Najväčší nepriatelia pečene ukazujú svoju silu: Tieto NÁVYKY potichu zabíjajú orgán

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-05 12:30:00

Pred pár rokmi vedci predpokladali, že ochorenie pečene bude na jednej z prvých priečok, čo sa týka príčiny predčasných úmrtí a prekoná aj srdcové choroby. Dnes nemá od toho ďaleko! Čo najviac ničí tento dôležitý telesný orgán?

Pečeň je najväčším orgánom v ľudskom tele a má rovnako veľké povinnosti, ako sa uvádza na health.com. Filtruje krv, spracováva živiny, pomáha v boji proti infekciám, produkuje proteíny, ktoré sú potrebné na zrážanie krvi, a omnoho viac. Predstavte si, že by bola pečeň poškodená a tým by nebola schopná fungovať a zabezpečiť všetky spomínané činnosti v tele. Ak by došlo k cirhóze pečene, hrozí zlyhanie orgánu alebo rakovina. 

Čítajte tiež: 10 tichých signálov, že niečo nie je v poriadku: Aj takto môže telo kričať o pomoc!

Hoci väčšina ľudí spája poškodenie pečene s konzumáciou alkoholu, úlohu zohrávajú aj iné faktory. Tento nebezpečný stav môžu spôsobiť aj iné zdravotné stavy, lieky či návyky životného štýlu. Identifikujte nepriateľov životne dôležitého orgánu a odstráňte ich!

Obezita

Predpokladá sa, že obezita zohráva úlohu pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene (NAFLD), ktorá postihuje 80 až 100 miliónov ľudí v USA a „čoskoro bude v USA jednou z hlavných príčin transplantácie pečene“, ako potvrdzuje David Bernstein, MD, vedúci hepatológie v Northwell Health v Manhassete v New Yorku. Dochádza k tomu vtedy, keď sa v pečeňových bunkách ukladá príliš veľa tuku. Aj keď odborníci nevedia presne, čo spôsobuje NAFLD, stav je okrem obezity spojený s metabolickým syndrómom, vysokým krvným tlakom a vysokými hladinami triglyceridov.

Ak majú pečeňové bunky priveľa tuku, môže dôjsť k cirhóze a zlyhaniu pečene. Hoci ľudia vo veku 40 a 50 rokov majú vyššie riziko rozvoja NAFLD, vedci to spozorovali aj u obéznych adolescentov.

Limonády

Limonády s obsahom cukru sú známou príčinou priberania, preto neprekvapuje, že sa taktiež spájajú s poškodením pečene. Jedna štúdia uverejnená v časopise The Journal of Hepatology zistila, že ľudia, ktorí pili jeden alebo viac nápojov sladených cukrom každý deň, mali viac znakov tukových pečeňových ochorení ako tí, ktorí nepili sladké nápoje alebo, ktorí sa rôzne stravovali. Riziko bolo najvyššie u ľudí, ktorí už boli obézni alebo mali nadváhu. Skorší výskum ukázal, že ľudia, ktorí konzumovali dva sladké nápoje denne po dobu šiestich mesiacov, vykazovali príznaky tukového ochorenia pečene. Znižovanie príjmu limonád napomáha chudnutiu, čo vám pomôže udržať si zdravú pečeň.

Acetaminofén

Predávaný ako voľnopredajný liek Tylenol a na lekársky predpis ho poznáme pod názvami Vicodin alebo Percocet. Acetaminofén môže vo vysokých dávkach spôsobiť zlyhanie pečene a dokonca smrť! Ak sa predávkovanie lieči ihneď, šanca na prežitie je veľká, no lepšia je prevencia. Nikdy neužívajte viac ako odporúčanú dávku acetaminofénu (alebo príbuzné lieky) a uistite sa, že ide len o jeden liek s touto zložkou, ktorý beriete.

„Acetaminofén je v desiatkach produktov,“ hovorí Daniel F. Schafer, MD, profesor interného lekárstva na Univerzite v Nebraske Medical Center v Omahe. Môžu sa medzi nimi nachádzať lieky proti kašľu a prechladnutiu. 

Iné lieky

Okrem acetaminofénu môžu vašu pečeň poškodiť aj iné lieky. Napríklad dlhodobé užívanie anabolických steroidov (mužských hormónov, ktoré niektorí športovci užívajú na zlepšenie ich výkonnosti) bolo spojené s mierne vyšším rizikom rakoviny pečene. Nelegálne lieky vrátane heroínu a kokaínu, ako aj disociačné lieky môžu tiež spôsobiť poškodenie pečene.

