Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete zahodiť topánky na vysokých opätkoch? Čo sa stane, ak ich prestanete nosiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nohy na vysokých opätkoch sú skrátka neodolateľné. Preto si ich ženy tak rady obúvajú. S krásou však prichádza i riziko veľkých zdravotných problémov. Môžete si byť isté, že ak ich jedného dňa dáte bokom, vaše nohy sa vám za to poďakujú! Aj keď si budete musieť prejsť nepríjemnými problémami...

Elegancia, podčiarknutá ženskosť, výška, optická štíhlosť a sexepíl. To všetko sú bonusy, ktoré ženám prinášajú ihličky. Ak ich však majú na nohách častejšie, ich telo to nezvládne a začne štrajkovať, ako sa uvádza na thelist.com.

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré vás zachráni pred plešatosťou: Tieto druhy sa postarajú o hustú a dlhú hrivu!

Čo sa vtedy deje s telom?

Chodidlá boli odjakživa nastavené tak, že počas chôdze sa našľapuje najprv na pätu, na ktorú sa prenáša celá telesná váha a následne sa prechádza na špičky. Ak si dáte topánky s vysokými opätkami, tie celý tento prirodzený proces narušia. Vtedy sa celá vaša váha neprirodzene prenáša na prednú časť chodidiel, ako potvrdila štúdia vykonaná JAMA (Žurnál americkej lekárskej asociácie). Efekt je väčší tým, čím sú opätky vyššie. Po ich dlhodobom nosení hrozí oslabenie päty, kosti sú vtedy nadmerne zaťažené a to už ani nie je reč o šľachách na špičkách chodidiel.

Zatiaľ čo zdravotné problémy s chodidlami a nohami sú už u mnohých známe, málokto vie, čo sa deje s telesnými orgánmi, zatiaľ čo vy si užívate chôdzu v ihličkách. Žalúdok sa vtedy posúva smerom dopredu a zadok sa vydúva dozadu. Pre niekoho to môže síce vyzerať pekne, ale tým sa mení prirodzené rozloženie váhy na vašu chrbticu. Zvyšuje sa tlak na jej driekovú časť.  

Výskumy dokonca potvrdili, že sa pri tom posúva jeden stavec chrbtice pred druhý, čo je bolestivé ochorenie, ktoré riskujete vždy, keď si obúvate topánky na vysokých opätkoch. Skracujú sa vám lýtkové svaly, čo vedie k skracovaniu Achillových šliach. Aj keď príznaky nie sú žiadne, ak prestanete nosiť ihličky, vtedy to zaručene pocítite!

Pozor na nosenie lodičiek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nebezpečenstvo pri nosení ihličiek

Čo sa stane, ak budete pokračovať v nosení vysokých opätkov?

  • Bolesti chrbta.
  • Oslabené Achillove päty.
  • Znecitlivenie prstov.
  • Trvalé poškodenie nervov v prstoch.
  • Oslabené lýtkové svaly.

Telo potrebuje čas na regeneráciu

Ak sa rozhodnete svojim nohám dopriať pohodlie a vzdať sa krásnych topánok na opätkoch, nebude to také jednoduché. Vaše chodidlo a noha začnú znova zvierať 90˚ uhol. Achillove šľachy sú zrazu pod masívnym tlakom, čo môže viesť k silným bolestiam, preťaženiu a dokonca v extrémnom prípade k natrhnutiu šliach. Doprajte telu čas sa znova prispôsobiť, musíte len rátať s tým, že to istý čas potrvá.

Nemusíte sa úplne vzdávať topánok na vysokých opätkoch. Nájdu sa predsa príležitosti, ktoré si ich doslova žiadajú. Striedajte ich však s pohodlnejšími topánkami, príp. choďte aj naboso, čo je jediná prirodzená poloha, pre akú boli vaše nohy stvorené prírodou.

Viac o téme: TopánkyObuvVysoké opätky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9