Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie chyby pri požívaní klimatizácie: Jedine takto funguje podľa odborníkov!

(Zdroj: gettyimages.com)

Vlna horúčav, prehriate byty aj autá rieši v súčasnosti klimatizácia. Odborníci ale zdôrazňujú, že časté striedanie rôznych teplôt, neodborné zaobchádzanie s ňou a zanedbávanie pravidelnej údržby, môže nakoniec vyústiť do poškodenia ľudského zdravia.

“Nie všetky klimatizačné systémy majú filter, niektoré vzduch iba ochladzujú a iné dokonalejšie menia kvalitu vzduchu ionizáciou, čistia, upravujú teplotu a vlhkosť vzduchu. Klíma má jednoznačne výhody v tom, že si s jej pomocou vieme upraviť najmä teplotu a vlhkosť vzduchu. A práve tu vznikajú prvé problémy s využívaním klimatizácie najmä na pracovisku, ale aj v domácom prostredí, pretože každý má rozdielne potreby - vyhovujúca teplota pre jedného môže pre druhého znamenať teplotný diskomfort a zdravotné problémy,” uvádza k téme MUDr. Katarína Slotová, vedúca Národného referenčného centra pre hodnotenie vplyvu voľného ovzdušia a ovzdušia vnútorných priestorov nevýrobného charakteru na zdravie populácie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). 

Čítajte tiež: Geniálny trik, ktorý dá tvrdému chlebu nový život: Čerstvé pečivo aj po týždni!

Upozorňuje, že zdravotné problémy môže vyvolať nevhodne umiestnaná klimatizácia tým, že chladenie nesmeruje do priestoru, ale na človeka, spôsobuje prievan, vysoký hluk, či príliš vysoký rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím budov, bytov, áut a podobne. Za mimoriadne dôležité považuje udržiavanie čistoty v klimatizačných zariadeniach, pretože inak sa stávajú zásobárňou prachu, plesní, alergénov a rôznych mikroorganizmov.

Kedy a ako môže poškodiť ľudské zdravie? 

Aby klimatizácia fungovala efektívne a komfortne, musí sa venovať jej údržbe - hlavne filtrom, patričná pozornosť a to presne podľa odporúčania výrobcu, minimálne však aspoň raz za rok. V priestoroch s celoročným, alebo intenzívnym používaním klimatizačných zariadení sa odporúča častejšia kontrola, dvakrát alebo aj štyrikrát ročne. V opačnom prípade hrozí opačný efekt ako sme pri jej využívaní očakávali, t.j. reálne riziko poškodenia zdravia.

“Žiaľ prvými príznakmi môže byť až poškodenie zdravia vírusovými, alebo bakteriálnymi infekciami najmä horných a dolných dýchacích ciest. Znova ale zdôrazňujem, že poškodenie zdravia nespôsobuje len neudržiavaná, ale aj nevhodne využívaná a nastavená klimatizácia. Pri nesprávnom nastavení aj vyčistenej klimatizácie hrozia ochorenia dýchacích ciest, opuchy slizníc nosa, prínosných dutín, strata hlasu, astmatické záchvaty, môže sa zhoršiť stav kardiologických pacientov a pacientov s chladovými alergiami. Klimatizácia vplýva aj na pohybovú sústavu a svalstvo, ktoré sa môže podchladiť a tým môžu vznikať bolesti kĺbov, stav “seknutej chrbtice” a pod. Značným nebezpečenstvom sú aj patogénne baktérie a rôzne spóry, ktoré za zachytia hlavne na filtroch, ale prežívajú aj v celom systéme klimatizácie,“ zdôrazňuje MUDr. Slotová.

Jednou z najznámejších je legionela - potenciálne patogénna baktéria, ktorá môže vyvolávať infekcie hrudnej dutiny vo forme atypických zápalov priedušiek a pľúc, ale v rozvinutej forme môžu napádať aj ostatné orgány, napr. obličky, slezinu, pečeň, srdce a mozog. Najčastejšie ich vyvoláva druh Legionella pneumophila, ale známe sú aj ďalšie druhy legionel, ktoré môžu byť tiež patogénne. Vyskytujú sa v prírodnom prostredí, predovšetkým vo vodách a v pôde. 

Vstupnou bránou infekcie legionelami sú sliznice dýchacích ciest. Doterajšie poznatky potvrdzujú, že prenos tejto infekcie vzniká nielen inhaláciou, ale aj aspiráciou kontaminovanej vody. Pri ľahšej forme ochorenia sú to podobné príznaky ako chrípka a chrípke podobné ochorenia, ktoré môžu pominúť pri aplikácii bežných liečebných postupov používaných pri akútnych ochoreniach horných a dolných dýchacích ciest.

Ťažšia forma ochorenia sa prejavuje systémovými príznakmi, bolesťami hlavy, únavou, suchým kašľom, zimnicou, vysokými teplotami a ťažkým zápalom pľúc. Podľa MUDr. Slotovej klimatizácia môže spôsobiť aj rôzne ochorenia vyvolané druhmi baktérií a vírusov, ktoré sa v prostredí s klimatizáciou nachádzajú, na filtroch sa môžu rozmnožovať a potom sa vo väčších koncentráciách dostávajú späť do ovzdušia. Vznik ochorenia ale nezapríčiňuje len prítomnosť baktérie, alebo vírusu v ovzduší, ich koncentrácia a virulencia, ale aj infekčná dávka, doba expozície, celkový zdravotný stav, stav imunitného systému, prítomnosť chronického ochorenia, či vyčerpanosť organizmu. Rizikovými skupinami sú deti, starí ľudia, jedinci s oslabenou imunitou, fajčiari, alkoholici, osoby v rekonvalescencii. 

Zásady, ktoré treba dodržiavať

Preventívne opatrenia, ktoré medicínski odborníci odporúčajú:

  • Teplotný rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou nie väčší ako 10 stupňov, ale niekto znesie rozdiel len 6-8 stupňov. 
  • Klimatizácia vždy vyžaduje aklimatizáciu. Pred odchodom von sa poriadne napite. 
  • Ak odchádzate z budovy do horúčavy, počkajte aspoň chvíľu vo vestibule, kde je teplota o niečo vyššia.
  • Ak prichádzate do klimatizovanej miestnosti majte prichystaný sveter a ponožky, pančuchy. 
  • Aj keď máte klimatizáciu, vetrajte aspoň 2-krát denne, ak to dovolí systém okien najmä tam, kde klimatizačný systém nemá fitre. Dýchate vlastne ten istý vzduch. 
  • Udržiavať čistotu v klimatizačnom zariadení podľa odporúčaní výrobcu. 
  • Prístroj na chladenie smerovať do priestoru a umiestnený by mal byť vo výške minimálne jeden a pol metra. 
  • Nezanedbávať pitný režim, klimatizácia vysušuje sliznice 
Viac o téme: TeploLetoZdravieHorúčavyKlimatitácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9