Pozor na BOLESŤ hlavy na tejto strane: Kedy už môže ísť o PREDZVESŤ vážneho stavu!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-04 13:00:00

Zažiť bolesť hlavy, ktorá postihuje ľavú stranu, môže byť alarmujúce, ak nepoznáme príčinu. V skutočnosti to však nemusí znamenať nič hrozné. Bolesťami hlavy trpí 50 percent dospelých na celom svete a len zlomok z nich je predzvesťou niečoho vážneho. 

Na to, aby sme zistili, či môže bolesť hlavy na ľavej strane znamenať niečo vážne a treba navštíviť lekára, je potrebné poznať rozdiel medzi príznakmi primárnej bolesti hlavy a závažnejším stavom, píše portál medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS prezradí aj tento varovný SIGNÁL: Príznak, ktorý si všimnete na ZÁCHODE!

Rýchle fakty o bolesti hlavy na ľavej strane

  • Niektoré nešpecifické a nezávažné príčiny môžu spôsobovať bolesť iba na ľavej strane
  • Väčšina bežných príčin nie je závažná a dá sa priamo liečiť
  • Pochopenie príčin a príznakov primárnych bolestí hlavy, ktoré môžu spôsobovať bolesť na ľavej strane, vám pomôže odlíšiť ich od vážnejších stavov

Tri hlavné tipy primárnych bolestí hlavy

Migrény

Migréna vyvoláva pulzujúcu bolesť na jednej strane hlavy. Môže byť spojená s nevoľnosťami a citlivosťou na svetlo, postihnutý môže mať vizuálne problémy ako je „blikanie v očiach“ či cikcakovité čiary. Predpokladá sa, že súvisí so zvýšeným prietokom krvi do hlavy. 

Príčiny nie sú celkom jasné, migrénu môže vyvolať únava, príliš veľa spánku, žiarivé a blikajúce svetlá, určité potraviny, ako napríklad alkohol, syr či čokoláda, hluk, silný zápach alebo vôňa, hormonálne zmeny. 

Tenzné bolesti hlavy

Patria k najčastejším typom bolesti. Tvoria až 42 percent bolestí hlavy na celom svete. Súvisia so stiahnutím svalov šije a skalpu. Sú mierne až stredné a prítomný je často tlak. Buď začínajú v zadnej časti hlavy a postupujú dopredu po jednej alebo oboch stranách hlavy, môže to byť aj naopak, teda spredu dozadu. Niekedy trvajú pol hodiny, inokedy pretrvajú viac dní. Vo všeobecnosti nie sú nebezpečné. 

Prejavia sa ako naliehavá bolesť s pocitom, akoby ste mali hlavu vo zveráku. Častejšie sa s nimi stretávame na konci dňa. Predpokladá sa, že tento typ bolesti súvisí so svalovým napätím. Majú tendenciu byť vyvolané stresom, zlým držaním tela, napätím v oblasti krku alebo ramien či predchádzajúcim poranením krku. 

Klastrové bolesti hlavy

Typické pre ne je to, že nastupujú v skupinách a často úplne bez varovania. Sú mimoriadne bolestivé. Postihnutý zrazu pocíti prudkú bolesť za okom, spánkom, na jednej strane čela alebo na jednej strane hlavy. Častejšie na ľavej, no môže sa objaviť aj na pravej. Silná bolesť trvá 30 minút až hodinu, menej intenzívna pretrváva zhruba tri hodiny. Klastrové bolesti hlavy sa zvyčajne vyskytujú každý deň v podobnom čase, pri záchvatoch, ktoré môžu trvať 4 až 12 týždňov. Časté sú na jar alebo na jeseň.

Príčina jasná nie je, predpokladá sa však, že súvisia s hypotalamom, tzv. biologickými hodinami mozgu. Spôsobiť ich môže aj upchatý nos alebo nádcha.

Najčastejšie príčiny bolestí hlavy na ľavej strane

  • Zranenia
  • Zápalové ochorenie
  • Problémy s krvnými cievami
  • Nadužívanie liekov
  • Zápal prínosových dutín

Bolesť hlavy na ľavej strane niekedy nie je primárnou bolesťou hlavy, ale je spôsobená základným stavom. Niektoré sú vážnejšie ako iné. Medzi vážnejšie základné príčiny bolesti hlavy na ľavej strane patria zranenie, zápalové ochorenie a problémy s krvnými cievami. K menej závažným zaraďujeme nadmerné užívanie liekov proti bolesti a nádchu či upchatý nos.

Kedy navštíviť lekára

Ak sa bolesti hlavy objavia u dieťaťa alebo po 50. roku života a neustále sa zhoršujú alebo sa mení ich povaha, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. Tiež, keď je bolesť príliš silná a nezmierňuje sa. Rovnako, ak je s bolesťou spojené rozmazané videnie, nadmerné potenie alebo sa pridruží horúčka. Dôvodom na konzultáciu s odborníkom sú aj bolesti hlavy, ktoré sa objavia po údere alebo pocítite zmenu v psychike.

Liečba a prevencia

Väčšina bolestí hlavy sa dá liečiť pomocou liekov tlmiacich bolesť. Ak nestačia bežne dostupné medikamenty, lekár môže po zhodnotení stavu predpísať silnejšie lieky proti bolesti alebo svalové relaxanciá, ak je migréna alebo tenzná bolesť hlavy silnejšia. Zhlukové bolesti hlavy sa dajú liečiť inhaláciou čistého kyslíka.

Pomôcť môže aj zmena životného štýlu

  • Relaxačné techniky: Joga alebo iné relaxačné techniky môžu pomôcť uvoľniť telo i myseľ. Relaxácia zníži svalové napätie a pravdepodobnosť bolesti hlavy a migrény vyvolanej stresom.
  • Vyhýbanie sa potravinovým spúšťačom: Mali by ste sa vyhnúť spúšťačom migrény, ako je kofeín, alkohol a syr.
  • Pobyt vonku: Vychádzky a športová aktivita prispievajú k uvoľneniu, a tým potlačeniu bolestí.

Ak sa vám bolesti hlavy opakujú, mali by ste sa v každom prípade poradiť s lekárom, ktorý môže naordinovať zodpovedajúcu liečbu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba bolesti hlavy

2021-01-04 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia