Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepreháňate to so SPRCHOVANÍM? ČASTI tela, ktoré v skutočnosti POTREBUJÚ len VODU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci po sprche zažívame príjemný pocit znovuzrodenia, telo na tom môže byť inak. Obzvlášť vtedy, ak ho príliš zaťažujete sprchovými gélmi či mydlom. Určité partie tela totiž vyžadujú len vodu, mydlo by ich mohlo podráždiť!

Naša pokožka je domovom približne 1,5 bilióna mikróbov. Nie všetky sú však zlé, niektoré sú dokonca dôležité pre naše zdravie. Väčšinu nečistôt odstránime veľmi jednoducho, stačí použiť mydlo a vodu. Drhnutie tela agresívnymi sprchovými gélmi však nemusí byť pre telo to najlepšie. Ako sa píše na brightside.me, na tele sú partie, ktoré je potrebné umývať mydlom, no sú aj také, ktorým stačí len čistá voda.

Čítajte tiež: Pozor na OXIDÁCIU orechov: Takto spoznáte NEPRÍJEMNÝ jav, ktorý je za SRDCOVÝMI chorobami!

1. Chodidlá

Chodidlá sú jednou z častí tela, ktoré by sme si mali umývať mydlom. Mnoho z nás to však zanedbáva v domnení, že sa vyčistia samé od stekajúcej vody a sprchového gélu. No to nestačí. Táto oblasť je náchylná na tvorbu kožných plesní. Trápi najmä športovcov a tých, ktorí nosia šľapky, alebo sa veľmi potia. Dermatológovia preto odporúčajú, aby sme si ich mydlom umývali každý deň a dokonca denne používali pemzu. Rovnako netreba zabúdať na priestor medzi prstami. Aby ste zabránili šíreniu baktérií a choroboplodných zárodkov, musíte si prsty na nohách umyť mydlom a vodou a potom ich opatrne vysušiť uterákom.

2. Zadná časť krku

Táto časť tela býva často vlhká, najmä, ak máte dlhé vlasy alebo pravidelne cvičíte. Ako dobre vieme, telové roztoče aj baktérie milujú vlhké prostredie. Aby sme predišli ich tvorbe, mali by sme si zadnú časť hlavy poriadne umyť mydlom a potom zmyť vodou. Aby ste odstránili odumretú kožu, môžete použiť pílingovú špongiu.

3. Oči

Umývanie očí mydlom nie je dobrý nápad, pretože môže poškodiť rohovku a skléru oka. Oči sa vďaka slzám dokážu čistiť samé, chránia ich pred nečistotami a inými dráždivými látkami.

Nepreháňate to so SPRCHOVANÍM?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Slabiny

Slabiny sú podľa dermatológov ďalšia časť tela, ktorú by sme si mali dôkladne umývať. Nachádza sa tu veľa záhybov, kde sa môžu ukladať škodlivé baktérie. Slabiny sú náchylné na tvorbu infekcií, zarastanie chĺpkov a nepríjemný zápach. Keďže je táto oblasť tela veľmi citlivá, najlepšie urobíte, ak na umývanie tejto partie použijete jemné mydlá určené na intímnu hygienu a vyhnete sa radšej parfumovaným sprchovým gélom.

5. Pod nechtami na rukách

Pod nechtami sa môžu množiť rôzne baktérie, ktoré sa nedajú odstrániť obyčajným umytím rúk. Aby ste z týchto priestorov odstránili nečistoty, ktoré nie sú voľným okom viditeľné, namočte vatový tampón do teplej mydlovej vody a vyčistite si nechty.

6. Paže a nohy

Ak nie sú špinavé, nemusíte si ich denne umývať mydlom. Pokožka na týchto častiach tela neprodukuje veľa mazu, stačí ich len osprchovať vodou. Mydlo tiež pokožku zbytočne vysušuje.

Ako sa správne sprchovať?

  • Nesprchujte sa dlhšie ako tri minúty
  • Nepoužívajte príliš teplú vodu
  • Používajte mydlo, alebo sprchové gély s pH 5,5
  • Pokožku po osprchovaní nedrhnite, jemne odsajte nadbytočnú vodu
  • Ak je koža suchá, hydratujte ju
Viac o téme: ZdravieTeloHygienaSprchovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9