Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VYPRÁŽANÉ jedlá, ktoré sú ZDRAVÉ? Ako to je v skutočnosti s varením vo FRITÉZE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Teplovzdušné fritézy sú najnovším hitom, čo sa týka kuchynských pomôcok. Ich zástancovia tvrdia, že pomáhajú pripraviť zdravšie jedlo a zároveň si vychutnať vyprážané pokrmy, ktoré tak majú mnohí radi. Je to naozaj pravda? 

Podľa portálu mensthealth.com sa teplovzdušná fritéza teší rastúcej popularite. Sú výnimočné v tom, že používajú podstatne menej oleja na výrobu zdravších vyprážaných potravín. 

Čítajte tiež: Zaručí ČAJ úbytok hmotnosti? Pravda o tom, či pôjdú KILÁ dole ako po masle

Ako funguje? 

Vyprážanie spočíva v ponorení jedla do oleja, až dokým sa neuvarí. A zatiaľ čo fritézy používajú taktiež olej, jeho množstvo je podstatne menšie, pretože v nich cirkuluje horúci vzduch pre proces varenia. Takto funguje konvenčná pec. 

Keďže fritéza používa malé množstvo oleja, jedlo má stále chrumkavú textúru, ktorú ľudia tak milujú. Technicky povedané, vyprážanie na vzduchu naozaj nie je vyprážaním, ale ide skôr o potraviny pečené v peci. 

Pečenie závisí od druhu jedla a od času varenia. Čo varíte je rovnako dôležité ako to, ako to varíte. Samozrejme, spracované potraviny nie sú také zdravé ako zelenina, aj keď sú vyprážané na vzduchu. Nutričná hodnota jedla uvareného vo fritézach závisí od jeho hodnoty predtým, ako ho uvaríte. Odborníci odporúčajú začať so zdravšími alternatívami, ako sú zemiaky, kuracie mäso, kapusta a dokonca aj ružičkový kel. Avšak, smaženie na vzduchu môže tradičné vyprážané jedlá urobiť trochu zdravšie kvôli nižšiemu množstvu oleja použitého počas procesu varenia.

VYPRÁŽANÉ jedlá, ktoré sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Opatrnosť je na mieste

Podľa Cleveland Clinic môže byť kalorický príjem z potravín vyprážaných na vzduchu znížený až o 80 percent! Teplovzdušná fritéza môže uvariť jedlo oveľa rýchlejšie ako rúra, čo je dôležité, keď sa ponáhľate s večerou. Fritézy sú vo všeobecnosti menšie a umožňujú variť naraz iba niekoľko porcií. Varia tiež pri veľmi vysokej teplote, ktorá môže viesť k ľahkému spáleniu jedla a ak nie ste opatrní, môže to dopadnúť aj horšie.

Ak máte radi chuť a textúru vyprážaných potravín, ale hľadáte zdravšie možnosti, môže byť teplovzdušná fritéza môže byť riešením. Ale nepreháňajte to. Aj tak záleží na tom, čo konkrétne chcete tepelne upraviť. 

Viac o téme: FritézaZdravieJedloVyprážanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9