Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zničte obličkové kamene skôr, než sa naplno prejavia: Domáce TRIKY, ktoré zachránia pred operáciou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ste plní sily a cítite sa fantasticky. Potom to príde. Z minúty na minútu pocítite neznesiteľnú bolesť v oblasti chrbta a brucha smerujúca až k močovému mechúru. Zoznámte sa, ide o záchvat, za ktorý sú zodpovedné obličkové kamene. Ako podobnej skúsenosti zabrániť v pohodlí domova?

Objavujú sa opakovane

Obličkové kamene sú častým zdravotným problémom a veľmi bolestivým. Ľudia, ktorí ich už mali, na ne trpia opakovane, ako sa uvádza na healthline.com. Vznikajú ukladaním odpadových látok v obličkách, kde tvoria kryštáliky. Ich vzniku sa dá predísť veľmi jednoducho, stačí, keď budete dostatočne piť, budete menej soliť a vyhnete sa určitým potravinám.

Čítajte tiež: Najväčší nepriatelia pečene ukazujú svoju silu: Tieto NÁVYKY potichu zabíjajú orgán

Sú známe tiež ako nefrolitiáza, sa skladajú z tvrdých pevných odpadových materiálov, ktoré sa hromadia v obličkách a tvoria kryštály. Približne 80 percent všetkých kameňov predstavujú kamene oxalátu vápenatého. Pokiaľ majú menšie rozmery, nemusíte o nich ani vedieť, keďže nespôsobujú žiadne problémy.

Väčšie však môžu zablokovať močové cesty. Postihnutý trpí silnou bolesťou v oblasti chrbta a brucha. Sprievodnými javmi je aj vracanie a krv v moči. Podľa odborníkov, ak raz dostane obličkové kamene, je veľmi pravdepodobné, že sa v priebehu 5 až 10 rokov objavia opäť. Aby ste ich vzniku predišli, stačí naozaj málo.

Aj nepatrné zhoršenie funkcie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V prvom rade musíte prijať dostatok tekutín. Ak pijete málo, máte problém. Nastavte si v mobile aplikáciu, ktorá vás upozorní na to, že je čas napiť sa. Ďalším krokom by mala byť úprava stravy, konzumácia potravín bohatých na určité živiny a zníženie príjmu sodíka. Pomôže aj to, keď schudnete a začnete sa hýbať.

Ako sa zbaviť obličkových kameňov v pohodlí domova?

1. Zostaňte hydratovaní

Pokiaľ ide o prevenciu obličkových kameňov, odporúča sa piť veľa tekutín. Tekutina riedi a zvyšuje objem látok tvoriacich kameň v moči, vďaka čomu je menšia pravdepodobnosť, že zkryštalizujú. Vypite minimálne 1,5 litra vody denne. Ak športujete, mali by ste vypiť až dva litre. Ak vám voda nechutí, doprajte si čaj, alebo pomarančový džús. Pozor však na sýtené minerálky a sódy. Ich konzumácia môže prispieť k tvorbe obličkových kameňov. Platí to aj pre sladené nápoje, tie obsahujú fruktózu, o ktorej je známe, že zvyšuje vylučovanie vápnika, oxalátu a kyseliny močovej.

2. Zvýšte príjem kyseliny citrónovej

Kyselina citrónová je organická látka nachádzajúca sa v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, najmä v citrusových plodoch. Citróny a limetky sú na túto rastlinnú zmes obzvlášť bohaté. Vďaka ich konzumácii môžete predísť tvorbe obličkových kameňov dvoma spôsobmi. Kyselina citrónová sa môže viazať s vápnikom v moči, čím sa znižuje riziko vzniku nových kameňov. Alebo sa viaže na existujúce kryštály oxalátu vápenatého a bráni ich zväčšovaniu. Jedzte viac citrusových plodov, ako sú grapefruit, pomaranče, citróny alebo limetky. Šťavu z nich pridajte do pohára s vodou.

