Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

POPRASKANÉ päty nemusia byť len estetický problém: MENEJ známe SIGNÁLY tela, že je CHORÉ!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Naše telo je veľmi zložitý systém, všetko v ňom je nejakým spôsobom vzájomne prepojené. Keď niečo nefunguje, šíria sa v ňom "správy" a signály, že niečo nie je v poriadku. Môže sa to prejaviť na rozličných miestach.

Ak človek trpí nedostatkom vitamínov a minerálov, na tele sa to môže podpísať mnohými spôsobmi. Medzi známe príznaky patrí únava, podráždenie, nadmerné vypadávanie vlasov, ale aj triaška či zrýchlený tep, ako sa píše na brightside.me. Podobne reaguje aj na choroby. Akými spôsobmi nám dáva telo najavo, že s niečím bojuje?

Čítajte tiež: PREDZVESŤ choroby, ktorú si spočiatku nikto NEVŠÍMA: SVRBENIE chodidiel ako ZNAMENIE

1. Vysoká pórovitosť vlasov

Vlasy s nízkou pórovitosťou. To je hriva, po ktorej túži každá žena. Takéto vlasy sú lesklé, hladké, pružné, no skrátka, vyzerajú nádherne. Ako však zistíte, ako na tom je vaša koruna krásy? Jeden prameň umytých a suchých vlasov vložte do pohára naplneného vodou. Ak klesne na dno, pórovitosť je veľmi vysoká. Znamená to, že vaše vlasy rýchlo absorbujú každý produkt, ktorý na ne nanesiete a aj na vzduchu uschnú veľmi rýchlo. Zvyčajne sú veľmi suché a majú tendenciu sa vlniť. Aby ste získali vlasy s nízkou pórovitosťou, mali by ste používať produkty s ťažšími zložkami, ako sú oleje a maslá. Do svojej týždennej rutiny môžete pridať aj hĺbkovú kondicionérovú kúru.

POPRASKANÉ päty nemusia byť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Vodorovné čiary na krku

Ženy po menopauze produkujú menej estrogénu. Telo ho však potrebuje, aby sa zachovala pevnosť kostí. Hlboké vrásky na krku sú jedným zo znepokojujúcich znakov, že sú stále krehkejšie a rednú. Hrozí tiež riziko vzniku zlomenín. Doplnky vápnika a vitamínu D môžu byť skvelým nápadom, ako predísť osteoporóze. Vrásky môžu byť aj znakom, že vaša štítna žľaza nefunguje, ako má. Ak sa nelieči, na krku sa objavia hlboké, nepekné záhyby a pokožka na ňom je šupinatá.

3. Vriedky v ústach a na jazyku

Najčastejšími príčinami vzniku vriedkov v ústach sú fajčenie, alergie, náhodné uhryznutie jazyka alebo zápal. Ak sa vás však nič z vyššie uvedeného netýka, môžete trpieť nedostatok vitamínu B12, železa alebo kyseliny listovej. Nestane sa to však zo dňa na deň, ide o dlhodobú záležitosť. Medzi ďalšie varovné signály patrí únava, závraty, nepravidelný srdcový tep a svalová slabosť. Ak vás trápi niektorí z týchto symptómov, mali by ste zmeniť jedálniček a obohatiť ho o potrebné vitamíny a minerály.

POPRASKANÉ päty nemusia byť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Olupovanie nechtov či biele škvrny

Najčastejšími príčinami olupovania nechtov a nechtovej kožičky je nedostatok železa a dehydratácia. Ak sa nedostatok železa nelieči včas, môže to viesť k anémii, ktorá spustí mnoho zdravotných problémov, ako je napríklad bolesť na hrudníku. Ďalším dôvodom, prečo máte nezdravé nechty, môže byť nedostatočná činnosť štítnej žľazy, ochorenie pľúc alebo dokonca obličiek. Najlepší spôsob, ako ich vyliečiť v domácom prostredí, je jesť stravu bohatú na železo a nechty pravidelne zvlhčovať. Biele škvrny môžu znamenať alergiu, plesňovú infekciu, zranenie alebo nedostatok minerálov, ako je zinok a vápnik.

5. Popraskané päty

Popraskané päty môžu byť spôsobené suchou pokožkou, chladným počasím alebo tým, že každý deň veľa hodín stojíte na nohách. Môžu však byť indikátormi vážnejších problémov, ako je ekzém, hypotyreóza a cukrovka. Ošetríte ich tak, že ich na 20 minút namočíte do mydlovej vody a vydrhnete pemzou. Následne treba použiť silný hydratačný krém, ktorý obsahuje kyselinu mliečnu, jojobový olej alebo bambucké maslo. Ak vaše domáce ošetrenie nezlepší ich stav, budete musieť navštíviť lekára. Existuje mnoho ošetrení, ktoré tento problém vyriešia.

6. Sčervenanie okolo nosa, líc a čela

Rosacea je najčastejšou príčinou začervenania v týchto oblastiach a postihuje veľké množstvo ľudí. Trpia na ňu najmä tí, ktorí majú nad 30 rokov a svetlú pokožku. Najbežnejšie príznaky sú návaly horúčavy, pretrvávajúce začervenanie, hrčky a pupienky a viditeľné krvné cievy. Medzi ďalšie menej časté symptómy patrí podráždenie očí, zhrubnutie kože a opuch. Zvyčajne sa lieči lokálnymi a perorálnymi liekmi, ktoré predpíše lekár. Vo vážnejších prípadoch môže špecialista použiť laserové ošetrenie na odstránenie viditeľných krvných ciev.

POPRASKANÉ päty nemusia byť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Opuchnuté oči

Ak nemáte infekciu a nie ste na nič alergickí a stále máte opuchnuté oči, potom je zrejmá najčastejšia príčina. Nadmerná konzumácia soli vedie k tomu, že sa vo vašom tele a na tvári, vrátane oblasti pod očami, zachytáva viac vody. Znížte spotrebu soli a zvýšte príjem draslíka. Na príčine môže byť aj Graveova choroba, zablokovaný slzný kanál, fajčenie a nedostatok spánku. Studené obklady, čajové vrecúška a masáže tváre sú jedny z najjednoduchších vecí, ktoré môžete pre svoje opuchnuté oči spraviť v pohodlí domova. Ak však opuch nezmizne i napriek tomu, že pre to robíte všetko, budete musieť navštíviť lekára.

Viac o téme: ZdravieTeloPrevenciaZdravotné problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9