Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký RISK, ktorým si pritiahnete baktérie a vírusy: Ako správne prať spodnú bielizeň?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V tejto dobe, kedy zúri nový koronavírus, sa snažíme čo najviac sa chrániť pred vírusmi. Bežne periete bielizeň pri 30 alebo 40 stupňoch Celzia. Stačí to však na zlikvidovanie baktérií a vírusov? Podľa hygieničky to však nie je dostatočné!

Ako prať spodnú bielizeň? 

Mnohí nezvyknú oddeľovať spodnú bielizeň od ostatných druhov oblečenia. Jednoducho všetko dajú do práčky a pri 30 až 40 stupňoch Celzia ju zapnú. Hygienička Lisa Ackerleyová však upozorňuje, že pri týchto stupňoch nezbavíte nohavičky, boxerky či inú spodnú bielizeň baktérií a výkalov, ako sa píše na huffingtonpost.co.uk.

Čítajte tiež: Najväčšie CHYBY pri varení, ktoré bránia chudnutiu: Odstráňte nenápadné zlozvyky v kuchyni!

"Čokoľvek pod 60 stupňov Celzia nezabije baktérie na nohavičkách," uviedla. "Nedávajte nohavičky s utierkami na nízku teplotu. Inak by nohavičky mohli byť kontaminované výkalmi a určite by ste nechceli, aby sa to dostalo do vašej kuchyne."

Pri čipkových odevoch alebo iných jemných látkach zase pomôže antibakteriálny prací prostriedok. Je vhodný pri praní bielizne na nízkej teplote. 

Spodná bielizeň je na tom najhoršie, čo sa týka baktérií. Obsahuje najväčšie množstvo fekálií a patogénov, ktoré v horších prípadoch môžu spôsobiť infekcie, dermatitídy alebo ekzémy. Na ženskú spodnú bielizeň sa zachytávajú baktérie, ktoré môžu byť za vznikom kvasiniek a plesňových infekcií. Choroboplodné zárodky sa tak môžu rozmnožovať i po opraní bielizne. Aj preto sa oplatí venovať ich hygiene náležitú pozornosť!

Neodvedie stopercentnú prácu

Hoci by sa mohlo zdať, že pranie pri 60 stupňoch Celzia všetko vyrieši, nie je to tak. Podľa imunologičky Jenny Macciochiovej z Univerzity v Sussexe hygiena by mala byť najvyššou prioritou, no pranie pri 60 stupňoch Celzia nemusí stačiť. 

Veľký RISK, ktorým si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Nemožno sa na to spoľahnúť, že zabije všetky baktérie, najmä ak pračka dosiahne túto teplotu iba na krátku dobu – väčšinou sa táto teplota nezachová po celý cyklus,“ uviedla imunologička. 

Starosť o životné prostredie

Na druhej strane, ak vám záleží na životnom prostredí, je lepšie prať pri nízkej teplote. Až dve tretiny našich odevov obsahujú plasty, napr. polyester, nylon a akrylát, ktoré pri praní uvoľňujú milióny mikrovlákien. Tie sa môžu dostať cez čistiarne odpadových vôd do našich morí. Nakoniec ich prehltnú malé morské tvory. Zníženie teploty pomôže znížiť toto znečistenie. 

Ako najlepšie odstrániť baktérie? 

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že práčka zbaví oblečenie zápachu a nečistôt. Neslúži ako sterilizátor. Aby boli odstránené všetky baktérie a mikróby na oblečení, voda v práčke by musela byť veľmi horúca až vriaca. Taktiež je tu ešte jedna vec, ktorá by mohla pomôcť. Jednoducho siahnite po žehličke! Tá môže odstrániť baktérie, ktoré po praní ostali na bielizni. Žehlenie totiž zabije značnú časť baktérií v tkanine. Mali by na to myslieť hlavne domácnosti, kde bývajú starší ľudia, ľudia s oslabeným imunitným systémom alebo s otvorenými ranami. Tým sa odporúča prať pri vyšších teplotách alebo s účinnými dezinfekčnými prostriedkami, aby sa predišlo prenosu baktérií a vírusov. 

Viac o téme: BaktériePranieZdravieOblečenieSpodná bielizeňVírusy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9