Redaktorka sa mesiac sprchovala v studenej vode: Takto sa to odrazilo na jej tele!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-06 05:55:00

Kto by nemal rád pocit teplej sprchy pred spaním. Umyť zo seba zvyšky nečistôt a čistý si ľahnúť do postele. Je však pocítiť nejaký rozdiel, ak by sme sa umyli studenou vodou? Redaktorka jedného magazínu vyskúšala na sebe zaujímavý experiment a výsledky na seba nenechali dlho čakať!

Pokus na vlastnej koži

Danielle Zicklová je mladá žena a redaktorka magazínu Men‘s Health, ktorá si potrpí na sprchovanie každý deň pred tým, než si ľahne do postele. Uprednostňuje príjemnú teplú sprchu, no tentokrát vyskúšala, aké to je sprchovať sa stále len so studenou vodou. Celý mesiac dávala prednosť studenej vode, keďže o nej počula samé chvály. 

Čítajte tiež: Neodmietajte potraviny vo večerných hodinách: Štyri prekvapujúce dôvody, prečo jesť pred spaním!

Už na hodinách plávania v škole ju učiteľka ospevovala, aká je skvelá a že neničí vlasy tak ako teplá voda. Na druhej strane, jej kaderníčka taký názor nemala. To ju prinútilo k experimentu, počas ktorého sa celý mesiac bude sprchovať v studenej vode. 

Teplá voda ju zvykla uvoľniť po náročnom dni a dopriať jej kvalitnejší spánok, čo potvrdzuje sama redaktorka. O studenej vode počula kopu chvály. Údajne uvoľňuje stuhnuté svaly a zmierňuje zápal. Taktiež má ľadová voda povzbudzujúci účinok a dodáva energiu. Človeka ihneď postaví na nohy a cíti sa po nej vitálny. Pravdu najlepšie Danielle zistí, ak to vyskúša na vlastnej koži. A tak sa začal jej experiment, ktorým hľadala odpoveď na otázku, či sa skutočne oplatí sprchovať v studenej vode. 

Ťažký začiatok

Problém však nastal hneď pri prvom sprchovaní. Predpokladala, že stačí len otočiť kohútik a oddávať sa studenej vode. Nebolo to však také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdalo. Mala veľké pokušenie skrútiť kohútik na druhú stranu. Nemohla totiž vydržať pod studenou vodou, z ktorej mala až zimomriavky. Bola však v tom, že sa postupne k tomu dopracuje a zvykne si.

Sprchu v celkom ľadovej vode sa Danielle podarilo až na tretí deň. Rozhodla sa zaťať zuby a už od začiatku si pustila na celé telo najchladnejšiu vodu. Nakoniec to nebolo až také zlé, ako predpokladala).

Benefity studenej vody

Ak patríte medzi tých, čo uprednostňujú sprchu vo večerných hodinách, lepšia je teplejšia voda. Studená sprcha má svoje miesto hlavne ráno, keďže vám dodá energiu. Ako dodala Danielle, ľadová voda zrána prebudí aj toho najospalejšieho človeka. Potvrdzuje to aj spolumajiteľ štúdia ReCOVER v New Yorku Aaron Drogodzewsky, podľa ktorého ponorením sa do studenej vody dochádza k zvýšeniu produkcie adrenalínu a norepinefrínu, vďaka čomu máme viac energie, lepšie sa sústredíme a podávame lepší výkon. 

Dokonca studená sprcha nahradí kávu! Podľa jedného výskumu v roku 2016 ľudia, ktorí sa ho zúčastnili prirovnávali účinky studenej voy k účinkom kofeínu. Ak nepijete kávu, stačí si dať studenú sprchu! Aj fitness tréner Henry Halsea z Filadelfie ospevuje účinky studenej sprchy, ktorá poskytne skvelú úľavu pre stuhnuté svaly po cvičení. Pri aplikácii chladu na pokožku začne do oblasti prúdiť viac krvi. Väčší objem krvi prúdiaci na miesto zrýchľuje proces hojenia. Podobný záver mala aj štúdia z roku 2009, ktorá potvrdzuje, že studená sprcha po posilňovaní, behaní či bicyklovaní pomáha vyliečiť svaly a opuch. 

Najlepšie výsledky dosiahnete vtedy, ak sa sprchujete teplotou vody max 4 stupne Celzia. Je dôležité nasmerovať sprchovú hlavicu na oblasť, ktorú ste najviac namáhali pri cvičení. Polievajte ju studenou vodou, až pokiaľ nesčervenie. 

Podľa trénera studená voda prináša aj benefity pre psychické zdravie. Danielle to potvrdzuje a hovorí dokonca o posilnení sebavedomia! Keď sa začala začala sprchovať v studenej vode, mala zrazu viac odhodlania behať dlhé trate, venovať sa cvičeniu a celkovo bola odvážnejšia a odhodlanejšia, čo sa týka športu. Na konci experimentu zistila, že sa dokonca na tudenú sprchu teší!

A čo vy? Ste odhodlaní pocítiť benefity studenej sprchy na vlastnej koži? 

Fotogaléria


Tagy:
sprcha studená voda sprchovanie benefity studená sprcha

2019-08-06 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia