Rakovina prsníka už možno nebude toľko zabíjať: Veľký úspech v histórii SR!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-12 19:30:00

Slovenský healthtech startup MultiplexDX zaoberajúci sa vývojom precíznej onkologickej diagnostiky získal minulý týždeň ako prvá firma v histórii SR grant z prestížnej celoeurópskej schémy EIC Accelerator.

Diagnostický test Multiplex8+, ktorý podporila Európska inovačná rada (EIC) 3 mil. eur, zvýši presnosť diagnózy rakoviny prsníka z dnešných 50 - 70 % na 98 %.

Splnil vysoké požiadavky

MultiplexDX uspel v prestížnej grantovej schéme EIC Accelerator ako jedna zo 75 firiem spomedzi 1 852 prihlásených z celej EÚ. Je to prvýkrát, čo sa slovenskej firme podarilo uspieť v tomto celoeurópskom programe zameranom na podporu inovácií a R&D. EIC navyše podporila projekt predklinických skúšok diagnostického testu Multiplex8+ maximálnou možnou čiastkou – 2,5 mil. eur. a 0,5 mil. eur musí zabezpečiť z vlastných zdrojov.

Čítajte tiež: Tri veci, ktorých sa musíte vzdať, ak chcete schudnúť: Zmeňte postoj a privítajte postavu snov!

„Som neskutočne hrdý na celý náš tím. Úspech v konkurencii takmer 2 000 európskych inovatívnych projektov, navyše pred medzinárodnou komisiou, potvrdzuje, že náš výskum spĺňa vysoké požiadavky kladené na svetové R&D projekty,“ hovorí Pavol Čekan, zakladateľ a CEO MultiplexDX.

Prináša lepšie výsledky

Odborná komisia podporila projekt Multiplex8+ pre jeho prínos v presnosti diagnostiky jednej z najrozšírenejších foriem rakoviny – rakoviny prsníka. V súčasnosti sa chybovosť diagnostiky tohto typu rakoviny pohybuje až na úrovni 30 – 50 %.

„Lepšia možnosť vizuálnej diagnostiky a krížová kontrola s testami génov pri Multiplex8+ prináša ďaleko lepšie výsledky. Presnosť našej diagnostiky dosahujúca až 98 % poskytne onkológom presnejšie informácie o zhubnom tkanive a teda umožní aj nastaviť efektívnu a personalizovanú liečbu,“ vysvetľuje unikátnosť vyvíjanej diagnostiky P. Čekan.

V praxi o pár rokov

Grant je určený na predklinické skúšky diagnostického testu Multiplex8+. Tím MultiplexDX ho bude overovať na 4 000 archívnych vzorkách tkanív z Rakúska, Islandu, Českej republiky a Slovenska. Ak sa doterajšie priaznivé výsledky novej diagnostiky potvrdia, počíta projekt s nasadením do klinickej praxe už v roku 2023.

„Veríme, že po overení v predklinickom skúšaní bude Multiplex8+ pomáhať onkologickým pacientom tu na Slovensku, ale samozrejme počítame aj s aktivitami zameranými na globálny zdravotnícky segment,“ hovorí Peter Kilián, COO MultiplexDX.

Onkologický klaster Slovensko

Úspech MultiplexDX, ale aj ďalších diagnostických startupov ako je Glycanostics, podľa P. Čekana dokazuje, že slovenský výskum a vývoj v oblasti inovatívnej diagnostiky a liečby má celosvetový potenciál. Aj preto sa MultiplexDX rozhodol v spolupráci s ďalšími healthtech startupmi, výskumníkmi, lekármi a inými stakeholdermi založiť Onkologický klaster Slovensko.

Slovensko patrí medzi krajiny s nízkou mierou prežitia onkologického ochorenia. Pri peniazoch, ktoré na obyvateľa dávame na zdravotníctvo by sme mali zachraňovať výrazne viac pacientov s týmto ochorením,“ vysvetľuje motiváciu P. Čekan.

Založenie klastru je plánované na rok 2020 a jeho hlavnými cieľmi je zlepšiť dostupnosť experimentálnej liečby pre onkologických pacientov na Slovensku, vytvorenie ekosystému pre R&D v oblasti healthtech, ale aj pre tvorbu politík v oblasti inovatívnej liečby onkologických ochorení.

„Dostupnosť klinických štúdií na Slovensku je veľmi nízka. Práve klinické štúdie sú kľúčové pre prístup pacientov k novým liekom a metódam liečby,“ vysvetľuje P. Kilián. 

Onkologický klaster Slovensko by mal zvýšiť aj potenciál výskumu v tejto oblasti, podobne ako v Oslo Cancer Cluster, ktorého členom je aj slovenský MultiplexDX.

„Verím, že vďaka aktívnemu pôsobeniu na legislatívne prostredie a rozvoj ekosystému startupov zameraných na medicínu si vieme na Slovensku vychovať a udržať špičkových vedeckých a medicínskych pracovníkov,“ hovorí Petra Lipnická, viceprezidentka pre stratégiu, MultiplexDX.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina rakovina prsníka grant

2019-12-12 19:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia