15 bežných VECÍ, ktoré používate, no mali byť dávno v KOŠI: Takto si zbytočne ŠKODÍTE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-07 06:00:00

Potravinové výrobky po dobe spotreby neváhame vyhodiť, lebo vieme, že môžu byť škodlivé pre zdravie. V skutočnosti má však snáď každý z nás príbytok plný vecí, ktoré už dávno mali byť na skládke, no my ich stále používame. A neuvedomujeme si, že sú rovnako škodlivé ako staré potraviny!

Stačí sa pozrieť do kozmetickej taštičky alebo sa prejsť po byte či dome a určite aj vy nájdete niektorú z vecí, ktorú odborníci radia vyhodiť omnoho skôr, než to ľudia v skutočnosti robia. Portál brightside.me prináša zoznam 15 vecí, pri ktorých by ste si mali pozrieť dátum spotreby alebo sa zamyslieť nad tým, ako dlho ich puožívame a úprimne si odpovedať, či by sme sa ich predsa len nemali zbaviť.

Čítajte tiež: Chutný spôsob, ako PORAZIŤ vysoký krvný tlak: Vášmu SRDCU sa uľaví vďaka tejto strave!

Maskara

Výrobky na líčenie očí majú najkratšiu životnosť. Pri nanášaní maskary končia baktérie z mihalníc na kefke a každým použitím je ich viac a viac. Odborníci odporúčajú meniť maskaru každé 3 mesiace, pretože dlhšie používanie tohto produktu môže viesť k infekcii očí.

Mejkap

V priemere sa dá podkladová báza používať asi rok, no je potrebné brať do úvahy podmienky skladovania a zloženie produktu. Mejkap v nádobe, z ktorej sa nanáša špongiou alebo dokonca prstami, sa môže stať po 6 mesiacoch nepoužiteľným. Pri používaní mejkapu takýmto spôsobom sa do produktu dostanú choroboplodné zárodky, ktoré môžu viesť k tvorbe akné a iným kožným problémom.

Gumičky do vlasov

Zdá sa to málo pravdepodobné, no staré gumičky môžu byť dôvodom horšej kvality vlasov a ich lámavosti. Ak ich používate často a dlho, elasticita je slabšia alebo nie sú také celistvé ako na začiatku a môžu škodiť vlasom.

Vlhčené obrúsky

Dezinfekčné vlhčené utierky sa môžu po otvorení obvykle skladovať až rok, aj keď to závisí od značky. Potom strácajú antibakteriálne vlastnosti. Ak však boli skladované nesprávne, mali by ste sa ich zbaviť ešte skôr. Konzervačné látky v tomto produkte sa zničia, ak sa skladujú na príliš teplom alebo chladnom mieste. Niekedy ich môžu napadnúť aj baktérie či plesne.

Gély na pranie

Čistiace gély na pranie si zachovajú svoje vlastnosti po dobu 6 mesiacov od otvorenia fľaše. Správne skladovaný klasický prací prášok vydrží dlhšie, no musíte dávať pozor na to, aby nebol vystavený vlhkosti. Kašovitý a hrudkovitý prášok už nebude taký efektívny ako suchý.

Toaletná kefa

Tento nenápadný predmet sa dá v rohu toalety uchovať roky. Avšak, aj keď ju očistíte každý týždeň, nedokážete ju zbaviť všetkých baktérií. Kefu je potrebné vymeniť vždy, keď sa jej štetiny začnú deformovať alebo žltnúť.

Sprchové závesy

Závesy v kúpeľni sú denne mokré a časom na nich začnú rásť plesne. Preto by ste ich mali vyčistiť a poriadne vysušiť minimálne raz mesačne a po roku používania vymeniť za nové.

Gumené hračky do kúpeľa

O tom, čo všetko v ich útrobách možno nájsť, sa už popísalo veľa. Tieto hračky by sa mali vymieňať každé 2–3 mesiace. Tvoria sa v nich totiž plesne, ktoré môžu byť pre dieťa nebezpečné. Ak chcete predĺžiť ich životnosť, opláchnite ich po každom použití vriacou vodou a saponátom. Otvor v nich môžete tiež utesniť lepidlom, aby sa voda nedostala dovnútra.

Teflón

Teflónové panvice vydržia iba 2 až 3 roky a potom je potrebné tento riad vymeniť, aj keď povlak vyzerá neporušený. Dlhodobé používanie totiž môže byť zdraviu škodlivé, pretože teflón vypúšťa až 6 toxických plynov.

Silikónová kuchynská kefka

Silikón je tepelne odolný materiál, ale pri pravidelnom vystavení vysokým teplotám sa môže jeho kvalita začať zhoršovať. Okrem toho je dosť mäkký a môže sa počas procesu varenia poškodiť. Aby ste zabránili kontaminácii potravín silikónovými časticami, odporúča sa silikónové výrobky do kuchyne meniť každé 2 roky.

Strúhadlá a krájače zeleniny

Je nesmierne ťažké úplne umyť strúhadlo a zbaviť ho zvyškov jedla a choroboplodných zárodkov, ktoré na ňom žijú. Čepele sa navyše časom otupia a strúhadlo sa stáva menej efektívnym. Vhodné je ho vymeniť po 3 až 4 rokoch používania.

Špongie na riad

Penové špongie môžu byť živnou pôdou pre baktérie a dokonca aj plesne. Špongie s malými vláknami by sa mali meniť častejšie, najlepšie každý týždeň, a špongie s veľkými - každé 2 týždne, pretože sú lepšie vetrané a rýchlejšie schnú.

Spodná bielizeň

Hneď po vytvorení dierok alebo zápachu sa odporúča spodnú bielizeň vyhodiť. Ukázalo sa, že baktérie, ako napríklad E. coli, môžu zostať aj na opratých nohavičkách. Vo väčšine prípadov to nevedie k zdravotným problémom, ale stále je hygienickejšie vymieňať spodnú bielizeň aspoň raz ročne za novú. Rovnaké pravidlo platí aj pre tango nohavičky, ale keďže tesne priliehajú k intímnym častiam tela a bývajú vyrobené zo syntetických materiálov, je väčšia pravdepodobnosť, že sa stanú miestom pre infekcie, takže by ste mali myslieť na ich častejšiu výmenu. 

Menštruačné tampóny a vložky

Vložky a tampóny majú dátum spotreby. Niektorí výrobcovia ho uvádzajú na obale a sú to zvyčajne 3 roky, zatiaľ čo iní dátum exspirácie neudávajú. V každom prípade je lepšie skladovať predmety osobnej hygieny najdlhšie 2 až 3 roky, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam spôsobeným rastom plesní či výskytu baktérií. Aj kvalita materiálu sa časom znižuje. Vhodné je skladovať ich na suchom mieste mimo kúpeľne, lebo dobre absorbujú vlhkosť, čo podporuje rast baktérií.

Žiletky

Je potrebné ich meniť častejšie, ako si väčšina ľudí uvedomuje. Výrobcovia obvykle odporúčajú pri každodennom použití meniť holiacu hlavicu po 1 až 2 týždňoch používania a pre tých, ktorí používajú holiaci strojček dvakrát týždenne, majú odporučanie meniť ju po 4 až 6 týždňoch.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie hygiena prevencia veci

2020-11-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia