Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pravidlo piatich sekúnd NIE je až taký nezmysel: Na týchto POVRCHOCH sa MNOŽÍ najviac BAKTÉRIÍ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máte pri sebe stopky? Podľa jedného pravidla by ste totiž mali zo zeme zodvihnúť jedlo do 5 sekúnd. V tomto krátkom časovom úseku sa môžete doň bez zaváhania zahryznúť. Je to pravda?

Existuje časový limit na akumuláciu a tým pádom aj kontamináciou patogénmi? 

Odmalička sme naučení, že baktérie číhajú všade, hlavne na znečistených povrchoch a na zemi. Avšak, skutočnosti predstavujú veký problém na miestach, ako sú telocvične, kde veľa ľudí cvičí na strojoch, lavičkách a podložkách, pričom im kropaje potu stekajú na tieto predmety, ako sa píše na iflscience.com. Ide o jedno z prostredí, kde sa darí baktériám Staphylococcus. Táto skupina choroboplodných zárodkov sa môže dostať do vašej pokožky a spôsobí vytekajúce lézie, ktoré sú vysoko nákazlivé.

Čítajte tiež: Najpopulárnejší LIEK proti bolesti by nemusel byť pre všetkých: Vplyv na SRDCE u TÝCHTO ľudí!

Ako čas ovplyvňuje kontamináciu?

Ovplyvňuje čas, schopnosť predmetov zachytávať patogény? Je klobása zodvihnutá v priebehu piatich sekúnd bezpečnejšia na konzumáciu ako tá, ktorá sa zdržiava na zemi dlhší čas?

„Uskutočnil sa nejaký výskum, ktorý zisťoval, koľko baktérií sa môže preniesť do jedla za päť sekúnd,“ povedal doktor Dominic Sparkes, ktorý je špecialistom na infekčné choroby z Addenbrooke's Hospital vo Veľkej Británii. „Trochu to však závisí od povrchu. Na dláždených povrchoch sa až 99 percent baktérií prenieslo na kúsok jedla. Takže päť sekúnd je pravdepodobne dostatočný čas na prenos potenciálne patogénnych baktérií na jedlo. Vyzerá to tak, že akýkoľvek čas strávený na podlahe, je pravdepodobne príliš dlhý."

Ak by ste sa však vystavili menšiemu množstvu baktérií, samozrejme, nič sa nestane. No záleží aj od druhu vystavovaných patogénov. 

Pravidlo piatich sekúnd NIE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Aj keď je pravda, že väčšina baktérií pravdepodobne nespôsobí žiadne gastrointestinálne ochorenie, existujú niektoré – napríklad salmonela – ktoré nielenže spôsobujú gastroenteritídu, ale môžu tiež prežiť dlhú dobu na povrchoch. Aj malé množstvo týchto baktérií vám môže spôsobiť nevoľnosť," upozorňuje odborník. 

Existujú aj ďalšie baktérie, ktoré sa často nachádzajú v prostredí a produkujú toxíny, napríklad Bacillus cereus. Pri požití týchto toxínov hrozí zvracanie, pričom vaše jedlo s väčšou pravdepodobnosťou zachytí tieto organizmy vtedy, ak spadne na kuchynskú podlahu. Hoci sa pracovné plochy vo všeobecnosti dôkladne čistia, čím sa tieto baktérie zabijú, väčšina domácich kuchynských podláh nie je až taká v top forme. Preto je väčšie riziko, že sa do potravín dostanú a nahromadia patogénne organizmy, než v prípade, ak by boli na kuchynskej doske. 

Odkiaľ sa vzalo pravidlo? 

Presný pôvod "pravidla piatich sekúnd" nie je jasný. Podľa správy z Huffington Post má pôvod už od čias Džingischána – prvého Veľkého chána Mongolskej ríše, ktorého vláda začala v roku 1206. Vraj, notoricky známy vodca mal pravidlo „ak je to dobré pre mňa, bude tak aj pre vás“, čo sa týka jedenia spadnutého jedla. 

Či sa pravidlo piatich sekúnd dostalo práve z špinavých kuchynských podláh Mongolskej ríše až do súčasnosti, nie je jasné. Jedna vec, ktorá sa však zdá byť istá je, že neexistuje žiadna vedecká podpora pre stav bezpečnosti vášho jedla, ktorý sa náhle zmení z piatich na šesť sekúnd. 

Viac o téme: BaktérieZdravieJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9