Na toto si dávajte POZOR pri kúpe mrazenej ZELENINY: Od zdravia môže mať ďaleko!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-25 20:00:00

Keď nie je k dispozícii čerstvá zelenina, vyrieši to mrazená. Táto lacnejšia alternatíva je jednoduchšia na prípravu, má dlhšiu trvanlivosť a možno ju kúpiť celoročne. Je však mrazená verzia naozaj zdravým doplnkom vyváženej stravy?

Zelenina sa zvyčajne zmrazuje bezprostredne po zbere, preto si zachováva mnoho výživných látok, ako sa píše na healthline.com. Jedna štúdia ukázala, že blanšírovanie a mrazenie zeleniny po dobu až 2 mesiacov významne nemení jej fytochemický obsah.

Čítajte tiež: Účinná ZBRAŇ proti vysokému krvnému tlaku v jednom OVOCÍ: Bonusom je znížený CHOLESTEROL

Záleží od konkrétnej zeleniny

Iné výskumy ukazujú, že zmrazenie môže mať vplyv na výživovú hodnotu určitej zeleniny a konkrétnych živín odlišne. Jedna štúdia napríklad zistila, že mrazená brokolica má vyšší obsah riboflavínu v porovnaní s čerstvou brokolicou, zatiaľ čo mrazený hrášok obsahuje menej tohto vitamínu! Navyše, zatiaľ čo mrazený hrášok, mrkva a špenát obsahovali menej betakaroténu, nebol pozorovaný žiadny významný rozdiel medzi mrazenými a čerstvými zelenými fazuľami a špenátom. Iný výskum zase prišiel na to, že mrazený, nevarený kel obsahuje vyššie množstvo antioxidantov ako čerstvý, čo naznačuje, že zmrazenie môže dokonca zvýšiť obsah antioxidantov v určitej zelenine.

Avšak, blanšírovanie môže tiež viesť k významnému zníženiu živín citlivých na teplo, vrátane vitamínu C a tiamínu. Podľa jedného prehľadu by sa obsah vitamínu C v určitej zelenine mohol počas procesu blanšírovania a mrazenia znížiť o 10–80%, pričom priemerná strata živín je približne až 50%. Treba mať na pamäti, že iné spôsoby varenia, ako je varenie, vyprážanie a mikrovlnná rúra, môžu podobne viesť k stratám živín, dokonca aj v čerstvej alebo konzervovanej zelenine.

Zrátané a podčiarknuté, mrazená zelenina si vo všeobecnosti zachováva veľa svojich živín. Avšak, mrazenie môže zvýšiť alebo znížiť výživovú hodnotu určitej zeleniny.

Nečakané prísady

Pri výbere mrazenej zeleniny je vždy dôležité sledovať štítok s prísadami. Hoci väčšina mrazenej zeleniny neobsahuje prísady a konzervačné látky, niektoré môžu obsahovať cukor alebo soľ. Niektoré mrazené zeleniny je možné kombinovať aj s vopred pripravenými omáčkami alebo ochucovacími zmesami, ktoré môžu dodať chuť, ale môžu zvýšiť množstvo sodíka, tuku alebo kalórií v konečnom výrobku.

Ak sa snažíte schudnúť a chcete obmedziť príjem kalórií, vynechajte mrazenú zeleninu, ktorá obsahuje vysokokalorické polevy, ako napr. cesnakové maslo či syrovú omáčku. Obsah na štítku daného výrobku by mali kontrolovať hlavne ľudia, ktorí trpia na vysoký krvný tlak. Mrazená zelenina bez pridania solí je pre nich vhodnejšou voľbou. Štúdie ukazujú, že zníženie príjmu sodíka môže pomôcť znížiť hladinu krvného tlaku, najmä u osôb s vysokým krvným tlakom.

Pozor teda na to, čo si dávate do nákupného košíku. Hoci väčšina mrazenej zeleniny neobsahuje prísady a konzervačné látky, niektoré druhy môžu obsahovať soľ, cukor či dochucovadlá.

Výhody mrazenej zeleniny

Veľkou výhodou mrazenej zeleniny je fakt, že je možné pripraviť ju bez väčšej námahy. Okrem toho je zvyčajne lacnejšia ako tá v čerstvej forme a má dlhšiu trvanlivosť. Navyše je k dispozícii celoročne, čo znamená, že si môžete vychutnať svoju obľúbenú zeleninu bez ohľadu na to, či je sezóna.

Zaradenie mrazenej zeleniny do stravy je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem dôležitých živín vrátane vlákniny, antioxidantov, vitamínov a minerálov. Štúdie navyše ukazujú, že zvýšenie príjmu zeleniny môže byť spojené s nižším rizikom chorôb, ako sú srdcové choroby, rakovina, cukrovka typu 2 a ďalšie.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie prevencia mrazená zelenina

2021-08-25 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia