Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zabudnite na výhovorky: CVIKY, ktorými sa dajú zvrátiť gény na obezitu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dajte stopku obezite vďaka niektorým cvikom, ktoré zaberajú viac než ostatné! Hoci hmotnosť ovplyvňuje niekoľko faktorov, vrátane genetiky, podľa vedcov je 6 konkrétnych druhov cvičení, ktoré vám pomôžu vyhrať boj s kilami.

Niektorí z nás majú genetické predpoklady na vznik obezity. To však ešte neznamená, že je to stratené! Aj oni sa môžu zbaviť prebytočných kíl, ak uprednostnia zdravú stravu a zvolia pravidelný pohyb. Vedci na stránkach časopisu PLOS Genetics dokonca upozorňujú, že existuje niekoľko cvikov, ktoré sú obzvlášť účinné v boji proti obezite a ktoré pomôžu udržať si zdravú hmotnosť. Zistili to na základe štúdie, ktorej sa zúčastnilo vyše 18-tisíc dospelých Číňanov vo veku od 30 do 70 rokov. 

Čítajte tiež: Zabijak tukových vankúšikov: Stačí jedna polievková lyžica a za mesiac päť kíl dole!

Najlepšie cviky

Po zrealizovaní analýzy odborníci odhalili najlepší spôsob, ako prispieť k zmenšeniu čísla indexu telesnej hmotnosti (BMI) u ľudí, ktorí majú predispozíciu na obezitu. Podľa nich by sa mali venovať jednej z týchto fyzických aktivít:

  • Pravidelný beh
  • Kráčanie
  • Rýchla chôdza
  • Horolezectvo
  • Tancovanie
  • Dlhé precvičovanie jogy

Najúčinnejším cvičením je pravidelný beh, ktorý pomáha zdolať gény určujúce predispozíciu na obezitu. Túto aktivitu je potrebné vykonávať min trikrát týždenne po dobu 30 minút. 

Ktoré nie sú efektívne? 

Zaujímavé je, že niektoré druhy športu a fyzickej aktivity sa nedostali na zoznami cvičení bojujúcich proti genetike. Napríklad bicyklovanie či plávanie údajne nie sú pre ľudí s obezitou také účinné. Konkrétne plávanie v studenej vode je najhoršie, čo sa týka chudnutia, ktoré nie je také efektívne. Navyše, po tejto fyzickej aktivite často dochádza k pocitu hladu. 

Zabudnite na výhovorky: CVIKY,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nevzdávajte sa!

Vedci okrem BMI hodnotili aj ďalšie indikátory obezity, ako sú podiel tuku v tele, obvod pása a bokov, atď. Ako dodali vedci, táto štúdia je dôkazom, že je možné genetické účinky na pravdepodobnosť obezity znížiť vykonávaním určitých druhov cvikov. Nemožno sa preto vyhovárať na gény. Keď človek naozaj chce, dajú sa zvrátiť!

Epidemiologička Wan-Yu Linová z Národnej taiwanskej univerzity  sa pridáva k vedcom: „Obezitu zapríčiňuje genetika, životný štýl alebo obidva. Aj keď dedičné materiály sú vrodené, životný štýl dokáže zmeniť každý sám,“ povedala pre Newsweek.

Obezita je nebezpečné ochorenie, ktoré zvyšuje riziko niektorých druhov rakoviny, srdcových ochorení a spôsobuje mnoho ďalších zdravotných problémov. Dokonca sa preukázalo, že nadváha nepriaznivo vplýva na zdravie mozgu. Ľudia by sa nemali vzdávať, hoci vedia, že úlohu hrajú aj gény. Stačí sa len sústrediť na konzumáciu zdravej stravy a pridať pohyb. Fyzická aktivita je veľmi účinná a môže oslabiť vplyv genetiky na BMI. 

Viac o téme: PohybCvičenieChudnutieObezitaCvikyFyzická aktivita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9