Ak spozorujete príznaky poškodenia pečene (ako je žltačka, tmavý moč alebo bolesť brucha), povedzte to svojmu lekárovi a informujte ho o akýchkoľvek liekoch, ktoré užívate.

Hepatitída

Chronická hepatitída B a C je zodpovedná za väčšinu prípadov rakoviny pečene na celom svete. Hepatitída C, ktorá je v USA častejšou príčinou, sa šíri kontaktom s infikovanou krvou, čo znamená, že ju môžete dostať zdieľaním jednej injekcie, nechráneným pohlavným stykom (aj keď je to menej časté) a veľmi zriedka je to krvná transfúzia, ktorá to môže spôsobiť. Riziko vám tiež prináša tetovanie špinavou ihlou. Chronická hepatitída typu C sa môže liečiť liekmi, ale rýchla diagnóza je nevyhnutná: choroba sa často označuje ako „tichý zabijak“, pretože veľa ľudí nevie, že ju má. Môže viesť k cirhóze a rakovina pečene, zlyhaniu pečene a smrti, ak sa nelieči. „Kľúčom je včasné odhalenie a zahájenie liečby,“ hovorí Dr. Bernstein.

Hepatitída B, ktorá sa šíri aj infikovanou krvou, je u dospelých v USA menej častá, pretože vakcína je dostupná a odporúča sa pre väčšinu detí.

Genetické choroby

Genetika môže hrať úlohu v zdraví pečene a niekoľko dedičných stavov môže viesť k ochoreniu pečene. Napríklad dedičná choroba hemochromatóza spôsobuje v tele nahromadenie železa, ktoré môže vyvolať cirhózu a možné zlyhanie pečene. Menej častá je Wilsonova choroba, ktorá spôsobuje hromadenie medi v tele a poškodzuje nielen pečeň, ale aj mozog a ďalšie orgány.

Našťastie sú oba zdravotné stavy liečiteľné. Pri hemochromatóze sa hladiny železa v tele znižujú pravidelným odstraňovaním krvi. Pri Wilsonovej chorobe môžu niektoré lieky, nazývané chelátotvorné látky, odstrániť meď.

Autoimunitné ochorenia

Niektoré autoimunitné ochorenia môžu ovplyvniť funkciu pečene. Keď vlastný imunitný systém tela omylom útočí na pečeň, nazýva sa to autoimunitná hepatitída. Nikto presne nevie, čo spôsobuje, že sa telo zapne samo, ale úlohu môžu hrať genetické faktory. Toto ochorenie zvyčajne postihuje ženy a častejšie sa vyskytuje u ľudí, ktorí majú ďalšie autoimunitné ochorenie. Primárna biliárna cirhóza (PBC) je ďalšia autoimunitná choroba, ktorá zvyčajne postihuje ženy. Obidva stavy môžu viesť k cirhóze a zlyhaniu pečene, pokiaľ sa neliečia. Aj keď na autoimunitnú hepatitídu alebo PBC neexistuje žiadny liek, liečba vás môže udržať zdravými.

„Pokiaľ budete mať veci pod kontrolou, môžete žiť normálnu dĺžku života,“ hovorí Dr. Bernstein.

Fajčenie

Ďalší dôvod, prečo prestať fajčiť. Fajčenie môže zvýšiť riziko rakoviny pečene a cirhózy pečene. Toxické chemikálie v tabakovom dyme môžu spôsobiť zápal a prípadnú cirhózu. Fajčenie tiež podporuje produkciu cytokínov, chemikálií, ktoré spôsobujú ešte väčší zápal a poškodenie pečeňových buniek. Ďalší dôvod na obavy: u ľudí s hepatitídou B alebo C môže fajčenie zvýšiť riziko hepatocelulárneho karcinómu, formy rakoviny pečene.

Alkohol

Aj keď zohrávajú úlohu iné faktory, konzumácia alkoholu zostáva hlavnou príčinou cirhózy a následného ochorenia pečene. Podľa Americkej nadácie pečene sa odhaduje, že u 10 až 15% ťažkých konzumentov alkoholu sa vytvorí jazva v pečeni. To znamená, že pitie s mierou (alebo vôbec žiadne) môže byť beh na dlhšiu trať, kým sa pečeň uzdraví. Ak už máte poškodenú pečeň, je stále dôležité abstinovať

„Neexistujú žiadne kúzelné tablety, ktoré by človeka zbavili cirhózy,“ hovorí Dr. Bernstein. „Treba jednoducho úplne prestať s konzumáciou alkoholu.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia choroby pečeň

2020-03-05 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia