Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tieto NÍZKOTUČNÉ výrobky nie sú najlepšou voľbou: Spojitosť s ťažkým neurologickým POSTIHNUTÍM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spočiatku nenápadná choroba, ktorá sa zhoršuje v priebehu niekoľkých rokov. Taká je Parkinsonova choroba, ktorá človeku doslova vezme život. Hoci sa nedá úplne zastaviť, strava by mohla spomaliť jeho nástup či priebeh. Sú tu však potraviny, ktoré majú opačný účinok!

Jeden výskum sa pokúšal zistiť rizikové faktory spojené s Parkinsonovou chorobou. Výsledky boli zaujímavé. Vedci odhalili spojenie nízkotučných mliečnych výrobkov s miernym nárastom Parkinsonovej choroby a ako sa zdá, riziko určuje skonzumované množstvo, uvádza sa na express.co.uk.

Čítajte tiež: NAJEFEKTÍVNEJŠÍ spôsob prípravy RYŽE, pri ktorom nehrozí OTRAVA: Minimálne nebezpečenstvo!

Ako vzniká choroba? 

Parkinsonova choroba je stav, pri ktorom sa časti mozgu postupne poškodzujú, pričom to trvá aj celé roky. Spôsobuje ju strata nervových buniek v časti mozgu zvanej substantia nigra. Ako vysvetľuje Národná zdravotná služba (NHS), nervové bunky v tejto časti mozgu sú zodpovedné za produkciu chemikálie zvanej dopamín. Tento hormón je spojením medzi časťami mozgu a nervového systému, ktoré pomáhajú riadiť a koordinovať pohyby tela. Narušenie uvoľňovania dopamínu vedie k radu telesných a duševných porúch, ktoré sa časom postupne zhoršujú.

Tieto NÍZKOTUČNÉ výrobky nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Strava ako riziko

Bohužiaľ, v súčasnosti neexistuje žiadny liek na Parkinsonovu chorobu a taktiež žiadny známy spôsob, ako jej zabrániť. Výskum však odhalil množstvo možných rizikových asociácií pre Parkinsonovu chorobu, ktoré zahŕňajú genetické faktory, faktory životného prostredia a životný štýl.

Z hľadiska modifikovateľných rizikových faktorov výskum naznačuje, že pri Parkinsonovej chorobe môže hrať úlohu strava. Štúdia publikovaná v časopise Neurology zistila, že u ľudí, ktorí konzumovali tri alebo viac dávok nízkotučných mliečnych výrobkov každý deň, bola pravdepodobnosť vzniku ochorenia o niečo vyššia ako u tých, ktorí konzumovali menej ako jednu porciu denne.

V štúdii vedci z Harvardu analyzovali približne 25 rokov údaje o 80 736 ženách a 48 610 mužoch. Účastníci vyplňovali dva dotazníky. Jeden bol zdravotný, ktorý vypĺňali raz za dva roky a potom mali dotazníky týkajúce sa stravovania každé štyri roky. Za ten čas sa u 1 036 ľudí vyvinula Parkinsonova choroba. Vedci následne identifikovali súvislosť medzi konzumáciou plnotučných mliečnych výrobkov a rizikom Parkinsonovej choroby.

Tí, ktorí konzumovali najmenej tri porcie nízkotučných mliečnych výrobkov denne, mali jednu percentuálnu šancu na rozvoj Parkinsonovej choroby počas 25-ročného obdobia, v porovnaní s 0,6 percentami u tých, ktorí konzumovali menej ako jednu porciu denne.

Claire Baleová, vedúca oddelenia výskumu a komunikácie v spoločnosti Parkinson's UK, v komentári k zisteniam uviedla: „Táto štúdia zdôrazňuje potenciálne zaujímavé spojenie medzi mliečnymi výrobkami a Parkinsonovou chorobou, ale nehovorí nám, ako by tieto dve veci mohli byť prepojené. Je skutočne dôležité poukázať na to, že riziko vzniku Parkinsonovej choroby bolo stále veľmi nízke (okolo jedného zo 100), dokonca aj u tých, ktorí konzumovali veľa mliečnych výrobkov, takže nie je dôvod, aby ľudia na základe tohto výskumu uskutočňovali zmeny vo svojej strave.“

Tieto NÍZKOTUČNÉ výrobky nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie rizikové faktory

Predpokladá sa, že k stavu môžu prispievať pesticídy a herbicídy používané v poľnohospodárstve a doprave alebo priemyselné znečistenie.

„Dôkazy spájajúce environmentálne faktory s Parkinsonovou chorobou sú nepresvedčivé,“ tvrdí NHS.

Genetické faktory majú však presvedčivejšiu súvislosť, aj keď nie je jasné, ako presne spôsobujú, že sú niektorí náchylnejší na tento stav.

„V priebehu rokov vedci študovali DNA ľudí s Parkinsonovou chorobou a porovnávali ich gény,“ vysvetľuje Parkinsonova nadácia (PF).

Aj keď má niekto génovú mutáciu spojenú s Parkinsonovou chorobou, pravdepodobnosť vzniku ochorenia je nízka.

„Je to preto, lebo vedci len začínajú chápať úlohu génov v Parkinsonovej chorobe - napríklad ako určité gény spôsobujú chorobu a ako môžu iné gény chrániť niektorých pred jej vývojom,“ tvrdí Parkinsonova nadácia (PF). Momentálne vieme, že genetika, vplyvy prostredia a výber životného štýlu spoločne určujú, či sa u niekoho rozvinie Parkinsonova choroba.“

Viac o téme: ZdravieStravaMliečne výrobkyParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9