Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

HRYZIETE si často PERY? ZISTITE, či nie je za nevinným ZLOZVYKOM niečo VÁŽNE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia to robia často. Zatiaľ čo u jedného môže ísť o obyčajný zvyk, u iného to už hraničí s problémom. Odborníci varujú pred zdravotnými problémami, ktoré naznačuje časté hryzenie pier.

Pozrite sa, čo by mohlo byť za hryzením pier! Podľa thesun.co.uk sa za nimi môže skrývať 5 zdravotných problémov:

Čítajte tiež: Ženský ZVYK na verejných toaletách, ktorým si zbytočne UŠKODÍTE: ZMENA v orgánoch!

Artritída

Ide o bežnú príčinu porúch temporomandibulárneho kĺbu (TMJ), čo sa môže prejaviť vo forme symptómu, ktorým je hryzenie pier. Stav môže byť mierny až závažný a v priebehu času sa môže zhoršovať v dôsledku osteoartritídy, reumatoidnej artritídy a psoriatickej artritídy. V závislosti od druhu artritídy môže byť vaša čeľusť ovplyvnená zmenou tvaru, zápalmi a problémami s otváraním.

Ak si okrem hryzenia pier všimnete aj tupú bolesť pri pohybe čeľuste alebo bolesti hlavy či zubov, môžete mať v čeľusti artritídu.

Škrípanie zubami

Taktiež môže ísť o TMJ. Škrípanie zubami môže byť spôsobené mnohými problémami a často súvisí so stresom. Nie vždy spôsobuje príznaky a často k nemu dochádza v noci počas spánku alebo v bezvedomí, keď zatínate zuby.

Ak si všimnete, že si viac hryzete do pery a trpíte bolesťou tváre a hlavy, môžete škrípať zubami bez toho, aby ste si to uvedomovali.

HRYZIETE si často PERY?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Maloklúzia/nesprávne zarovnaná čeľusť

Čeľusť, ktorá nie je správne zarovnaná, sa môže prejaviť hryzením do pier. Stáva sa to vtedy, ak horná a dolná čeľusť nie sú rovnako veľké alebo máte chýbajúce alebo abnormálne tvarované zuby. Obvykle to nie je veľký problém, ale ak vám začne spôsobovať bolesť alebo sťažuje hryzenie a žuvanie, vtedy už treba zahájiť liečbu.

Úzkosť alebo depresia

Psychické stavy môžu tiež spôsobiť hryzenie pier. Tento zlozvyk môže byť súčasťou úzkosti alebo depresie. Aj ľudia s autizmom môžu mať „sebapoškodzujúce správanie“, kde patrí i hryzenie pier.

Kedy sa obrátiť na lekára?

Experti uviedli: "Príležitostné hryzenie pier pravdepodobne nebude problém. Ak to však prejde do chronického štádia, už to môže byť väčší stres pre telo a môže vo veľkom podráždiť pokožku. Ak vás znepokojuje, ako často si vy alebo vaše dieťa hryzie do pier, porozprávajte sa so svojim zubným lekárom či iným odborníkom, ktorý vám pomôže určiť závažnosť, príčinu a najlepšiu formu liečby."

Ak by vám lekár zistil, že je za tým porucha TMJ, zrejme vám odporúči masáž svalov čeľuste alebo určitú stravu, ktorú zahŕňajú mäkké jedlá. V prípade potreby môžu predpísať lieky, ktoré pomôžu zmierniť bolesť a zápal v čeľustnom kĺbe. Alebo bude potrebná ortodontická liečba, aby ste napravili maloklúziu a súvisiace problémy. V zriedkavých prípadoch môže pacient potrebovať operáciu na pretvorenie čeľuste.

Viac o téme: ZdraviePeryPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9