Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MENEJ známe príčiny vzniku KRUHOV pod očami: ŽIADNA únava, toto sú nenápadní NEPRIATELIA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odjakživa sú spájané s nedostatkom spánku či tekutín. O to viac vás prekvapí fakt, že za tým môže byť aj niečo iné. Ak sa ich dlhodobo neviete zbaviť, zrejme v tom hrá úlohu jedna z menej známych príčin.

„Opuchy vznikajú vtedy, keď málo spíme, ale môže za to aj hromadenie tekutín,“ konštatovala optometristka Roshni Patelová.

Prevažne ide o kozmetický problém a len zriedka je to znak vážneho zdravotného stavu. Aj strava, ktorú konzumujeme, môže byť na vine, ako sa píše na thesun.co.uk. Ak napríklad veľa solíte, budete mať problém. 

Čítajte tiež: SILNÝ imunitný systém na počkanie: Tieto JEDLÁ spustia OBRANYSCHOPNOSŤ na plné obrátky

„Soľ totiž podporuje zadržiavanie tekutín v tele a tá sa rada drží práve pod očami,“ vysvetlila.

Ako Patelová dodala, ak znížite jej príjem, opuchy samé zmiznú. Tým, ktorí bojujú s anémiou, odporúča konzumovať potraviny bohaté na železo. 

Do tkanív tak prenikne viac kyslíka a vy sa vyhnete tmavým kruhom pod očami,“ konštatovala.

Čo ešte spôsobuje nepríjemné vačky?

Zadržiavanie tekutín

S pribúdajúcim vekom môže byť zadržiavanie tekutín čoraz väčším problémom. Pokožka pod viečkami je tenšia, čo môže spôsobiť opuch očí. Výraznejšie to býva najmä ráno, keď telo po noci zadržuje viac tekutín. Opuch môžu spôsobiť aj veľmi slané jedlá.

Alergie

Alergie na peľ, prach a domáce zvieratá sú častým dôvodom, prečo ľudia majú opuchnuté viečka. Ak máte pocit, že za vašim problémom je alergia, mali by ste navštíviť svojho obvodného lekára, ktorý vás pošle do alergologickej ambulancie. Správnou liečbou sa zbavíte nepríjemných opuchov.

MENEJ známe príčiny vzniku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Fajčenie

Fajčenie môže prispieť k opuchnutým očným vačkom, pretože nikotín v cigaretách narúša kvalitu spánok. To vedie k únave, ale aj k hromadeniu tekutín, pretože telo nemá šancu úplne si oddýchnuť a zotaviť sa. Fajčenie tiež narúša elasticitu pokožky a znižuje produkciu kolagénu, koža potom vyzerá nafúknuto a ochabnuto.

Dedičnosť

Opuchy pod očami u niektorých nesúvisia s vonkajším vplyvom, ale sú dedičné. Je tiež známe, že autoimunitné ochorenia spôsobujú tento problém. Na takéto vačky často zaberú studené obklady hneď ráno po prebudení.

Vystavenie sa slnku

Podobne, ako keď sa spálime, telo sa snaží chrániť pred ďalším poškodením. Ak vaše oči trpia prílišným slnením, potom je zápal a opuch prirodzená reakcia.

Ekzém

Pre ľudí s ekzémom môže zimný vzduch výrazne zhoršiť opuch očí. Môže sa u nich prejaviť aj atopická dermatitída, ktorá spôsobuje podráždenie okolo očí.

Ako zatočiť s opuchnutými vačky pod očami?

  • dlhší a konzistentnejší spánok
  • užívanie antihistaminík
  • zníženie stresu
  • menej soli
  • viac potravín bohatých na železo
  • nezabúdajte na odlíčenie
  • studený alebo kofeínový obklad
  • znížte príjem alkoholu
  • používajte opaľovací krém
  • používajte retinolový krém
  • zostaňte hydratovaní
Viac o téme: ZdravieOčiKruhy pod očami
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9