Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Neboli ste niekoľko dní na VEĽKEJ potrebe? 4 PROBLÉMY, ktoré sa vám telo snaží naznačiť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pár dní beháte na záchod a stále nič? V tom prípade si váš tráviaci systém zaslúži svoju pozornosť. Neexistuje žiadne pravidlo, pokiaľ ide o ideálnu frekvenciu pohybu čriev, ale ak vašu každodennú rutinu narušil tento problém a trvá už niekoľko dní, treba niečo zmeniť! 

V ideálnom prípade by sme všetci mali toaletu použiť hneď ráno, ako dodáva Tarek Hassanein, MD, FACG, gastroenterológ a profesor medicíny na Kalifornskej lekárskej fakulte. Samozrejme, nie každý chodí na veľkú potrebu každý deň. Ak ste zvyknutí na pravidelnú frekvenciu a črevá sa vám nepohli už 5 až 7 dní, niečo nie je v poriadku, ako sa píše na livestrong.com.

Čítajte tiež: Husté a dlhé MIHALNICE bez umelého predlžovania: STRAVA, vďaka ktorej budete mať pohľad bohyne

Skôr, ako sa začnete obávať alebo siahnete po preháňadlách, zvážte niekoľko z týchto opatrení.

Chýba vám vláknina a tekutiny

Ak ste niekoľko dní nešli na veľkú potrebu a jete menej zeleniny, vaše telo môže mať nedostatok vlákniny. Podľa Dr. Hassaneina väčšina Američanov vo svojej každodennej strave nemá zahrnuté dostatočné množstvo vlákniny a to môže spomaliť motilitu čriev.

V ideálnom prípade by sa ženy mali zamerať na príjem medzi 21 až 25 gramami vlákniny denne, zatiaľ čo muži by podľa Mayo Clinic mali dostať asi 30 až 38 gramov denne. Potraviny, ako sú maliny, hrušky, jablká, zelený hrášok, brokolica, ružičkový kel a celé zrná vám môžu pomôcť zvýšiť denný obsah vlákniny. Na druhej strane, vláknina sama o sebe nemusí byť riešením. Pravdepodobne budete musieť zvýšiť príjem tekutín, aby sa dalo vaše trávenie opäť do pohybu. 

Hoci neexistuje žiadne pravidlo, čo sa týka minimálnej dennej potrebe vody, ak máte ťažkosti so stolicou, musíte zvýšiť príjem tekutín vodou, alebo ovocím a zeleninou. Podľa dietetika Leigh Renwicka, RD, zavedenie niektorých doplnkov vlákniny môže tiež pomôcť pri podpore pohybu. Psyllium, guarová guma alebo arabská guma je niekoľko doplnkov vlákniny, ktoré môžete vyskúšať na podporu pohybu.

Na vine je nedostatok pohybu

Ďalším dôvodom, prečo sa môžu vyskytnúť určité tráviace problémy je nedostatok pohybu. Cvičenie môže zvýšiť prietok krvi a môže podporovať pravidelné, zdravé črevné pohyby, ako hovorí Dr. Hassanein.

Neboli ste niekoľko dní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vo všeobecnosti by ste sa mali zamerať na dosiahnutie minima, čiže 150 minút kardiovaskulárnej aktivity so strednou intenzitou každý týždeň, podľa Centier kontroly a prevencie chorôb. Každodenná kardio aktivita, ako je chôdza alebo pešia turistika, povzbudí nielen denné vyprázdňovanie, ale tiež vám pomôže v chudnutí.

Intenzívnejšie cvičenie, ako napríklad vytrvalostné tréningy na dlhé vzdialenosti, však môže preťažiť váš tráviaci systém, hovorí Renwick. Dlhodobé vytrvalostné cvičenie môže znížiť produkciu plynu v tele a absorpciu živín a v niektorých prípadoch môže viesť k bolesti brucha alebo uvoľneniu stolice.

Ste vystresovaní

Máte naplánované rôzne akcie s kamarátmi, do toho práca a posilňovňa, ale čas na veľkú potrebu nikde. Ak žijete stresujúcim alebo hektickým životným štýlom, možno si budete musieť vyhradiť čas na to, aby ste využili kúpeľňu a nacvičili si niektoré relaxačné techniky na podporu pohybu čriev, odporúča Renwick. Verte tomu alebo nie, stres môže váš tráviaci systém vystrašiť. Podľa Medzinárodnej nadácie pre gastrointestinálne poruchy (IFFGD) váš nervový systém riadi rôzne časti tela vrátane gastrointestinálneho systému.

Cvičenie dýchania je podľa IFFGD jedným zo spôsobov, ako zlepšiť spojenie mozog-črevo. Sústreďte sa len na svoje dýchanie, zhlboka sa nadýchnite a pomaly vydýchnite päťkrát po sebe. Pokračovanie tohto procesu po dobu 5 až 10 dychov môže pomôcť podporiť relaxáciu.

Neboli ste niekoľko dní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Testovanie progresívnych svalových relaxačných techník je podľa metódy IFFGD ďalšou metódou, ktorú môžete vyskúšať na podporu zdravého trávenia. Pomaly stiahnite svaly na čele na tri až štyri sekundy a potom uvoľnite sval. Všimnite si rozdiel v pocite. Potom pomaly postupujte dolu telom pomocou rovnakej techniky.

Chýbajú vám určité vitamíny

Vinníkom môže byť nedostatok vitamínu B12. Podľa Národných zdravotných ústavov (NIH) môže nedostatok vitamínu B12 okrem slabosti, únavy, straty chuti do jedla a chudnutia spôsobiť aj zápchu. Dospelé ženy a muži by sa mali snažiť prijať okolo 2,4 mikrogramov vitamínu B12 každý deň. Morské plody ako mušle, pstruhy, lososy a tuniaky obsahujú veľké množstvo tohto vitamínu a poskytujú viac ako 100 percent dennej odporúčanej hodnoty.

Ak však nejete mäso, zvážte doplnok B12 alebo do niektorých jedál pridajte obohatené výživné droždie. V niektorých prípadoch môže zápcha naznačovať nedostatok alebo prebytok určitých vitamínov. Napríklad, príliš veľa vitamínu D môže byť škodlivé. Podľa Mayo Clinic viac ako 4 000 IU denne vitamínu D môže spôsobiť zápchu, zvracanie alebo nechutenstvo.

Viac o téme: ZdravieČreváStolicaVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9