Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo sa stane srdcu, ak budete mať domáceho miláčika? Pôsobenie na telo, o ktorom sa nám ani nesnívalo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patríte k milovníkom štvornohých domácich maznáčikov alebo naopak, neviete si život so psom pod jednou strechou ani predstaviť? Odborníci zo Švédska a Kanady majú jasno v tom, ktorá skupina ľudí robí lepšie.

Majitelia psov vedú. Ak teda máte doma chlpáča, ste na tom lepšie. Benefity z vlastnenia psa sú zrejmé nielen u rodín s deťmi, ktoré sa vďaka starostlivosti o štvornohého kamaráta učia zodpovednosti, láskavosti či empatii, ale aj starší ľudia. Odborníci tvrdia, že na rozdiel od seniorov, ktorí psíka nevlastnia, je u nich jednoznačná šanca žiť dlhšie. Tí, ktorí zdieľajú domácnosť s chlpatým priateľom, majú menšiu pravdepodobnosť úmrtia po infarkte, píše dailymail.co.uk. Vplyvom psa na zdravie a dĺžku života ľudí so psom a bez neho sa zaoberajú dve samostatné štúdie zo Švédska a z Kanady.

Čítajte tiež: Majú veľa kalórií a tuku a napriek tomu sa z nich chudne: Potravina s nečakaným účinkom na štíhlu postavu

Zistili, že tí, ktorí sa po infarkte vracajú do domácnosti, v ktorej žije pes, majú lepšie šance na zotavenie ako tí, ktorí sa vracajú k partnerom či k deťom. Štúdie naznačujú, že majitelia psov vo všeobecnosti žijú dlhšie ako ľudia bez psích miláčikov.

Lepší terapeut než človek

Podľa švédskych vedcov je u starších ľudí, ktorí žijú sami, o tretinu menšia pravdepodobnosť, že zomrú po infarkte,ak majú doma štvornohého chlpáča. Súvisí to pravdepodobne s tým, že necítia osamelosť. Práve tá v seniorskom veku zohráva významnú úlohu v riziku úmrtia a chronických chorôb, lebo starším ľuďom chýbajú impulzy pre šťastný život. „Hoci tieto štúdie nemôžu ´dokázať´, že vlastnenie psa vedie priamo k zníženej úmrtnosti, ich zistenia to aspoň naznačujú,“uviedla doktorka Glenn Levine z Americkej asociácie srdca (AHA). Okrem toho, že pes spríjemňuje život, ľudia sú vďaka nemu nútení viac sa hýbať a tak posilňovať srdce. 

V prvej štúdii sa švédski odborníci zaoberali údajmi 182 000 ľudí vo veku od 40 do 85 rokov, ktorí boli hospitalizovaní po infarkte a údajmi 150 000 ľudí v tom istom veku hospitalizovaných po mozgovej príhode v rokoch 2001 až 2012. Aj pri najlepšej lekárskej starostlivosti sa môže zdravie pacienta po návrate domov zhoršiť. V roku nasledujúcom po infarkte zomrelo približne 30 000 pacientov. Porovnaním miery úmrtnosti medzi majiteľmi psov a ostatnými pacientmi odborníci zistili, že psí spoločníci jednoznačne korelovali s nižším rizikom úmrtia.V skutočnosti to bolo výraznejšie, ako u ľudí zdieľajúcich domácnosť aj s inými ľuďmi. 

U tých, ktorí mali psa, no žili zároveň aj s partnerom alebo deťmi, bola pravdepodobnosť úmrtia na infarkt nižšia o 15%, zatiaľ čo u tých, ktorí mali iba psa, až o 33%.U ľudí po mozgovej mŕtvici boli majitelia psov ohrození smrťou o 27% menej ako tí, žijúci aj s partnerom a deťmi. U nich bolo ohrozenie smrťou nižšie o 12%. 

Čo sa stane srdcu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V druhej štúdii sa vedci z University of Toronto zaoberali údajmi viac ako 3,8 miliónov ľudí. Ich zistenia naznačujú ešte väčšie výhody vlastnenia psa. Najlepší priateľ človeka podľa ich zistení súvisel s 24-percentným nižším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny, 65-percentným nižším rizikom úmrtia po infarkte a 31-percentnou menšou pravdepodobnosťou úmrtia na niektorú z kardiovaskulárnych príčin ako u tých, ktorí psa nemajú. Nie je to prekvapujúce, keď si uvedomíme, že aj predchádzajúce štúdie zdokumentovali nižšie hladiny cholesterolu a lepší krvný tlak u majiteľov psov.

Pes zlepšuje kondičku

Veľkou výhodou vlastnenia psa je to nutnosť dopriať mu dostatok pohybu. Znamená to venovať sa denne fyzickej aktivite zhruba od 30 minút po dve hodiny. Je to výrazne viac ako 150 minút týždenne, čo je všeobecné odporúčanie fyzickej aktivity pre človeka. Niet preto divu, že psíčkari majú obvykle lepšiu postavu. Odborníci odporúčajú aj tým, ktorých pes žije na dvore, aby absolvovali s ním vychádzky a venovali sa mu. 

Pes ako balzam na dušu

Starší ľudia trpia neraz pocitmi izolovanosti a osamelosti. A práve pes je jedným zo spôsobov, ako proti tomu bojovať. „Vieme, že sociálna izolácia je silným rizikovým faktorom horších zdravotných výsledkov a predčasnej smrti,“pripomenula profesorka a spoluautorka jednej zo štúdií, doktorka Tove Fall. Z predchádzajúcich štúdií vyplýva, že majitelia psov zažívajú menej sociálnej izolácie a majú viac interakcie s inými ľuďmi. Štvornohí priatelia tak podporujú duševné zdravie. 

„Na potvrdenie príčinnej súvislosti a poskytnutie odporúčaní týkajúcich sa predpisovania psov na prevenciu je však potrebný ďalší výskum,“uviedli autori štúdie. Okrem toho pripomínajú, že nie každý človek je schopný postarať sa o psa. „Z toho dôvodu by ho mali vlastniť iba tí, ktorí majú schopnosti a znalosti, aby mali zo spolužitia prospech obidve strany,“dodávajú. 

Viac o téme: SrdcePesZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9