Údené mäso je veľkou lahôdkou, no pozor na jeho zloženie: Takto dopadlo v spotrebiteľskom TESTE!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-09 19:30:00

Mnohí naň nedajú dopustiť. Veľkonočný stôl alebo Vianoce bez údeného mäsa? Nemožné! Spotrebiteľská organizácia dTest preskúmala kvalitu baleného moravského údeného mäsa a údených pliec a prišla na zaujímavé zistenia.

Český magazín dTest preveroval kvalitu údeného mäsa, ktoré mnohí používajú na prípravu pokrmov. Odborníci prišli na to, že výrobky majú problémy s dodržaním sľúbeného množstva mäsa a tuku. Znamená to, že svojich zákazníkov len zavádzajú?

Číatjte tiež: Veľký omyl o cvičení? Pôsobenie na mozog, o ktorom nikto nevie!

Experti zhromaždili 13 českých výrobkov z vekých obchodných reťazcov. Šesť vzoriek tvorilo moravské údené mäso a sedem bolo údených pliec vhodných na priamu konzumáciu i kulinársku úpravu. Následne ich dTest podrobil laboratórnym analýzam, ktoré zahŕňali meranie obsahu mäsa, tuku, soli, fosfátov, nežiaducich látok a senzorického hodnotenia. 

Obsah mäsa a tuku vo výrobkoch

Rozhodujúca bola analýza obsahu mäsa. Tú odborníci zisťovali tak, že zo zmeraných hodnôt obsahu napr. bielkovín, tuku a kolagénu spočítali, koľko mäsa výrobca použil. Výsledok následne porovnali s tým, čo výrobca deklaruje na obale. 

„Najmenej mäsa obsahovalo údená rolované plece od spoločnosti Příbramská údenina. Na etikete výrobcu uvádzal 85% bravčové plece bez kosti, pritom laboratórium nameralo len 69% mäsa. Za nedodržanie deklarovaného obsahu mäsa sme výrobku udelili v celkovom hodnotení nedostatočnú známku,“ povedala Hana Hoffmanová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

Údené mäso bolo podrobené aj meraniu tučnosti a porovnaniu s deklarovanými nutričnými hodnotami na obale. Európske pravidlá pri kontrole výživových údajov pripúšťajú 20% odchýlku. Do tejto tolerancie sa nezmestilo až 9 výrobkov! Medzi ne patria Lidl / Pikok Moravské údené mäso, Le & Co Moravské mäso, Steinhauser Moravské údené, Chodura Moravské údené krájané, Kostelecké uzeniny Moravské údené tmavé, Mäso údeniny Písek Moravské údené krájané, Kaufland / Purland Premium rolované pliecko, Tesco Údené pliecko a Kostelecké uzeniny Údená rolované pliecko.

Ako spoznáme, že mäso prešlo udiarňou? 

Dnes sa pri výrobe mäso zvykne údiť dymom. Cieľom nie je predĺženie trvanlivosti mäsa, ale vytvorenie typickej vône a chuti, čo možno  dosiagnuť aj pomocou aromatických prípravkov. Takýto postup odstraňuje karcinogénne látky obsiahnuté v dyme, medzi ktoré patria napr. polycyklické aromatické uhľovodíky (tzv. PAH). Podľa šéfredaktorky časopisu dTest existujú dve informácie na obale, ktoré napovedia, či daný kus mäsa prešiel udiarňou.

„Jednak sa môže dym objaviť ako jedna zo zložiek, druhou indíciou je zmienka o údení v zákonnom názve výrobku. Ten najčastejšie nájdete v blízkosti zloženia a obvykle znie: mäsový výrobok tepelne spracovaný, údený," vysvetľuje Hana Hoffmannová a dodáva: "U údených výrobkov sme síce narazili na PAHy, ale zistené koncentrácie sa najčastejšie pohybovali v rade desatín povolených limitov."

Ďalšie látky ako súčasť analýzy

Súčasťou analýzy bol tiež obsah kyseliny fosforečnej (fosfátov). Fosfáty, hlavne difosforečnan E 450 a trifosforečnany E 451, sa používajú pri výrobe údeného mäsa ako stabilizátory, ktoré bránia, aby sa z výrobku uvoľňovala voda. O fosfátoch je známe, že nesú zdravotné riziko, ktoré sa môže pri ich vysokých dávkach prejaviť  nepríjemným spôsobom. Môžu poškodiť obličky, preto je ich pridávanie do potravín limitované. Našťastie, zistilo sa, že žiadny z testovaných výrobkov neobsahuje fosfátov viac ako povolených 5000 mg / kg.

Ak je mäso skutočne kvalitné, zaobíde sa bez aditív, medzi ktoré patria farbivá, teda látky zvýrazňujúce chuť, škrob a prídavky bielkovín. Všetky tieto látky dávajú mäsu vlastnosti, ktoré sú pre kvalitné mäso prirodzené. 

"Najviac aditív sme objavili v údených pleciach značiek Schneider a Steinhauser, taktiež ich obsahovali moravské mäsá značiek Mäso údeniny Piesok a Kostelecké uzeniny. Zoznamy zložiek všetkých spomínaných uvádzali tri nami sledovaných vylepšujúcich prísad," poznamenáva Hana Hoffmannová na záver. 

Fotogaléria


Tagy:
test látky zdravie mäso údené mäso

2019-10-09 19:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia