Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Netušená príčina veľkého bruška: Za črevnými výbuchmi sa môže skrývať oveľa viac než len strava

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nadúvanie je pre mnohých ľudí nepríjemná záležitosť. Aj keď je tento stav zvyčajne vyvolaný konzumáciou určitých potravín, ktoré spôsobujú plynatosť, v nietorých prípadoch môže signalizovať ochorenie.

Plynatosť, alebo nafúknutie brucha vedia poriadne potrápiť. Za normálnych okolností sa bežne v čreve tvoria plyny z nestrávených bielkovín a sacharidov, ktoré následne vychádzajú z tela von. Čo ale znamená zvýšená plynatosť, či nadúvanie? Ide o stav, kedy sa v črevách nahromadí príliš veľa plynov. Človek má zrazu nafúknuté brucho, ktoré je citlivé na dotyk, cíti sa plno.

Čítajte tiež: Potravina so zlou povesťou, no s neuveriteľným účinkom na srdce: Ochrana pred mozgovou príhodou!

Vo viacerých prípadoch je príčinou zlé zloženie stravy. Nadúvanie spôsobuje veľký príjem sacharidov a surovej stravy. Na trhu sú dostupné prípravky, ktoré môžu nadúvanie a plynatosť zmierniť a zastaviť. Ak však tieto výživové doplnky nepomáhajú, môže to podľa express.co.uk  signalizovať ochorenie, ako je napríklad celiakia!

Čo je celiakia?

Celiakia je závažné ochorenie, pri ktorom imunitný systém tela útočí na vlastné tkanivá, keď človek zje lepok. Podľa spoločnosti Coeliac UK to spôsobuje poškodenie výstelky čreva, telo nemôže správne absorbovať výživné látky z potravy. Príznaky môžu byť rôzne, od miernych až po nadúvanie, hnačku, nevoľnosť, zápchu, únavu, náhlu stratu hmotnosti, anémiu.

Celiakia je spôsobená nepriaznivou reakciou na glutén, ktorý sa nachádza v pšenci, jačmeni a raži. Nachádza sa okrem chleba a pečiva v koláčoch, cestovinách, cereáliach, ale aj v niektorých druhoch omáčok a v hotových jedlách. Bohužiaľ, neexistuje na ňu liek, jediné, čo človek môže urobiť, je prejsť na bezlepkovú diétu a dôsledne ju dodržiavať.

Netušená príčina veľkého bruška:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Iné príčiny nadúvania?

Gastroenterológovia skúmali aj spojitosť medzi príjmom soli a potravín s vysokým obsahom vlákniny ako príčinou nadúvania. 

„Nadúvanie je jednou z popredných gastro ťažkostí v USA a môže sa u niektorých ľudí zhoršiť, ak ľudia jedia jedlá s vysokým obsahom vlákniny,“ uviedol  hlavný autor štúdie Noel Mueller, PhD, MPH, odborný asistent na Katedre epidemiológie na Bloombergovej škole.

Ako dodal, aby sa predišlo nadúvaniu, netreba sa zriecť „dobrej“ vlákniny, stačí, ak človek obmedzí príjem sodíka. Odborníci zistili, že strava s nízkym obsahom sodíka znížila riziko nafukovania a nadúvania až o 27 percent. Predpokladajú tiež, že väčší príjem soli spôsobuje zadržiavanie vody v tele a to spôsobuje opuch brucha. V boji s nadúvaním môže pomôcť aj zvýšenie príjmu potravín bohatých na draslík. Ten odstraňuje negatívne účinky soli, pomáha vyplaviť nepotrebnú soľ a vodu z tela.

Viac o téme: ChorobyPlynatosťNadúvanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9