Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Naša teplota nie je to, čo si myslíte: Odteraz sa na TEPLOMER budete pozerať inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Normálna telesná teplota je už desiatky rokov pevne stanovená na 37 °C. Všetky teploty nad predstavujú zvýšenú teplotu, alebo horúčku. Za posledné dve desaťročia sa však toto číslo pohlo smerom nadol. Aká by teda mala byť optimálna teplota tela?

Priemernú teplotu ľudského tela ako prvý stanovil nemecký lekár Carl Wunderlich, podľa ktorého by sa mala pohybovať okolo 37 °C. Od nej sa dá určiť, či je niekto podchladený, alebo má horúčku. Viaceré štúdie však ukazujú, že za posledné dve desaťročia priemerná telesná teplota zdravého človeka mierne klesla, ako sa píše na sciencedaily.com

Čítajte tiež: Za sľubmi sa môžu skrývať KLAMSTVÁ: PRAVDA o doplnku výživy, ktorý vás SKLAME!

Výskum z roku 2017, ktorého sa vo Veľkej Británii zúčastnilo 35-tisíc dospelých ukázal, že ich priemerná telesná teplota klesla na 36,6 °C. Podobný výskum sa uskutočnil v roku 2019 aj v Amerike, kde u pozorovaných vedci zistili pokles na 36,4 °C. Teóriu potvrdzuje aj štúdia medzinárodného tímu odborníkov, ktorí sa zamerali na bolívijsky kmeň Tsimane. Ako uviedol hlavný antropológ Michael Gurven, telesná teplota obyvateľov Amazonky klesla na 36,6 °C.

„Počas celého výskumu sme používali tie isté prístroje, takže k poklesu nemohlo dôjsť použitím rozličných teplomerov,“ povedal.

Medicína pokročila

Vedci preto pátrali, prečo k zníženiu telesnej teploty došlo. Jedna z hlavných hypotéz hovorí, že za to môže menej chorôb a infekcií. 

Behom rokov totiž medicína urobila veľký krok vpred, zlepšil sa hygienický štandard ľudí, ktorí majú aj lepší prístup k pitnej vode. Ochoreniam vieme predchádzať očkovaním, alebo použitím liekov,“ vysvetlil.

Zároveň však dodal, že Bolívia nepatrí medzi krajiny s najmodernejším medicínskym vybavením, preto sa vedci nemôžu spoliehať na to, že za poklesom teploty je práve tento faktor.

Naša teplota nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lepšie celkové zdravie a moderná technológia

Ďalšia hypotéza hovorí, že celkové zdravie ľudí je na tom lepšie ako pred mnohými rokmi, takže na boj s infekciou vynakladá telo menej úsilia. Mnohé ochorenia vieme liečiť rýchlejšie a efektívnejšie.

„Kým v minulosti človek bojoval s infekciou zvýšenou teplotou, teraz si pomôže liečivom, takže k zvýšeniu ani nedôjde,“ vysvetlil.

Iná možnosť je, že naše telá nemusia toľko pracovať na regulácii vnútornej teploty vďaka klimatizácii a kúreniu. Členovia bolívijského kmeňa síce nepoužívajú žiadnu pokrokovú technológiu pri zmene ročných období, no majú prístup k oblečeniu a prikrývkam, čiže sa dokonale vedia zahriať.

Univerzálna telesná teplota neexistuje

Vedcov spočiatku prekvapilo, že nenašli jednu hlavnú príčinu, ktorá by mohla vysvetliť pokles telesnej teploty. 

„Pravdepodobne ide o kombináciu viacerých faktorov, všetky však poukazujú na zlepšené zdravotné podmienky,“ uviedol Gurven.

Podľa neho neexistuje univerzálna normálna telesná teplota, ktorú by mal mať každý jeden človek na Zemi.

„Jeden môže mať teplotu 36,4, iný 37 a sú na tom zdravotne rovnako dobre,“ dodal.

Aká je normálna teplota tela?

Normálna telesná teplota sa pohybuje medzi 36 až 37 stupňov. Počas dňa však môže kolísať. Najnižšia je skoro ráno, cez deň postupne stúpa a počas spánku opäť klesne. Horúčka je znakom, že sa s telom niečo deje. Zvýšená teplota neznamená okamžite, že telo má nejaký problém. Rovnako to platí aj keď teplota klesne pod 35 stupňov. Vtedy hovoríme o možnom podchladení, alebo hypotermii. Na telesnú teplotu vplýva množstvo faktorov.

Čo ju môže ovplyvniť?

  • teplota okolia
  • priveľa vrstiev oblečenia
  • menštruačný cyklus
  • konzumácia ťažkých jedál
  • vypäté emócie
  • fyzická námaha
Viac o téme: TeplomerMedicínaTelesná teplota
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9