmedzenia patrí skutočnosť, že vedci testovali každú ženu počas tehotenstva iba dvakrát. Niektoré ftaláty sú v ľudskom tele krátkodobé, takže jednobodový test moču predstavuje iba nedávnu expozíciu a môže nadhodnotiť alebo podhodnotiť úroveň expozície počas tehotenstva.

Viac o téme: ZdravieChémiaFtalátyTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9