3. Obmedzte potraviny s vysokým obsahom oxalátov

Oxalát (kyselina šťaveľová) je antinutrient nachádzajúci sa v mnohých rastlinných potravinách vrátane listovej zeleniny, ovocia, zeleniny a kakaa. Vaše telo ho tiež produkuje značné množstvo. Vysoký príjem kyseliny šťavelovej môže zvýšiť vylučovanie oxalátu močom. To môže byť problematické pre ľudí, ktorí majú tendenciu tvoriť kryštály oxalátu vápenatého. Potraviny s vysokým obsahom oxalátu však zvyknú byť veľmi zdravé, preto sa striktná strava s nízkym obsahom oxalátu odporúča len u tých, ktorí opakovane trpia na obličkové kamene. Zo svojho jedálnička by mali vylúčiť napríklad špenát.

4. Neužívajte vysoké dávky vitamínu C

Štúdie naznačujú, že doplnky vitamínu C (kyselina askorbová) sú spojené s vyšším rizikom vzniku obličkových kameňov. Vysoký príjem môže zvýšiť vylučovanie oxalátu močom, pretože niektoré vitamíny C sa môžu v tele premieňať na oxalát. Jedna švédska štúdia medzi mužmi stredného veku a staršími odhalila, že u tých, ktorí brali vitamín C v tabletkovej forme, sa vyskytla dvakrát väčšia pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov ako u tých, ktorí tento vitamín nebrali. Paradoxne vitamín C z citrusov tento problem nespôsobuje.

Zničte obličkové kamene skôr,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Získajte dostatok vápnika

Dostatok vápnika môže u niektorých ľudí zabrániť tvorbe obličkových kameňov. Vápnik sa naviaže na oxalát a zabráni jeho absorpcii. Podľa jednej štúdie, ktorej sa zúčastnili muži trpiaci na kamene a ktorí brali 1 200 mg vápnika denne, sa riziko vzniku ďalších kameňov znížilo o 50 percent. Mliečne výrobky, ako je mlieko, syr a jogurt sú skvelým zdrojom vápnika. Odporúčaná denná dávka vápnika je 1 000 mg za deň. Ak ste žena nad 50 rokov, alebo máte viac ako 70 rokov, malo by to byť 1 200 mg denne.

6. Znížte príjem soli

Vysoký príjem sodíka, ktorý je súčasťou stolovej soli môže zvýšiť vylučovanie vápnika močom, čo je jeden z hlavných rizikových faktorov pre obličkové kamene. Odborníci odporúčajú, aby ľudia obmedzili príjem sodíka na 2 300 mg denne. Väčšina z nich však konzumuje oveľa viac, ako skutočne potrebuje. Jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť príjem sodíka je obmedziť konzumáciu spracovaných potravín, fastfoodu. Tie sú totiž známe tým, že obsahujú priveľa soli.

7. Zvýšte príjem horčíka

Horčík je dôležitý minerál, ktorý veľa ľudí nekonzumuje v dostatočnom množstve. Podieľa sa na stovkách metabolických reakcií vo vašom tele, je zdrojom energie a dôležitý, aby svaly pracovali správne. Existujú dôkazy, že horčík môže pomôcť zabrániť tvorbe obličkových kameňov. Ak chcete zvýšiť príjem horčíka v strave, zaraďte do svojho jedálnička avokádo, strukoviny a tofu.

8. Jedzte menej živočíšnych bielkovín

Strava s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín je spojená s vyšším rizikom obličkových kameňov. Vysoký príjem živočíšnych bielkovín môže zvýšiť vylučovanie vápnika a znížiť hladiny citrátu. Zdroje živočíšnych bielkovín sú navyše bohaté na puríny. Tieto zlúčeniny sa rozkladajú na kyselinu močovú a môžu zvyšovať riziko tvorby kameňov kyseliny močovej. Ak chcete predísť tvorbe kameňov, mali by ste obmedziť konzumáciu červeného mäsa.

Viac o téme: TrikyZdravieLiečbaPrevenciaObličkové kamene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9