Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Znaky v očiach, ktoré môžu signalizovať nebezpečný stav: Aj takto sa môže prejaviť nádor v mozgu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Napadlo vám, že problémy so zrakom môžu signalizovať aj nádor na mozgu? Keďže ten sa nachádza v lebke, kde je obmedzený priestor, akýkoľvek rast niečoho sa prejaví. A práve oči sú tým orgánom, ktorý môže signalizovať, že sa s mozgom niečo deje.

Na začiatok je dôležité si uvedomiť, že nádory na mozgu sú relatívne zriedkavé, čo znamená, že vaše príznaky, aj keď môžu byť veľmi blízke tým, ktoré nádor signalizujú, NIE sú ním pravdepodobne spôsobené. Pri akomkoľvek podozrení je však vždy lepšie navštíviť odborníka.

Čítajte tiež: Má jablčný ocot ďaleko od zázraku? Negatívum, ktoré by vás mohlo odradiť

Príznaky aj závažnosť nádoru závisia od toho, kde presne sa nachádza a akú má veľkosť. Niektoré nádory spôsobujú priame poškodenie vniknutím do mozgového tkaniva a niektoré spôsobujú tlak na mozog, píše sa na portáli express.co.uk

Nebezpečné príznaky

Najčastejším príznakom nádoru na mozgu je bolesť hlavy. K nej sa postupne alebo aj hneď môže pridružiť zvracanie, rozmazané videnie, zmätenosť, záchvaty, slabosť v končatinách či v časti tváre a zmeny nálad. Niekedy sú prítomné všetky tieto signály, inokedy iba niektoré. Ďalšie príznaky napovedajúce, že môže ísť o nádor na mozgu, sa podľa odborníkov dajú vyčítať z očí.

Patria k nim rozmazané alebo dvojité videnie, abnormálne pohyby očí či obmedzené zorné pole. Lekára treba navštíviť, keď zistíte, že je pre vás ťažké sledovať televíziu alebo čítať. Tiež môže prísť k niekoľkosekundovej strate zraku alebo začnete narážať do predmetov. Ďalším varovným príznakom je to, keď budete mať pocit, akoby sa predmety alebo ľudia náhle zjavili pri vás z niektorej strany – to signalizuje obmedzené zorné pole.

Znaky v očiach, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čím to je spôsobené? 

Zmeny vo videní pochádzajúce z mozgového nádoru môžu byť spôsobené opuchom tzv. optického disku (slepej škvrny) v zadnej časti oka v dôsledku zvýšeného tlaku v lebke. Optický disk je bod na sietnici, kde vstupuje z mozgu do oka optický nerv. „Ako rastie nádor alebo sa v mozgu vytvára tekutina, môže vytlačiť normálne zdravé mozgové tkanivo vrátane hlavných lebečných nervov v mozgu,“ vysvetľujú odborníci z charitatívnej organizácie Brain Tumor Charity, ktorá je najväčším sponzorom výskumu mozgových nádorov na svete.

Zrakový test je dôležitý

Zdraviu očí by sme preto mali venovať dostatočnú pozornosť a minimálne raz za dva roky absolvovať kontrolu. Pri nej sa totiž netestujú iba zmeny na očiach a vo videní, ale je možné zabrániť strate zraku alebo odhaliť ďalšie zdravotné problémy, ako sú vysoký tlak krvi, cukrovka či zlý krvný obeh. 

„Mnoho ľudí si neuvedomuje, že zrakový test dokáže skontrolovať toho oveľa viac,“ pripomína hovorca organizácie Specsaver Nigel Best, ktorý odporúča pravidelné prehliadky absolvovať.

Viac o téme: MozogOčiRakovinaNádorZrak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9