Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jeden z TOP liekov proti BOLESTI môže ovplyvniť TEHOTENSTVO: ZÁCHRANA pred POTRATOM?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bežne po ňom siahame vtedy, keď chceme zahnať bolesti. Údajne však môže mať aj iný účinok. Mnohí tak nevedia, že v domácej lekárničke majú tabletky, ktoré by mohli podporiť snahu o založenie novej rodiny.

Užívanie aspirínu päť dní v týždni môže znížiť riziko straty tehotenstva, ako tvrdia odborníci. Údaje z testov ukazujú, že ženy, ktoré sa pokúšali otehotnieť a v minulosti prekonali straty tehotenstva, mali lepšie výsledky pri užívaní lieku proti bolesti, ako sa uvádza na thesun.co.uk

Čítajte tiež: Chúlostivá vec na TOALETE, o ktorej sa mlčí: Mnohí s tým majú PROBLÉM po veľkej POTREBE!

Väčší účinok tabletky pred tehotenstvom

Odborníci z Emory University a Národného zdravotného ústavu použili údaje zo štúdie s názvom Účinky aspirínu na graviditu a reprodukciu (EAGeR). Zistili, že prínos aspirínu bol silnejší u žien, ktoré ho začali užívať pred tehotenstvom, a slabší, ak ho začali užívať po šiestom týždni tehotenstva. V rámci štúdie odborníci skúmali účinky liečby nízkou dávkou aspirínu na stratu tehotenstva a narodenie dieťaťa. Za týmto účelom sa zamerali na 1 227 žien, ktoré sa pokúšali otehotnieť po jednej alebo dvoch predchádzajúcich stratách z tehotenstva. 

Odborníci poznamenali, že nie všetci pacienti v skúške dodržiavali protokol o aspiríne. Odborníci použili štúdiu EAGer na porovnanie pravdepodobnosti tehotenstva, straty tehotenstva a pôrodov, ku ktorým by mohlo dôjsť pri vysokej miere užívania aspirínu v porovnaní s placebom. 

Analýza ukázala, že užívanie nízkych dávok aspirínu päť až sedem dní v týždni u pacientiek viedlo k ôsmim ďalším tehotenstvám. Tiež sa zistilo, že u tých, ktorí pravidelne užívali aspirín, došlo o šesť strát tehotenstiev menej a nakoniec k 15 ďalším pôrodom na každých 100 žien v klinickom skúšaní. 

Jeden z TOP liekov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sú potrebné ďalšie výskumy

Autori tvrdia, že aspirín môže byť efektívny pri pohľade na reprodukčné výsledky u žien, ktoré sa snažia otehotnieť. Samozrejme, ak je žena tehotná a chce začať užívať nové lieky, mala by sa v prvom rade poradiť so svojím lekárom. Navyše, gynekologička Shreee Dattaová upozorňuje, že sú potrebné ešte ďalšie výskumy na potvrdenie účinku aspirínu. 

Ako dodala odborníčka, nízke dávky aspirínu sa už používajú počas tehotenstva, no najčastejšie na prevenciu alebo oddialenie nástupu vysokého krvného tlaku. 

„Váš lekár môže navrhnúť, aby ste užívali aspirín, ak máte zdravotné ťažkosti, ako je antifosfolipidový syndróm, máte 40 alebo viac rokov alebo ste opakovane potratili. Predpokladá sa, že aspirín nie je škodlivý pre vás alebo vaše dieťa, ale môže byť ovplyvnený inými liekmi. To znamená, že lekár sa najprv pozrie na to, aké lieky už užívate a na váš celkový zdravotný stav, kým vám predpíše aspirín.“

Gynekologička však uviedla, že jedna vec je v spomínanej štúdii zaujímavá. Určuje, kedy by ste mali brať aspirín. 

 „Na druhej strane neuvádza sa, koľko tehotenských strát u žien bolo zahrnutých v čiastkovej štúdii. Pretože bola vybratá skupina pacientov z pôvodnej štúdie, je ich počet menší a je ťažké vedieť, aké presné sú zistenia. Hoci môže byť štúdia užitočná pre malú skupinu žien, musíme sa pozrieť na podrobnosti celej analýzy, aby sme mohli usúdiť, aké užitočné je to pre pacientov. Rozhodne je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti, aby sa mohli vykonať väčšie zmeny súčasných odporúčaní.“ 

Viac o téme: ZdravieLiekAspirínTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9