Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SEX môže PREDPOVEDAŤ závažné ochorenia: Takto upozorní, že je ZLE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Krvácanie po sexe je celkom bežné a môže byť za tým mnoho dôvodov. Často sa to stáva vtedy, ak bola pošva príliš suchá. Na druhej strane, v zriedkavých prípadoch môže naznačiť rakovinu krčka maternice alebo pošvy. Kedy je dôvod na obavy?

Príčiny krvácania po milostných radovánkach podľa thesun.co.uk:

Sexuálne prenosná infekcia (STI)

Jedným z najčastejších symptómov sexuálne prenosnej infekcie u žien je neobvyklé vaginálne krvácanie. Je to známka chlamýdií, kvapavky a mycoplasma genitalium - ktoré môžu spôsobiť zápalové ochorenie panvy (PID). Pretože STI často zostávajú nepovšimnuté a nevykazujú žiadne príznaky, dôležité sú pravidelné kontroly u lekára.

Čítajte tiež: Na toto si dávajte POZOR pri kúpe mrazenej ZELENINY: Od zdravia môže mať ďaleko!

Ak máte zvláštne príznaky, ako napríklad náhodné krvácanie alebo neobvyklý výtok, hrudky, vyrážku, svrbenie alebo bolesť, nemali by ste dlho čakať bez odbornej pomoci.

Polyp

Ak dôjde ku krvácaniu po sexe alebo počas neho, môže ísť o polyp - kvapku tkaniva pripevnenú k výstelke maternice alebo krčka maternice. Jedna z desiatich žien bude mať počas života polyp, ale podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) nie je ich príčina známa.

Polypy zvyčajne začínajú v maternici, ale môžu sa pohybovať smerom dole k vagíne, kde môžu byť zrazené. Obvykle postihujú ženy v menopauze, ale týkajú sa aj mladých žien s rizikovými faktormi vrátane vysokého krvného tlaku a obezity. Aj keď polypy zvyčajne nie sú dôvodom na obavy a dajú sa ľahko odstrániť, výrastky môžu byť rakovinové alebo spôsobiť problémy s plodnosťou.

Fibroidy

Fibroidy sú nerakovinové výrastky, ktoré sa vyvíjajú v maternici alebo okolo nej, od veľkosti hrášku po melón. Od polypov sa líšia tkanivom, z ktorého sú vyrobené.

SEX môže PREDPOVEDAŤ závažné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

U približne jednej z troch žien sa vyvinie v určitom období ich života, zvyčajne vo veku 30 až 50 rokov, a častejšie u žien africko-karibského pôvodu. Mnoho žien, ktoré ním trpia, však nič netuší. Ak sa príznaky prejavia, krvácanie počas sexu môže byť jedným z nich.

„Fibroidy môžu spôsobiť krvácanie, ak sú všetky alebo aspoň čiastočne v maternicovej dutine. Majú veľa krvi a so skákavými pohybmi pri sexe môžu krvácať,“ vysvetľuje Felice Gershová, MD, pôrodníčka a gynekologička.

Na zmiernenie symptómov existujú lieky na myómy. Ak nepomáhajú, možno budete potrebovať operáciu.

Suchosť

Vaginálna suchosť počas sexu a potenciálne krvácanie môže byť dôsledkom príliš rýchleho pohybu v posteli. NHS uvádza, že „poškodenie pošvy, ako napríklad slzy spôsobené pôrodom alebo suchosť či trenie počas sexu“, môže spôsobiť krvácanie. Niekedy môže byť suchosť pre ženy pretrvávajúcim problémom, ktorý spôsobuje bolesť pri sexe, svrbenie a infekcie močových ciest (UTI). Je to bežný problém u žien, ktoré prechádzajú menopauzou, aj keď existujú dostupné spôsoby, ako tomu zabrániť. Ženy, ktoré absolvovali liečbu rakoviny, dojčia, užívajú antidepresíva alebo antikoncepciu, môžu mať tiež skúsenosti s vaginálnou suchosťou.

Antikoncepcia

Niekedy užívanie nového druhu antikoncepcie môže spôsobiť, že sa telo dostane do chaosu, keď sa prispôsobuje niečomu novému. Môžete si všimnúť krvácanie medzi menštruáciami pri užívaní pilulky, nazývané špinenie, pretože telo sa v dôsledku zmeny hormónov prispôsobuje tenšej výstelke maternice.

Ženy, ktoré užívajú perorálnu antikoncepciu, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku tzv. ektropie krčka maternice, vyskytujúcu sa hlavne u žien po pôrode. Aj u nerodiacich žien ide o vyvrátenie sliznice krčka maternice na vonkajšiu časť. Je zapríčinené hormonálnymi a vývojovými vplyvmi.  

NHS hovorí: „Neočakávané vaginálne krvácanie, špinenie alebo krvavé výtoky počas sexuálneho styku alebo po ňom, sú bežné, ak máte ektropiu krčka maternice. Je to preto, že daná oblasť môže byť pri pohlavnom styku podráždená penisom. Krvácanie sa nemusí vyskytnúť zakaždým a bežne sa ukáže až 12 hodín po pohlavnom styku. "

Antikoncepcie sú tiež dôvodom vaginálnej suchosti, ako je popísané vyššie.

Kvasinková alebo bakteriálna infekcia

Kvasinkové alebo bakteriálne infekcie, ako napríklad opar a bakteriálna vaginóza, sú veľmi nepríjemné. Častokrát sú dôvodom odmietania sexu, no ak k tomu dôjde, krvácanie sa môže prejaviť ako symptóm. Často sa stáva, že si nevšimnete problém, no až dovtedy, kým nebudete mať sex. Práve pohlavný akt môže vyvolať symptómy vrátane zápachu, bolesti, svrbenia alebo krvi. Krvácanie by bolo dôsledkom vnútorného zápalu a podráždenia.

SEX môže PREDPOVEDAŤ závažné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Doktor Gersh dodal: „Ak je krčok maternice infikovaný a zapáli sa (cervicitída), v dôsledku trenia môže byť po sexe vidieť malé množstvo krvi.”

Rakovina

Neignorujte krvácanie po sexe. Môže ísť o znak potenciálne smrteľnej formy rakoviny. Abnormálne vaginálne krvácanie - medzi menštruáciami, počas alebo po sexe alebo po menopauze - je prvým znakom rakoviny krčka maternice.

Vo Veľkej Británii zomiera na rakovinu krčka maternice každý rok takmer 900 žien - najčastejšie je diagnostikovaná u 30-ročných. Rakovine krčka maternice sa dá predísť (takmer 100 percent prípadov)! Prevencia a pravidelné preventívne prehliadky u lekára sú dôležité. 

Vzácnejšia rakovina pošvy môže tiež spôsobiť neobvyklé krvácanie.

Viac o téme: ZdravieSexPrevenciaChorobyKrvácanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9