VÁŽNY dôvod, prečo prestať s obhrýzaním nechtov: Vplyv na nový koronavírus

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-11 06:00:00

Infekcia novým koronavírusom sa prenáša kvapôčkami, to však neznamená, že iné spôsoby nakazenia neexistujú. Špecialistka na alergie a infekčné choroby Purvi Parikhová z Langone Medical Center na newyorskej univerzite varuje pred jedným z najbežnejších zlozvykov, ktorý jej uľahčuje cestu do organizmu.

Šancu, že sa nakazíte novým koronavírusom zvyšujete obhrýzaním si nechtov! Baktérie, vírusy a rôzne nečistoty, ktoré sa pod nimi usádzajú, sa takto ľahko prenesú do úst.

„Vždy, keď sa dotknete svojej tváre - najmä úst, nosa a očí - prenášate všetky tieto zárodky. A môžete ochorieť, “ povedala Parikhová pre The Cut.

Čítajte tiež: ZLOZVYK, ktorý zvyšuje riziko nákazy koronavírusom: Odstráňte ho a zachráňte si zdravie

Ako zdôraznila, choroboplodné zárodky, ktoré sa dostanú do úst, sú „najjednoduchším spôsobom, ako sa infekciou nakaziť“.

„V tomto ročnom období je toľko infekcií, od bakteriálnych cez vírusové až po chrípku. Vzhľadom na to, že teraz máme tento nový koronavírus, existuje ešte viac dôvodov, aby ste si nechty nehrýzli,“ pokračovala odborníčka. 

Ako s tým skoncovať? 

Bohužiaľ, obhrýzanie nechtov patrí k veľmi rozšíreným zlozvykom, tak medzi deťmi, ako aj medzi dospelými. Neexistuje žiadne magické riešenie, vďaka ktorému by s tým dokázal človek zo dňa na deň prestať. Je však možné urobiť niekoľko krokov, aby ste sa tohto zlozvyku zbavili.

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je uvedomiť si, čo je spúšťačom. Niektorí ľudia si obhrýzajú nechty keď sa nudia, iní pri strese,“ uviedla pre The Sun praktická lekárka a riaditeľka Patient.info Sarah Jarvisová.

Ak je príčinou stres, odporúča zvážiť iný návyk, ktorým by ste obhrýzanie nahradili. Užitočné môžu byť aj relaxačné techniky. V prípade, že obhrýzanie nechtov pramení z nudy, možno zamestnať ruky napríklad Rubikovou kockou alebo niečím podobným. Zabrať by mohla aj žuvačka, ktorá „zamestná“ ústa. Pomáha aj ostrihanie nechtov úplne nakrátko alebo používanie laku proti obhrýzaniu, ktorý dostanete v lekárni. Má takú nepríjemnú chuť, že vás môže odradiť. Niektorým ľuďom pomáha aj nosenie rukavíc.

O novom koronavíruse

Nový koronavírus sa šíri kvapôčkami vzduchom podobne ako nachladnutie a chrípka. Je veľmi nákazlivý a šíri sa pri kontakte s čímkoľvek, na čom prežije vírus, ako aj infikovaným dychom, kašľom alebo kýchaním. To znamená, že každý, kto je infikovaný, ho môže preniesť na akýkoľvek povrch alebo na inú osobu.

Základná prevencia

Najjednoduchším spôsobom prevencie je pravidelné umývanie rúk vodou a mydlom po dobu najmenej 20 sekúnd. Nedávna štúdia publikovaná uznávanou databázou Cochrane ukázala, že to znižuje pravdepodobnosť získania koronavírusovej infekcie o 54%.

Vhodné sú aj dezinfekčné gély, proti koronavírusu sú však účinné iba výrobky s obsahom alkoholu najmenej 60%. Mnoho produktov určených pre citlivú pokožku má nižší obsah. Tiež by ste si mali dvakrát denne čistiť obrazovku mobilu alkoholovými tampónmi. Nezdržiavajte sa v priestoroch, kde sa nachádza veľa ľudí, doprajte si dostatok pohybu a vitamínov.

Fotogaléria


Tagy:
choroba prevencia infekcia obhrýzanie nechtov koronavírus

2020-03-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia