Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Podľa chôdze spoznáte, či vám HROZÍ srdcové ZLYHANIE: Všímajte si TOTO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Proti srdcovým problémom sa dá bojovať aj mimo posilňovní! Okrem zdravej stravy pomôže jednoduchá činnosť, ktorá môže rozhodnúť, v akom stave budete mať tento životne dôležitý orgán.

Výskum publikovaný v časopise Journal of the American Geriatrics Society naznačuje, že rýchli chodci majú menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť srdcovým zlyhaním ako tí, ktorí sa príliš neponáhľajú. Prišli na to vedci z Brown University v Rhode Island, ktorí sledovali zdravotný stav 25 000 žien starších ako 50 rokov, ktoré hlásili svoju rýchlosť chôdze.

Čítajte tiež: VEDĽAJŠÍ účinok kávy, po ktorom si rozmyslíte, či si ju dáte: Toto sa STANE po jej VYPITÍ!

Rozhoduje tempo chôdze

Ženy, ktoré tvrdili, že chodia „priemerným“ tempom – medzi 2 až 3 mph – mali o 27 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť srdcovým zlyhaním ako „príležitostné“ chodkyne, ktoré mali klasifikovanú rýchlosť chôdze menej ako 2 mph. A ženy s najrýchlejším tempom chôdze – nad 3 mph – čelili o 34 percent nižšiemu riziku.

K srdcovému zlyhaniu dochádza vtedy, keď orgán zoslabne a nie je schopný pumpovať krv do tela. Nedá sa vyliečiť, no možno ho zvládnuť zmenami životného štýlu, liekmi alebo chirurgickým zákrokom. Tento stav je najčastejší medzi ľuďmi nad 50 rokov, postihuje približne 900 000 Britov a 6,2 milióna Američanov. Podľa vedcov približne štyri percentá ľudí vo veku 60 až 80 rokov a 11 percent ľudí nad 80 rokov trpia srdcovým zlyhaním.

Výskumníci uviedli, že rýchli chodci sú fit a profitujú z lepšieho kardiovaskulárneho zdravia, čím sa znižuje riziko problémov so srdcom. Tí, čo chodia pomalšie, majú pravdepodobne menej svalov, čo je fakt, ktorý zvyšuje riziko srdcového zlyhania. 

Hlavný autor Dr Charles Eaton má v tom jasno. Povedal, že tempo chôdze je ukazovateľom zdravia srdca.

Podľa chôdze spoznáte, či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Táto štúdia potvrdzuje zároveň ďalšie výskumy, preukazujúce dôležitosť rýchlosti chôdze v úmrtnosti a ďalších kardiovaskulárnych výsledkov. Nedostatok času na cvičenie je zvyčajne problémom vo vykonávaní pravidelnej fyzickej aktivity. Avšak rýchlejšia chôdza za kratší čas môže poskytnúť podobné zdravotné výhody ako odporúčaných 150 minút týždenne miernej fyzickej aktivity," dodal Dr Charles Eaton. 

Štúdia a jej výsledky pod lupou

Vedci preskúmali databázu, obsahujúcu zdravotné záznamy konkrétne 25 183 žien vo veku 50 až 79 rokov, ktoré uviedli svoje tempo chôdze. Účastníčky boli sledované v priemere 17 rokov. Tím ich rozdelil do troch skupín na základe ich rýchlosti - bežní, priemerní a rýchli chodcovia. 

Po zohľadnení veku a iných zdravotných faktorov výskumníci zistili, že tí, ktorí kráčali „priemerným“ tempom, mali o 27 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť srdcovým zlyhaním, než tí, ktorí mali bežné tempo. Štúdia tiež zistila, že ženy, ktoré sa pohybovali rýchlym tempom, mali o 34 percent nižšiu pravdepodobnosť problémov so srdcom ako bežné chodkyne.

Rýchla chôdza menej ako hodinu každý týždeň bola spojená s rovnakým znížením rizika ako chôdza normálnym alebo pomalým tempom dve hodiny týždenne. Výskumníci uviedli, že ak je rýchle tempo pre niektoré ženy „fyzicky mimo dosahu“, dosiahnutie priemerného tempa a hodín chôdze „môže byť pre ne užitočné“. Aby toho nebolo málo, rýchlejšia chôdza bola tiež spojená so zníženým rizikom iných srdcových ochorení.

Priemerní a rýchli chodci mali približne o 27 percent znížené riziko, že im bude diagnostikovaný stav, ktorý spôsobuje, že srdce pumpuje menej krvi, ako by malo, známy ako znížené ejekčné frakcie. Mechanizmus môže byť spôsobený tým, že pomalá chôdza je spojená so zníženou svalovou hmotou a zvýšeným rizikom srdcového zlyhania, ako aj ukazovateľom kardiorespiračnej zdatnosti, o ktorej sa zistilo, že znižuje riziko srdcového zlyhania. 

Keďže štúdia bola pozorovacia, výskumníci poznamenali, že za nižšou mierou srdcového zlyhania môžu byť iné zdravotné faktory alebo faktory životného štýlu.

Viac o téme: SrdceZdraviePrevenciaChôdza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9