Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyčistite si PĽÚCA od toxínov a nikotínu už za pár DNÍ: Chytíte druhý DYCH bez použitia liekov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pľúca sú dôležitý orgán v tele a keď nie sú v poriadku, trpí celé telo. Svoje o tom vedia ľudia, ktorí sa nakazili koronavírusom COVID -19. Existuje však spôsob, ako ich ochrániť aj v tomto náročnom období bez použitia liekov.

Pľúca sú samočistiace orgány, ktoré sa začnú hojiť, akonáhle prestanú byť vystavené škodlivým látkam. Škodí im znečistené ovzdušie, toxíny, ktoré sa vo vzduchu nachádzajú, či cigaretový dym. Keď sú v ohrození, hlien sa v nich začne zhromažďovať, aby zachytil mikróby a patogény a problém je na svete. Výsledkom je zhoršené dýchanie a záchvaty kašľa. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS prezradí aj tento varovný SIGNÁL: Príznak, ktorý si všimnete na ZÁCHODE!

Ako sa píše na medicalnewstoday.com, najviac ohrozenou skupinou sú ľudia, ktorí už trpia chronickými stavmi ako je astma, chronická obštrukčná choroba pľúc a cystická fibróza. Tieto ochorenia spôsobujú nadmernú tvorbu hlienu alebo neobvykle hustý hlien, ktorý môže upchať pľúca. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má znečistené ovzdušie na svedomí 4,2 milióna obetí ročne. Odborníci sú presvedčení, že stav pľúc sa dá zlepšiť pomocou techník, ktoré vyčistia pľúca od hlienu a dráždivých látok. Niektoré z nich dokonca pomáhajú zlepšiť ich kapacitu, znižujú zápal a účinky znečistenia. Ako si vyčistiť pľúca?

Techniky na čistenie pľúc:

Inhalácia

Parná terapia alebo inhalácia zahŕňa vdychovanie vodnej pary, po ktorej sa otvoria dýchacie cesty a z pľúc sa odvádza hlien. Ľudia, ktorí trpia ochorením tohto dôležitého orgánu, môžu spozorovať zhoršenie príznakov, keď je vonku chladno a sucho. Takéto počasie môže vysušiť sliznice dýchacích ciest a obmedziť prietok krvi. Naopak, para dodáva vzduchu teplo a vlhkosť. Vdýchnutie vodnej pary môže poskytnúť okamžitú úľavu a pomáha ľuďom ľahšie dýchať.

Vyčistite si PĽÚCA od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riadený kašeľ

Kašeľ je spôsob, ktorým telo prirodzene vylučuje toxíny, ktoré sa zachytávajú v hliene. Kontrolovaný kašeľ uvoľňuje prebytočný hlien v pľúcach a vysiela ho hore dýchacími cestami. Ak si chcete vyčistiť pľúca od nadmerného hlienu, vyskúšajte túto metódu. Sadnite si na stoličku s uvoľnenými ramenami a držte obe chodidlá na zemi. Ruky preložte cez žalúdok, pomaly sa nadýchnite nosom vydýchnite v predklone. Pri výdychu zakašlite 2 až 3 -krát a opäť sa pomaly nadýchnite nosom. Podľa potreby opakujte.

Použitie posturálnej drenáže

Posturálna drenáž je technika, ktorá spočíva v ľahu v rôznych polohách, aby sa pomocou gravitácie odstránil hlien z pľúc. Táto praktika zlepšuje dýchanie a pomáha pri liečbe alebo prevencii pľúcnych infekcií. Ako vykonávať posturálnu drenáž?

1. Na chrbte

Ľahnite si na zem alebo na posteľ. Umiestnite vankúše pod boky, aby bol hrudník nižšie. Pomaly sa nadýchnite nosom a vydychujte ústami. Každý výdych by mal trvať dvakrát tak dlho ako nádych. Dýchajte takto niekoľko minút.

2. Na strane

Ľahnite si na jednu stranu, hlavu položte na ruku alebo vankúš. Pod boky položte vankúše. Použite dychové cvičenie ako v bode 1. Zopakujte aj na druhú stranu.

3. Na bruchu

Na podlahu položte viacero vankúšov. Ľahnite si na ne, boky musia byť vyššie ako hrudník. Nasleduje dychové cvičenie ako v bode 1. Opakujte niekoľkokrát.

Cvičenie

Pravidelné cvičenie môže zlepšiť fyzické a duševné zdravie ľudí a znižuje riziko mnohých zdravotných problémov ako je mozgová príhoda a srdcové ochorenia. Cvičenie núti svaly pracovať tvrdšie, čo zvyšuje dychovú frekvenciu tela a svaly dostávajú viac kyslíka. Zlepšuje sa cirkulácia, vďaka čomu telo efektívnejšie odstraňuje prebytočný oxid uhličitý, ktorý si telo vytvára pri cvičení. Aj keď cvičenie môže byť pre ľudí s chronickými pľúcnymi problémami náročnejšie, pravidelný pohyb im prospeje.

Vyčistite si PĽÚCA od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje veľa antioxidantov, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal v pľúcach. Tieto zlúčeniny dokonca chránia pľúcne tkanivo pred škodlivými účinkami vdychovania dymu. Nedávna štúdia, do ktorej bolo zapojených viac ako tisíc dospelých v Kórei, uviedla, že ľudia, ktorí pili najmenej 2 šálky zeleného čaju denne, mali lepšiu funkciu pľúc ako tí, ktorí ho nepili vôbec.

Protizápalové jedlá

Zápal dýchacích ciest môže sťažiť dýchanie a tlak na hrudníku. Pomôcť môžu protizápalové jedlá, ktoré zmiernia nepríjemné príznaky. Do svojho jedálnička pridajte kurkumu, čučoriedku, olivy, vlašské orechy, strukoviny a listovú zeleninu.

Poklepávanie hrudníka

Poklepávanie hrudníka je ďalším efektívnym spôsobom, ako odstrániť prebytočný hlien z pľúc. Zdravotnícky pracovník alebo terapeut používa pri tejto technike ruku, ktorou rytmicky poklepáva na hrudnú stenu, aby uvoľnil uviaznutý hlien v pľúcach.

Viac o téme: ZdraviePľúca
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9