Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vstávate so ZNECITLIVENÝMI rukami? VIAC než BEŽNÝ problém, nebezpečný SIGNÁL tela!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

V určitom okamihu sa už takmer každý prebudil z hlbokého spánku kvôli znecitlivenej ruke. Občasná necitlivosť alebo mravčenie je normálne. Zvyčajne sa to stane, keď spíme v podivnej polohe, ktorá preruší krvný obeh v ruke.

Ak však po prebudení pociťujete brnenie alebo znecitlivenie ruky alebo prstov častejšie, možno máte čo do činenia s väčším problémom! Dvaja neurológovia prezradili portálu livestrong.com, prečo môžeme počas spánku stratiť cit v ruke a čo urobiť, aby ste zmiernili brnenie a necitlivosť.

Čítajte tiež: Tieto JEDLÁ spúšťajú PÁLENIE pri močení: Nemusí byť za tým len INFEKCIA močových ciest!

Dôvody znecitlivených rúk:

1. Trpíte syndrómom karpálneho tunela

Vaše znecitlivené ruky, brnenie prstov v noci môže súvisieť so stavom nazývaným syndróm karpálneho tunela.

"Necitlivosť palca a prvého prsta (a často prostredníka) je obyčajne spôsobená kompresiou stredného nervu v "karpálnom tuneli", úzky priechod zložený z väzov a kostí na palmárnej strane ruky," hovorí neurologička Eva Feldmanová, MD, PhD, riaditeľka NeuroNetwork for Emerging Therapes na University of Michigan.

K tomuto stlačeniu nervu dochádza, keď niečo opakovane stláča, vyvíja tlak alebo dráždi stredný nerv, podľa Mayo Clinic. Akýkoľvek opakujúci sa pohyb, ktorý zahŕňa časté ohýbanie zápästia, môže spôsobiť alebo prispieť k problémom v priestore karpálneho tunela.

"Necitlivosť je zvyčajne sprevádzaná brnením a v extrémnych prípadoch slabosťou palca a prstov," hovorí Dr Feldmanová.

Ako to napraviť:​ Zatiaľ čo natiahnutie rúk a zápästí pred spaním a po prebudení môže pomôcť zbaviť sa necitlivosti, možno budete musieť navštíviť svojho lekára, aby ste zvládli mravčenie v karpálnom tuneli.

"Liečba zahŕňa použitie neutrálnych dláh na zápästie, aby sa zápästie neohýbalo, spolu so steroidnými injekciami a, ak je to potrebné, chirurgický zákrok na uvoľnenie nervu v tuneli," hovorí Dr. Feldmanová.

Tip: Väčšina ľudí s necitlivosťou rúk zvyčajne pociťuje príznaky na jednej ruke v oveľa väčšej miere ako na druhej, dodáva Dr. Feldmanová.

Vstávate so ZNECITLIVENÝMI rukami?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Máte ďalší stlačený alebo poškodený nerv

Okrem stredného nervu môžu aj iné nervy – ak sú stlačené alebo poškodené – viesť k nedostatku citu vo vašich rukách a prstoch. Dr. Feldmanová hovorí, že druhou najčastejšou príčinou necitlivosti v jednej ruke je stlačenie ulnárneho nervu (ktorý prebieha od oblasti lakťa po prsty). To sa môže stať, ak počas spánku príliš tlačíte na lakeť alebo zápästie, podľa Sleep Foundation.

"V tomto prípade sa necitlivosť vyskytuje v malíčku a prstenníku a niekedy aj v prostredníku," upozorňuje Dr Feldmanová.

Aj keď je to zriedkavejšie, poškodenie radiálneho nervu môže tiež spôsobiť necitlivosť. Váš radiálny nerv – ktorý sa tiahne od nadlaktia k predlaktiu a zápästiu – sa môže stlačiť, keď spíte v polohe, ktorá spôsobuje extrémny tlak na nadlaktie. Nesprávne používanie barlí môže tiež zovrieť radiálny nerv.

Keď je radiálny nerv stlačený alebo poškodený, človek môže pociťovať abnormálne pocity na chrbte ruky alebo na palci a v závažnejších prípadoch môže dôjsť k strate schopnosti narovnať prsty alebo ohnúť zápästie. 

Ako to napraviť:​ Niekedy môže stačiť na vyriešenie problému jednoduché trénovanie spánku v inej polohe – ktorá nevytvára tlak ani záťaž na vašu ruku – podľa Sleep Foundation. Napríklad, ak vám znecitlivia ruky počas spánku na boku, vyhnite sa ležaniu priamo na rukách a ohýbaniu zápästí, hovorí Dr. Butala. Rovnako ľudia, ktorí spia na chrbte, by mali prestať driemať s rukami nad hlavou.

"Skúste ich držať vedľa seba, aby ste znížili zvieranie nervov," hovorí.

Ale ak úprava polohy spánku nepomôže, liečba môže zahŕňať podpornú starostlivosť s dlahovaním na zápästí alebo lakti. V závažnejších prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok na uvoľnenie nervu.

3. Máte cervikálnu spondylózu

Nedostatok citu v prstoch môže byť znakom cervikálnej spondylózy, stavu charakterizovaného normálnym opotrebovaním miechových diskov v krku, ku ktorému dochádza pri starnutí, podľa Mayo Clinic. V skutočnosti cervikálna spondylóza postihuje 85 percent ľudí starších ako 60 rokov.

Zatiaľ čo mnohí ľudia nevykazujú príznaky, iní pociťujú bolesť a stuhnutosť krku, ako aj brnenie, necitlivosť a slabosť v rukách, rukách, nohách alebo chodidlách, podľa Mayo Clinic. Je to preto, že cervikálna spondylóza môže zvýšiť tlak na miechu a viesť k zovretiu nervov. Medzi ďalšie príznaky patrí nedostatok koordinácie, ťažkosti s chôdzou a strata kontroly močového mechúra alebo čriev.

​Ako to napraviť:​ Ak máte niektorý z týchto príznakov, navštívte svojho lekára. V závislosti od závažnosti vašich príznakov vám môže predpísať lieky, ako sú nesteroidné protizápalové lieky, kortikosteroidy alebo dokonca lieky proti záchvatom. Fyzikálna terapia, pri ktorej sa naučíte cvičenia na pretiahnutie a posilnenie svalov na krku a ramenách, môže byť užitočná pri zvládaní cervikálnej spondylózy.

Vstávate so ZNECITLIVENÝMI rukami?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak znecitlivenie a mravčenie vo vašich končatinách pretrvávajú, možno budete potrebovať operáciu, aby ste vytvorili viac miesta pre miechu a nervové korene, podľa Mayo Clinic.

4. Máte syndróm hrudného výtoku

Zriedkavá porucha nazývaná syndróm hrudného výtoku môže byť zdrojom vašich necitlivých rúk v noci. Tento stav nastáva, keď sa krvné cievy alebo nervy, ktoré ležia v oblasti medzi vašim prvým rebrom a kľúčnou kosťou, stlačia.

"Väčšina prípadov syndrómu výtoku hrudníka je spôsobená traumou krku," hovorí Dr Butala. "Niekedy je porucha spôsobená opakujúcimi sa pohybmi," dodáva.

Existuje niekoľko typov syndrómu výtoku hrudníka, takže príznaky sa môžu líšiť v závislosti od toho, ktoré nervy alebo krvné cievy sú stlačené. Okrem necitlivosti alebo brnenia v prstoch môžu niektoré príznaky zahŕňať (okrem iného) podľa Mayo Clinic:

  • Bolesť v krku, ramene alebo ruke
  • Zmena farby na prstoch alebo ruke
  • Bolesť a opuch ramena
  • Slabý alebo žiadny pulz v postihnutom ramene
  • Studené prsty a ruky
  • Únava paží s aktivitou
  • Slabosť ruky alebo krku
  • Pulzujúca hrčka v blízkosti kľúčnej kosti

Ako to napraviť: Vždy sa o týchto príznakoch poraďte s lekárom, hovorí Dr. Feldmanová. Váš lekár vám môže predpísať protizápalové lieky, lieky proti bolesti alebo svalové relaxanciá na zníženie bolesti a zápalu. Fyzikálna terapia môže byť tiež účinnou liečbou. Vykonávanie cvičení, ktoré posilňujú a naťahujú vaše ramenné svaly, môže podľa Mayo Clinic pomôcť otvoriť hrudný vývod a v dôsledku toho znížiť tlak na vaše krvné cievy a nervy.

5. Máte iný základný zdravotný stav

Necitlivé ruky počas spánku môžu byť tiež vedľajším účinkom iného vážnejšieho chronického zdravotného problému.

Napríklad ľudia s cukrovkou, či už typu 1 alebo typu 2, sú náchylnejší na kompresívnu neuropatiu, hovorí Dr. Feldmanová. Je to preto, že niektoré choroby, ako je cukrovka, zvyšujú riziko poškodenia nervov, vrátane poranenia stredného nervu, podľa Mayo Clinic. Podobne chronické zápalové stavy, ako je reumatoidná artritída, môžu podľa Mayo Clinic zapáliť tkanivá, ako je výstelka okolo šliach na zápästí, čo vyvíja tlak na váš stredný nerv a spôsobuje syndróm karpálneho tunela.

Ako to napraviť: Porozprávajte sa opäť so svojím lekárom, ktorý vám môže pomôcť identifikovať akékoľvek základné problémy, ktoré môžu spôsobiť znecitlivenie rúk. Liečením základnej príčiny sa často môžete zbaviť (alebo znížiť) necitlivosti a mravčenia v prstoch.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaMravčenieZnecitlivené ruky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9