Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SILNÝ imunitný systém na počkanie: Tieto JEDLÁ spustia OBRANYSCHOPNOSŤ na plné obrátky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Staré príslovie, ktoré hovorí, že „stačí jedno jablko denne a nebudete potrebovať lekára“ môže mať pravdu. Konzumácia výživných potravín bohatých na určité vitamíny a minerály pomôžu vvaše imunite odvrátiť chorobu!

Aby telo správne fungovalo, malo by maž zabezpečený pravidelný príjem rôznorodých vitamínov a iných látok. Obzvlášť dvoch z nich - vitamínu C a zinku! Ako sa píše na livestrong.comvitamín C je dôležitý antioxidant, ktorý pomáha pri hojení rán a podporuje zdravý imunitný systém. Je dôležitý pre ľudí, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu, pretože pomáha zvyšovať vstrebávanie železa. 

Čítajte tiež: Nedeľná POLIEVKA sa môže podpísať na vašom TELE: Prečo je niekedy lepšie ju VYNECHAŤ

V jesenných mesiacoch môžeme trpieť nedostatkom vitamínu D, ale aj zinku. Déčko, ktoré získavame zo slnka, musíme v tomto sychravom období dopĺňať hlavne vo forme doplnkov stravy. Zinok okrem tabletiek, vieme získať aj zo stravy. Aj tento minerál podporuje imunitný systém, hojenie rán a je tiež dôležitý pri tvorbe bielkovín a DNA. 

Koľko vitamínu C a zinku potrebujeme?

Muži by mali denne prijať 90 miligramov vitamínu C denne, ženám stačí 75 miligramov. Ľudia, ktorí fajčia, potrebujú zase o 35 miligramov viac ako nefajčiari. Mužské pohlavie potrebuje k správnemu fungovaniu 11 miligramov denne, ženské 8. Zinok sa nachádza v potravinách, ako je fazuľa a orechy, Céčko najmä v ovocí a zelenine.

Jedlá bohaté na vitamín C a zinok:

1. Avokádo

Avokádo je jedno z mála ovocia, ktoré je bohaté na vitamín C aj zinok. Okrem toho jeho pravidelná konzumácia pomáha znížiť hladinu cholesterolu, krvný tlak a zápal. Zaradiť by sme ho mali do svojho jedálnička aj pre vysoký obsah vlákniny.

SILNÝ imunitný systém na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Hrach

Hrach obsahuje viac sacharidov ako väčšina zeleniny, no je tiež známy vysokým obsahom vitamínu C, zinku, železa, horčíka, folátu a vitamínu B. Nachádza sa v ňom aj množstvo zdraviu prospešných bielkovín. Mnoho vegánskych a vegetariánskych jedál je obohatených práve o hrachový proteín.

3. Varený špenát

Jedna šálka vareného špenátu predstavuje 20 percent potrebnej dennej dávky vitamínu C a 12 percent zinku. Je tiež výborným zdrojom železa, horčíka, vitamínu K a vitamínu A. Konzumácia potravín bohatých na vitamín C súčasne s pokrmami s vysokým obsahom železa zlepšuje schopnosť tela absorbovať železo.

4. Edamame

Edamame sú sójové bôby, ktoré sa zbierajú ešte pred tým, ako stvrdnú na zrelé bôby. Sú lahodným rastlinným proteínom, ktorý možno pridať do cestovín, šalátov, alebo ich môžete konzumovať samostatne. Nachádza sa v ňom vitamín C aj zinok, majú aj vysoký obsah folátu. Jeho nedostatok môže viesť k defektom neurálnej trubice alebo predčasnému pôrodu.

SILNÝ imunitný systém na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Poľská klobása

Kielbasa klobása je poľská klobása vyrobená zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa. Zinok sa v nej nachádza prirodzene, pričom vitamín C sa pridáva ako konzervačná látka. Hoci sa v nej tieto dôležité vitamíny nachádzajú vo veľkej miere, netreba zabúdať, že je plná nasýtených tukov a sodíka.

6. Palmové srdcia

Palmové srdcia sú ingredienciou, ktorá sa často používa ako náhrada mäsa alebo rýb v rastlinnej, vegetariánskej alebo vegánskej strave. Ide o jemné, biele valce, chuťou pripomínajúce artičoky. Majú nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a sú výborným zdrojom železa. A samozrejme, sú zásobárňou vitamínu C a zinku.

7. Fazuľa Lima

Fazuľa Lima, tiež známa ako maslová fazuľa, je skvelým zdrojom vitamínu C, zinku, bielkovín a vlákniny. Jedna šálka predstavuje 19 percent potrebnej dennej dávky vitamínu C a 14 percent zinku.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaImunitný systém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9